Σελίδες

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Είχε ο Θεός γυναίκα; Τα θαμμένα μυστικά της Βίβλου (Ντοκιμαντέρ)

       Είχε ο Θεός γυναίκα; Τα θαμμένα μυστικά της Βίβλου (Ντοκιμαντέρ)

   Είχε ο θεός γυναίκα;". Οι Έλληνες Μυθικιστές παρουσιάζουν υποτιτλισμένο ντοκιμαντέρ του BBC που βασίζεται στην έρευνα της Φρανσέσκας Σταυρακοπούλου

Το ντοκιμαντέρ του BBC, "Did God have a wife?" ("Είχε ο Θεός γυναίκα;") της σειράς "The Bible Buried Secrets", αποτελεί μέρος της έρευνας της...
ελληνοβρετανίδας καθηγήτριας της Εβραϊκής Βίβλου και των Αρχαίων Θρησκειών στο πανεπιστήμιο του Έξετερ, Φρανσέσκας Σταυρακοπούλου.

Η Φρανσέσκα Σταυρακοπούλου, είναι μια νεαρή ακαδημαϊκός που θεωρείται ανερχόμενο αστέρι στην έρευνα της ιστορίας των θρησκειών.

Μέσα σε μία ώρα, η Σταυρακοπούλου αναλύει και παρουσιάζει τις ανατρεπτικές απόψεις της νεότερης επιστήμης (που δυστυχώς απουσιάζουν από την ελληνική ακαδημαϊκή -και όχι μόνον- πραγματικότητα), αναφορικά με μια σειρά από ζητήματα όπως:

Ποια ήταν η πολυθεϊστική θρησκεία των Ιουδαίων πριν γίνουν μονοθεϊστές; Πως έγινε η μετάβαση στον μονοθεϊσμό του Γιαχβέ, τον θεό των Εβραίων και μετέπειτα των χριστιανών;

Πώς ανιχνεύεται στην ίδια τη Βίβλο η σύγκρουση δύο κόσμων; Πως ο… Δίας των πολυθεϊστών Ιουδαίων έχει σήμερα δαιμονοποιηθεί; Πώς αποδεικνύεται ότι ο θεός της Παλαιάς Διαθήκης είχε… γυναίκα; Πώς η λατρεία του αρχαίου Ιερού Θηλυκού επέζησε μέσα στον Ιουδαϊσμό και τον Χριστιανισμό;

Και ποιες οι Μυθικιστικές προεκτάσεις της όλης υπόθεσης που επηρεάζουν μέχρι και σήμερα τις αντιλήψεις μας για τη διαμόρφωση της εβραϊκής και της χριστιανικής Βίβλου;

Οι Έλληνες Μυθικιστές προχώρησαν στον υποτιτλισμό του ντοκιμαντέρ, λίγο μετά τη δημοσίευση του επίσης υποτιτλισμένου "Caesar’s Messiah" (Ο Μεσσίας του Καίσαρα), παραγωγής 2012:

(Για να δείτε το ντοκιμαντέρ με υπότιτλους, κάντε την απαραίτητη επιλογή από την επιλογή CC στη βάση της μπάρας του Dailymotion)

Παρακολουθώντας το “Did God have a wife?”, ο τηλεθεατής δύναται να βγάλει αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τις ομοιότητες που συνδέουν την μετάβαση από τον πολυθεϊσμό στον μονοθεϊσμό, κατά τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες, στην ελληνική επικράτεια, σε αντιπαραβολή με την αντίστοιχη κατάσταση που έλαβε χώρα στην αρχαία Ιουδαία, κατά τη χρονική περίοδο διαρκούς μορφοποίησης της Βίβλου (10ος-2ος προχριστιανικός αιώνας).

Εντύπωση έχει προκαλέσει η απόφαση του BBC να επιλέξει την ελληνικής καταγωγής Δρ Φραντσέσκα Σταυρακοπούλου,(η οποία είναι λέκτορας στην Εβραϊκή Βίβλο στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ), άθεη θεολόγο να παρουσιάσει την primetime εκπομπή “The Bible’s Buried Secrets”. Η Φ. Σταυρακοπούλου σοκάρει με τις απόψεις της τους βαθιά θρησκευόμενους αφού υποστηρίζει ότι ο Θεός είχε σύζυγο και ότι οι σ@ξιστές μελετητές συκοφάντησαν άδικα την Εύα. Στην εν λόγω εκπομπή η θεολόγος ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται η Εύα για τη πτώση του ανθρώπου και πως δεν ήταν αυτή η πρώτη γυναίκα στο κόσμο αφού η ιστορία του Κήπου της Εδέμ δεν ανήκει στο πρώτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης.

“Μη ξεχνάτε ότι οι βιβλικοί συγγραφείς είναι άνδρες και… ο κόσμος μας είναι ανδροκρατούμενος”, τόνισε προσθέτοντας ότι οι γυναίκες ήταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, θεωρούνταν ιδιοκτησία. Όπως σημειώνει η ιδέα ότι ο Θεός είχε μια γυναίκα βασίζεται σε βιβλικά κείμενα που αναφέρονται στην “Ασερά”. Σύμφωνα με τον Δρ Σταυρακοπούλου, Ασερά ήταν το όνομα μιας θεάς της γονιμότητας σε εδάφη που καλύπτονται σήμερα από τη σύγχρονη Συρία, και ήταν κατά το ήμισυ της “θείο ταίρι” με τον Θεό.

Η ελληνικής καταγωγής θεολόγος δηλώνει άθεη με έναν ευρύ σεβασμό για τη θρησκεία όχι μόνο τις αρχαίες θρησκείες αλλά και στις σύγχρονες. “Μελετώντας τη Βίβλο, βλέπω αυτό που κάνω ως ακαδημαϊκός, και ως ακαδημαϊκός νομίζω πως η πίστη πρέπει να μένει έξω από πόρτα” δήλωσε. “Γνωρίζω ότι υπάρχουν ορισμένοι που θεωρούν ότι είναι δύσκολο να καταλάβουν γιατί ένας άθεος θα μπορούσε ενδεχομένως να ενδιαφέρεται για την Αγία Γραφή, και νομίζω ότι αυτό προκαλεί τεράστια κακό σε μια μοναδική συλλογή από αρχαία κείμενα. Η Αγία Γραφή είναι ένα έργο της θρησκευτικής και κοινωνικής λογοτεχνίας που έχει τεράστιο αντίκτυπο στη δυτική κουλτούρα, και για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να γίνονται προγράμματα όπως αυτά”.

Και συνεχίζει: “Υπάρχουν ακόμα μελετητές σήμερα που ισχυρίζονται ότι η Αγία Γραφή έπρεπε να είναι πρωτογενές σημείο αναφοράς μας για την κατανόηση του παρελθόντος. Διαφωνώ πλήρως. Δεν νομίζω ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη Βίβλο ως μια αξιόπιστη ιστορική πηγή”, τόνισε. Μεταξύ άλλων, η κα Σταυρακοπούλου ανέφερε ότι έχει αντιμετωπίσει πολλάκις τον σεξισμό στον χώρο όπου επέλεξε να εισχωρήσει. “Οι περισσότεροι μελετητές της Βίβλου είναι μεσήλικες, γενειοφόροι άνδρες”, ανέφερε λέγοντας πως “είναι εύλογο ότι υπάρχει ένα ποσό σεξισμού και ως μια νεαρή γυναίκα στο χώρο, έπρεπε να αναπτύξω τους δικούς μου τρόπους για να το αντιμετωπίσω”.

Ο Δρ Σταυρακοπούλου είναι λέκτορας στην Εβραϊκή Βίβλο στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, και απέκτησε διδακτορικό στη Θεολογία από την Οξφόρδη. Γεννημένη στο Λονδίνο με μητέρα Αγγλίδα και Έλληνα πατέρα, δεν πιστεύει στο Θεό όπως λέει. Σημειώνεται ότι το BBC προκαλεί συχνά την αντίδραση του κοινού καθώς τις θρησκευτικές παραγωγές τις επιμελείται ο μουσουλμανικής καταγωγής Aaqil Ahmed, ο διορισμός του οποίου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των τηλεθεατών οι οποίοι πίστευαν ότι ο ρόλος δεν θα έπρεπε να είχε δοθεί σε ένα μουσουλμάνο.




loading...

aetos-apokalypsis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου