...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Δικάζεται γιατρός του νοσοκομείου Καλαμάτας για το θάνατο 10 μηνών μωρού το 2007


Το οικογενειακό δράμα με το θάνατο τον Ιούνιο του 2007 ενός βρέφους μόλις 10 μηνών, εξαιτίας κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, εξελίσσεται από χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, με κατηγορούμενο τότε επιμελητή Α της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.
Η δίκη χθες ξεκίνησε με την κατάθεση μαρτύρων και ιατρών πραγματογνωμόνων, ενώ διεκόπη αργά το μεσημέρι λόγω του προχωρημένου της ώρας και θα συνεχισθεί σήμερα.
 

Έπεσε από το κρεβάτι

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, στις 18 Ιουνίου του 2007, στις 4.00 το απόγευμα, η μητέρα μαζί με τη γιαγιά πήγαν το 10 μηνών βρέφος στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Ενημέρωσε τους γιατρούς ότι το μωρό είχε πέσει από το κρεβάτι και είχε αντιδράσει με κλάμα, ενώ είχε κάνει και εμετό. Αυτός ήταν και ο λόγος που ανησύχησαν και προσέφυγαν στο νοσοκομείο. Το βρέφος έκανε εμετό και την ώρα που το εξέταζαν οι ειδικευόμενοι γιατροί, οι οποίοι κάλεσαν τον επιμελητή της Χειρουργικής για να εκτιμήσει το περιστατικό. Αυτός με τη σειρά του συνέστησε να κρατηθεί το βρέφος στη βραχεία νοσηλεία για παρακολούθηση για μια ώρα τουλάχιστον και μετά να γίνει επανεκτίμηση της κατάστασής του.

Όταν πέρασε αυτό το διάστημα, η μητέρα ξανακάλεσε τους γιατρούς και ο κατηγορούμενος γιατρός έκρινε ότι, αφού το μωρό δεν είχε παρουσιάσει κάτι άλλο, μπορούσε να επιστρέψει στο σπίτι του. Συνέστησε δε στη μητέρα να παρακολουθήσει τη συμπεριφορά του και αν παρουσιάσει κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα, να το ξαναπάει στο νοσοκομείο.
Η μητέρα πήρε το μωρό στο σπίτι, αλλά έπειτα από μια ώρα αυτό παρουσίασε επιδείνωση  και συγκεκριμένα υπνηλία, όχι καλή αντίδραση στα εξωτερικά ερεθίσματα, ανορεξία και εμετό. Η μητέρα επικοινώνησε με τον ιδιώτη παιδίατρο που παρακολουθούσε το παιδί και πήγαν στο ιατρείο του. Αυτός διαπίστωσε κάκωση στο πλάγιο μέρος του κρανίου του μωρού και ζήτησε αμέσως να γίνει ακτινολογικός έλεγχος. Καθώς η μητέρα με το παιδί ήταν καθοδόν, τους ενημέρωσε να κατευθυνθούν σε ακτινοδιαγνωστικό κέντρο για να γίνει αξονική τομογραφία εγκεφάλου.
 

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος

Η αξονική, κι ενώ είχε φτάσει 8.00 το βράδυ, έδειξε ότι το μωρό είχε υποστεί ευμέγεθες επισκληρίδιο αιμάτωμα της αριστερής βρεγματικής χώρας. Το μωρό διακομίσθηκε κατεπειγόντως στο νοσοκομείο και στις 8.30 διασωληνώθηκε, καθώς η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί και πλέον δεν ανταποκρινόταν σε εξωτερικά ερεθίσματα, ενώ βυθίσθηκε σε λήθαργο.

Στις 10.00 το βράδυ αποφασίστηκε ότι το μωρό πρέπει να χειρουργηθεί και διασωληνωμένο διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Τρίπολης, όπου το περίμενε χειρουργική ομάδα. Ακόμα και μετά την επέμβαση η κατάστασή του παρέμεινε κρίσιμη και στις 6.00 τα ξημερώματα διακομίστηκε στην Αθήνα, στο Αγλαΐα Κυριακού, όπου ο νευροχειρουργός του νοσοκομείου συνέστησε νέα χειρουργική επέμβαση, όμως το μωρό παρουσίαζε μεγάλες αιμοδυναμικές διαταραχές και, δυστυχώς, στις 7.15 το πρωί κατέληξε.
Είναι χαρακτηριστικό πως το βούλευμα με το οποίο παραπέμπεται ο γιατρός αποφαίνεται πως η κορωνίδα των ενεργειών που οδήγησαν στο θάνατο το βρέφος ήταν ο χρόνος που χάθηκε. Επίσης, σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή που το μωρό μπήκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας η αντιμετώπισή του υπήρξε ανεπαρκής, ενώ άρχισε να χάνεται πολύτιμος χρόνος από τη στιγμή που ο κατηγορούμενος γιατρός συνέστησε παραμονή για μια ώρα στη βραχεία νοσηλεία και όχι άμεσο ακτινολογικό έλεγχο και εισαγωγή του μωρού στο για 24ωρη παρακολούθηση.
Τέλος, είναι χαρακτηριστικό ότι το πόρισμα της ΕΔΕ που υπογράφει διευθυντής του ΕΣΥ, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το εν λόγω ατυχές περιστατικό ανέδειξε και μια άλλη κακή και αντιδεολογική επιστημονικά πρακτική που ακολουθείται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου: Τα πιθανώς τραυματισμένα παιδιά και ιδιαίτερα τα βρέφη δεν τα υποδέχονται προς διεκπεραίωση, όπως θα έπρεπε, οι γενικοί παιδίατροι, αλλά οι γενικοί χειρουργοί ενηλίκων, οι οποίοι έχουν εγγενή αδυναμία στη σωστή αξιολόγηση και αντιμετώπισή τους».

Της Βίκυς Βετουλάκη


tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





loading...