...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

12 Απριλίου 1204: Οι σταυροφόροι στην Πόλη / 12 April 1204: The Crusaders in the City

       

Στα 1185, στον θρόνο της Κωνσταντινούπολης ανέβηκε ο Ισαάκιος Άγγελος. 

Κατάφερε να γλιτώσει την πρωτεύουσά του από το πλιάτσικο των στρατευμάτων της Γ’ Σταυροφορίας (1190), αναλαμβάνοντας να τα περάσει δωρεάν στην Ασία και να τα προμηθεύσει με φτηνά τρόφιμα. Μετά, το έριξε στην πολυτελή ζωή διασπαθίζοντας το δημόσιο χρήμα. Όταν άδειασαν τα ταμεία, ο Ισαάκιος δε δίστασε να κόψει κίβδηλο νόμισμα και να αφαιρέσει το χρυσό και το ασήμι από τα αφιερώματα των ναών.


Άρχισαν εξεγέρσεις. Σε μια από αυτές, οι Βούλγαροι και οι Βλάχοι κατάφεραν να ιδρύσουν το δεύτερο βασίλειο της Βουλγαρίας. 

Σε μιαν άλλη, αρχηγός ήταν ο αδερφός του, Αλέξιος Γ’ Άγγελος που επικράτησε, συνέλαβε τον Ισαάκιο Άγγελο, τον τύφλωσε κι έκανε τον εαυτό του αυτοκράτορα (1195). Ξεκίνησε κι αυτός με σπατάλες αλλά χρήμα δεν υπήρχε. 

Προχώρησε στην άγρια φορολογία του λαού. Ήταν τέτοια η ανικανότητά του που οι διάφορες επαρχίες άρχισαν να ανεξαρτητοποιούνται, δημιουργώντας ξεχωριστά κράτη (η οικογένεια Γαβρά στην Τραπεζούντα, ο Ισαάκιος Κομνηνός στον Πόντο και την Παφλαγονία, ο Λέων Σγουρός στην Κόρινθο, Ναύπλιο και Άργος κ.λπ.).

Στα 1202,άρχισε η Δ’ Σταυροφορία με αρχηγό τον κόμη της Φλάνδρας Βαλδουίνο (1171 - 1205). Υποτίθεται ότι θα πήγαιναν να ελευθερώσουν τους  Άγιους Τόπους αλλά ξέμειναν στη Ζάρα της Δαλματίας όπου πλιατσικολογούσαν. 

Εκεί τους βρήκε ο Αλέξιος Δ’ Άγγελος που τον έστειλε ο πατέρας του (ο τυφλός Ισαάκιος) να ζητήσει βοήθεια. Ο Αλέξιος Δ’ τους είπε ότι το χρήμα βρισκόταν στην Πόλη κι όχι στη Ζάρα. Τους έταξε 200.000 ασημένια μάρκα, αν τον βοηθούσαν. Ο Βαλδουίνος πήρε τους σταυροφόρους του και πήγε στην Κωνσταντινούπολη, την οποία και πολιόρκησε (Ιούλιος του 1203). Ο Αλέξιος Γ’ αμύνθηκε στην αρχή. Έπειτα, σκέφτηκε πιο ώριμα, πήρε ό,τι υπήρχε στο ταμείο του κράτους και το έσκασε, αφήνοντας πίσω ακόμα και την κόρη του Ευδοκία. Ο τυφλός Ισαάκιος ξανάγινε αυτοκράτορας, με τον γιο του Αλέξιο Δ’ συναυτοκράτορα.

Είχε φτάσει η ώρα της πληρωμής αλλά τα 200.000 ασημένια μάρκα δεν υπήρχαν. Ο Βαλδουίνος άρχισε ν’ ανυπομονεί, ο Ισαάκιος πέθανε κι ο Αλέξιος Δ’ σκέφτηκε τη φορολογία. Δεν πρόλαβε. Μια συνωμοσία οργανώθηκε, ο αυτοκράτορας πιάστηκε και στραγγαλίστηκε από τον Μούρτζουφλο, που, τον Φεβρουάριο του 1204, έγινε αυτοκράτορας με το όνομα Αλέξιος Ε’. Μαζί με τον θρόνο, ο Αλέξιος Ε’ πήρε και την Ευδοκία ως ερωμένη. Άρχισε να επισκευάζει τα τείχη και να μαζεύει στρατό. Ο Βαλδουίνος τον πήρε είδηση και πολιόρκησε την Πόλη στις 9 Απριλίου. Στις 12 Απριλίου  του 1204, οι σταυροφόροι πήραν την Πόλη κι έκαναν τον Βαλδουίνο αυτοκράτορα.

Άλλα...

1820: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αποδέχεται την αρχηγία της Φιλικής Εταιρείας.

1861: Αρχίζει ο εμφύλιος πόλεμος Βορείων και Νοτίων, στην Αμερική, με επίθεση των Βορείων στο Φορτ Σάμπτερ της Νότιας Καρολίνας.

1871: Γεννιέται ο Ιωάννης Μεταξάς, δικτάτορας από τις 4 Αυγούστου του 1936 ως τον θάνατό του τον Ιανουάριο του 1941.

1877: Η Βρετανία προσαρτά τη Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία  των Μπόερς με το όνομα Τράνσβααλ.

1939: Θέλοντας και μη, η αλβανική βουλή προσφέρει στον βασιλιά της Ιταλίας το στέμμα της χώρας.

1945: Πεθαίνει κατά την διάρκεια της θητείας του στην προεδρία των ΗΠΑ ο Φραγκλίνος Ντελάνο Ρούσβελτ. Τη θέση του κατέλαβε ο αντιπρόεδρος Χάρι Τρούμαν.

1999: Νατοϊκά αεροπλάνα χτυπούν τρένο στη Νότια Σερβία και σκοτώνουν 55 από τους αμάχους επιβάτες του.

2004: Μια ακόμα συγνώμη του πάπα Ιωάννη Παύλου Β’, αυτή τη φορά μέσω ενός καρδινάλιου που επισκέφτηκε το πατριαρχείο, με αντικείμενο την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους, οκτακόσια χρόνια πριν.


Η 12η Απριλίου στον πολιτισμό

12 Απριλίου 1961


Από την ώρα που οι σκυλίτσες Στρέλκα και Μπέλκα γύρισαν ζωντανές από το διάστημα (20 Αυγούστου 1960) μέσα στο σοβιετικό Σπούτνικ 5, η διαστημική πτήση του ανθρώπου ήταν μόνο ζήτημα χρόνου. Μεσολάβησε ο χιμπατζής Χαμ που εκτοξεύτηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο του 1961. Ο άνθρωπος που θα ακολουθούσε, λεγόταν Γιούρι Γκαγκάριν, ήταν ταγματάρχης της σοβιετικής αεροπορίας και, το 1961, ήταν μόλις 27 χρόνων (γεννήθηκε το 1934).

Στις 12 Απριλίου 1961, ο Γκαγκάριν έφτασε με το αυτοκίνητό του στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. Το διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1» (Ανατολή 1) τον περίμενε για την πρώτη επανδρωμένη πτήση. Ο Γκαγκάριν πήρε τη θέση του, έλεγξε τα όργανα, ήταν έτοιμος. Στις 9.07’ τοπική ώρα, οι πύραυλοι πυροδοτήθηκαν. Το Βοστόκ έφυγε με ταχύτητα 28.000 χλμ. την ώρα. Στις 9.57’, ο Γκαγκάριν γνώριζε, πρώτος απ’ όλους τους ανθρώπους, ένα συγκλονιστικό θέαμα: Τη Γη, όπως φαίνεται από το διάστημα. Μια πλήρης περιφορά γύρω από τη Γη στο διάστημα και το Βοστόκ προσγειώθηκε σε ένα αγρόκτημα, στις 10.55’ ακριβώς. Ολόκληρη η επιχείρηση που έστειλε τον άνθρωπο στη διαστημική εποχή, κράτησε 108 λεπτά.

Ενθουσιασμένος αλλά και βαθύτατα συγκινημένος, ο ταγματάρχης Γιούρι Γκαγκάριν είπε:

«Έβλεπα την κόκκινη λάμψη των φλογών που μαίνονταν γύρω από το διαστημόπλοιο. Βρισκόμουν μέσα σε μια πύρινη σφαίρα που έκανε βουτιά προς τη Γη». 

Ο Γκαγκάριν είχε μπροστά του ακόμα επτά χρόνια ζωής. Σκοτώθηκε το 1968, σε ένα αεροπορικό δυστύχημα. (ΥΓ.ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΝ: ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ.....)

Στις 5 Μαΐου 1961, ο Αμερικανός Άλαν Σέπαρντ έκανε μια βαλλιστική βουτιά στο διάστημα κι έπεσε στον Ατλαντικό, χωρίς να κάνει περιφορά. Όπως ο ίδιος είπε χαριτολογώντας, ήταν 

«ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον χιμπατζή Χαμ και στον άνθρωπο». 

Τον Αύγουστο του 1961, ο Σοβιετικός Γκέρμαν Τιτόφ με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ 2» έκανε 17 περιφορές γύρω από τη Γη, πριν να προσγειωθεί. Ο πλοίαρχος των πεζοναυτών, κοσμοναύτης Τζον Γκλεν εκτοξεύτηκε, στις 20 Φεβρουαρίου 1962, έκανε τρεις περιφορές γύρω από τη Γη και βούτηξε στη θάλασσα. Ήταν ο πρώτος Αμερικανός που μπήκε σε διαστημική τροχιά.
Τα επόμενα βήματα, ήταν ακόμη πιο συγκλονιστικά.

1684: Πεθαίνει ο Νίκολας Αμάτι, τελευταίος της φημισμένης γενιάς των Αμάτι της Κρεμόνα, που κατασκεύαζαν περίφημα βιολιά. Είχε γεννηθεί το 1596 και υπήρξε δάσκαλος του Αντόνιο Στραντιβάρι (1644 - 1737) που ξεπέρασε σε φήμη τον δάσκαλό του.

1933: Γεννιέται η Μονσερά Καμπαγιέ, Ισπανίδα τραγουδίστρια της όπερας. Η διάσημη σοπράνο θεωρείται κορυφαία ερμηνεύτρια των Βέρντι και Ντονιτσέτι.

1938: Πεθαίνει ο Φεντόρ Σαλιάπιν, παγκόσμιας φήμης Ρώσος βαθύφωνος. Είχε γεννηθεί το 1873.

1954: Ο Μπιλ Χάλεϊ και οι Ρόκετς του ηχογραφούν τον δίσκο “Rock around the clock”. Πούλησε 25 εκατομμύρια αντίτυπα, πετυχαίνοντας δεύτερο ρεκόρ μετά το πρώτο (“Λευκά Χρσιτούγεννα”) του Μπιγκ Κρόσμπι που είχε πουλήσει περισότερα.

1981: Σε ηλικία 66 ετών πεθαίνει ο θρυλικός πρωτοπυγμάχος Τζόε Λιούις. Παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία βαρέων βαρών, διατήρησε τον τίτλο για 12 χρόνια κερδίζοντας τις 68 από τις 71 αναμετρήσεις του ως επαγγελματίας.

1981: Επιστρέφει στη Γη το διαστημικό λεωφορείο «Κολούμπια». Είναι το πρώτο που πετυχαίνει ομαλή προσγείωση με δυνατότητα να ξαναχρησιμοποιηθεί.

1989: Πεθαίνει ο Σούγκαρ Ρέι Ρόμπινσον, πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής μποξ μεσαίων βαρών.

1990: Κλέβονται από το μουσείο Κορίνθου 274 αρχαία αντικείμενα μεγάλης αξίας. Εντοπίστηκαν στο Μαϊάμι των ΗΠΑ στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999 και επαναπατρίστηκαν στις 22 Ιανουαρίου του 2001.

1992: Εγκαινιάζεται η Ευρω-Ντίσνεϊλαντ, 32 χλμ. έξω από το Παρίσι.

    ΔΙΑΔΩΣΤΕ:



 Τα περισσότερα άρθρα είναι αναδημοσιεύσεις που αξίζει να διαβαστούν επειδή κατά τη γνώμη μας ακόμα και μέσα σε κάποιο ψέμα κρύβεται πάντα μια αλήθεια. Στόχος είναι μέσα από την πολύπλευρη ενημέρωση να αποκαλυφθεί. Ή κρίση είναι πάντα δική σας. 




loading...



historyreport

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





loading...