Χρόνια τώρα γνωρίζουμε ότι οι διαφημίσεις στο ίντερνετ είναι παραπλανητικές, κάτι που λόγω έλλειψης σοβαρού νομικού πλαισίου δεν το βλέπουμε να διορθώνεται και πολύ σύντομα. Εκμεταλλευόμενοι αυτή την κατάσταση οι διαφημιστές σκαρφίζονται έξυπνους τρόπους για να προωθήσουν τα προϊόντα τους που πολλές φορές μας μπερδεύουν, ιδιαίτερα σε mobile πλατφόρμες όπως το Android όπου οι χρήστες δεν είναι υποψιασμένοι.
Οι ιστοσελίδες είναι εξυπνότερες από όσο νομίζουμε και γνωρίζουν το είδος του λειτουργικού συστήματος της συσκευής από την οποία τις επισκεπτόμαστε. Έτσι προβάλουν την ανάλογη διαφήμιση η οποία έχει συνήθως έξυπνη παρουσίαση και πολλές φορές μιμείται μέρη του λειτουργικού συστήματος όπως εφαρμογές ή ειδοποιήσεις, μπερδεύοντάς μας. Σήμερα θα δούμε τι συμβαίνει στην περίπτωση του Android με συγκεκριμένα παραδείγματα για να μάθουμε να αναγνωρίζουμε αυτές τις διαφημίσεις και να τις αποφεύγουμε.
Ο σημαντικότερος κανόνας για να αναγνωρίζουμε αυτές τις διαφημίσεις είναι η κοινή λογική, επειδή όμως πολλοί δεν είναι καλά εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες δικαιολογημένα μπερδεύονται και έτσι θα συμπληρώσουμε το παζλ με κάποιες απλές οδηγίες που μπορούν να θυμούνται όλοι.
Οι οδηγίες
Η συσκευή που δε διαθέτει antivirus δε θα σε ειδοποιήσει ποτέ ότι εντόπισε ιό.
Η ειδοποίηση του κάθε antivirus γίνεται πάντα μέσα από το δικό του παράθυρο.
Μία ειδοποίηση για ιό δε διαφημίζει ποτέ μία εφαρμογή.
Οι ειδοποιήσεις στο Android εμφανίζονται κυρίως στο κέντρο της οθόνης σε pop-up παράθυρα ή στη μπάρα ειδοποιήσεων.
Οι ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε δεν είναι δυνατό να γνωρίζουν αν έχουμε ιό στη συσκευή μας.
Οι ιοί στο Android κολλάνε κυρίως μετά από εγκατάσταση κακόβουλων εφαρμογών.
Δε χρειάζεται να ισχύουν όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα, καθώς οι διαφημίσεις γίνονται συνεχώς όλο και πιο έξυπνες και ακολουθούν μερικές από αυτές τις οδηγίες για να μας μπερδέψουν. Επίσης πρέπει να είμαστε πάντα υποψιασμένοι αν κάτι δε μας κάθεται καλά και να ρωτάμε για να μάθουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου