...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Βακκίνια τα θαυματουργά



Βακκίνια τα θαυματουργά


Τα βακκίνια είναι μια ομάδα θάμνων της οικογένειας Ερεικίδες (Ericaceae). Στο 

είδος αυτό υπάρχουν πάρα πολλά είδη (περίπου 200), των οποίων τα φρούτα είναι 

βρώσιμα.
Σήμερα θα αναφερθώ στο Μύρτιλλο και το Φίγγι ,πιο γνωστά ως CRANBERRIES ΚΑΙ BLUBERRIES:

CRANBERRIES
Παρόλο που τα cranberries είναι μικρά σε μέγεθος, κρύβουν μεγάλα οφέλη όσον αφορά στα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Η διατροφική αξία των μικροσκοπικών φρούτων, με το ιδιαίτερο πορφυρό χρώμα και τη διακριτική γλυκόξινη γεύση έχει αναγνωριστεί εδώ και αρκετά χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, σε έγγραφα του 17ου αιώνα αναφέρεται πως τα cranberries χρησιμοποιούνταν στην αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων υγείας: παθήσεις του στομάχου, ασθένειες του ήπατος και αιματολογικές διαταραχές. Μάλιστα, συστηνόταν οι ναυτικοί στα μακρόχρονα ταξίδια τους να έχουν μαζί τους cranberries, προκειμένου να προφυλάσσονται από το σκορβούτο.
Εκτός από τη βιταμίνη C, τα cranberries είναι γνωστά για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά φυτοχημικά. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ταννίνες (προανθοκυανιδίνες), φλαβονοειδή, φλαβονόλες, ελαγικό οξύ, χλωρογενικό οξύ, κερκετίνη, μυρισετίνη και άλλα. Στο σύνολό τους οι συγκεκριμένες ουσίες είναι ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση 2 και 5 φορές ισχυρότερη από της βιταμίνης C και Ε, αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κλίμακα ORAC, ένα μέτρο της αντιοξειδωτικής ικανότητας των τροφίμων, τα κράνα σκοράρουν 9,584 μονάδες, καταλαμβάνοντας μία από τις υψηλότερες θέσεις ανάμεσα στα υπόλοιπα φρούτα. Πέρα όμως από τις αντιοξειδωτικές ενώσεις, τα cranberries είναι ιδιαίτερα πλούσια και σε φυτικές ίνες. Ειδικότερα, η μία μερίδα cranberries 2 κ. σούπας- περιέχουν 2 g φυτικών ινών καλύπτοντας έτσι το 9% των συνολικών ημερήσιων αναγκών ενός μέσου ατόμου.
Παρόλο που τα οφέλη από την κατανάλωση των cranberries ήταν γνωστά από παλαιότερα, όσο περνούν τα χρόνια οι γνώσεις μας σχετικά με τις ευεργετικές τους επιδράσεις συνεχώς αυξάνονται. Έτσι, σήμερα γνωρίζουμε πως τα οφέλη τους απορρέουν από την ισχυρή τους αντιοξειδωτική δράση, χάρη στην οποία εξουδετερώνουν τις ιδιαίτερα επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που παράγονται στο ανθρώπινο σώμα. Συνεπώς, η τακτική κατανάλωση των cranberries μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης διάφορων ασθενειών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες. Πιο συγκεκριμένα:
• Από μελέτες σε πειραματόζωα, φάνηκε πως το εκχύλισμα χυμού cranberries μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη και των πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων του μαστού, του δέρματος, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων, του εγκεφάλου και του προστάτη.
• Τα περιεχόμενα αντιοξειδωτικά μειώνουν τα επίπεδα της κακής LDL-χοληστερόλης, ενώ αντίθετα αυξάνουν τα επίπεδα της καλής HDL-χοληστερόλης, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό του σχηματισμού της αθηρωματικής πλάκας στον αυλό των αγγείων. Επιπλέον, η αντιφλεγμονώδης δράση κάποιων άλλων συστατικών τους, καθιστούν τα cranberries μία τροφή που μπορεί να προλάβει την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων πληρέστερα από άλλες.
• Το πιο γνωστό ίσως όφελος που απορρέει από την κατανάλωση των cranberries είναι η πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί πως τα cranberries παρεμποδίζουν την προσκόλληση των βακτηρίων στα τοιχώματα της ουροποιητικής οδού.
• Όσον αφορά στη γενικότερη αντιβακτηριδιακή τους δράση, τα cranberries προστατεύουν από το σχηματισμό της οδοντικής πλάκας και συμβάλλουν στην εκρίζωση του H. pylori, του μικροοργανισμού που είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του έλκους στομάχου.
BLUBERRIES (Mύρτιλλα)
Για εκατοντάδες χρόνια στη μακρινή Σιβηρία οι  κάτοικοι της περιοχής κατανάλωναν τους καρπούς του φυτού με την λατινική  ονομασία Vaccinium Myrtillus, δίνοντας του την ονομασία ‘’μπλε μούρο  ‘’(blueberry), απολαμβάνοντας τη γεύση και το έντονο μπλε χρώμα του μη  γνωρίζοντας  τη διατροφική του αξία.
Αρκετά χρόνια μετά πλήθος ερευνών, από  επιστημονικά κέντρα κυρίως της Αμερικής, ήρθαν για να κατανοήσει τόσο  επιστημονικός  όσο και ο υπόλοιπος πληθυσμός την αξία του εν λόγω καρπού  για την υγεία και τη μακροζωία.
Σήμερα τα blueberries συγκαταλέγονται στα  ‘’σούπερ τρόφιμα’’ (superfoods), η καλλιέργεια τους έχει  επεκταθεί και στην χώρα μας και συγκεκριμένα στη Βόρεια Ελλάδα μιας και  ορισμένες ποικιλίες ευνοούνται περισσότερο από το κλίμα που επικρατεί εκεί. Το  είδος το οποίο είναι διαδεδομένο και έχει εμπορική αξία είναι το δενδρώδες μπλε  μούρο (highbush blueberry) και συγκεκριμένα το Vaccium Corymbosum και όπως  φαίνεται παρακάτω το μπλε μούρο δίκαια έχει χαρακτηριστεί ως ‘’πηγή  αιώνιας νιότης’’.
Τα μπλε μούρα είναι μία κατηγορία μούρων που  οφείλουν το χαρακτηριστικό βαθύ μπλε-ιώδες χρώμα τους στις ανθοκυανίνες. Οι  ανθοκυανίνες αποτελούν κατηγορία φυτοχημικών ουσιών, γνωστές πλέον πολυφαινολικές  (αντιοξειδωτικές ) ενώσεις με πολλά οφέλη για την υγεία όπως η πρόληψη του  σχηματισμού ελευθέρων ριζών (επιβλαβή υποπροϊόντα του μεταβολισμού που  καταστρέφουν τα κύτταρα και επιταχύνουν τη διαδικασία της  γήρανσης).
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης  ανάμεσα σε 40 φρούτα και λαχανικά, τα μπλε μούρα κατέχουν την κορυφή με  την υψηλότερη βαθμολογία για την ικανότητα τους να καταστρέφουν τις ελεύθερες  ρίζες. Τα ίδια αποτελέσματα φάνηκαν και από μελέτες στα εργαστήρια του  Υπουργείου Υγείας στις ΗΠΑ όταν τα μπλε μούρα συγκρίθηκαν για την αντιοξειδωτική  τους δράση με άλλες  100 τροφές .

 Όλο  κι περισσότερες έρευνες δείχνουν μία πιθανή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης  μπλε μούρων και της σωστής λειτουργίας  του εγκεφάλου  κυρίως  λόγω των αντιοξειδωτικών που εμπεριέχονται σε αυτά.
Πιο συγκεκριμένα βρέθηκε ότι η κατανάλωση μπλε  μούρων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου  Alzheimer και άλλων φαινομένων που σχετίζονται με τη  γήρανση όπως, νευροεκφυλιστικές ασθένειες  λόγω γήρατος, απώλεια ισορροπίας  και συντονισμού, απώλεια μνήμης, μαθησιακές δυσκολίες που σχετίζονται με τη  γήρανση, σάκχαρο, κατάθλιψη.
Σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο  Journal of Argiculture and Food Chemistry τα μπλε μούρα φαίνεται να έχουν και καρδιοπροστατευτική δράση.
Συγκεκριμένα βρέθηκε ότι, 1 μέτριο ποτήρι  (120ml) κρασί φτιαγμένο από μπλε μούρα έχει υψηλότερη συγκέντρωση σε  ανθοκυανίνες (συνεπώς και αντιοξειδωτικά) σε σύγκριση με το κόκκινο κρασί και  ακόμα υψηλότερη σε σύγκριση με το λευκό κρασί (2,42mmol >2,04mmol > 0,47mmol αντίστοιχα).
Επίσης μία μελέτη βρήκε ότι η τακτική  κατανάλωση μπλε μούρων (150 γραμμάρια την εβδομάδα) μπορεί να μειώσει τη  πίεση του αίματος και πιθανός να επιταχύνει το μεταβολισμό χάρη  στις υψηλές συγκεντρώσεις ανθοκυανινών.
Εκτός από τις ανθοκυανίνες και άλλες  φαινολικές ενώσεις όπως φαινολικά οξέα, τανίνες, φλαβόνες, που εμπεριέχονται στα  μπλε μούρα φαίνεται  ότι μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση καρκίνου  του παχέως εντέρου σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες που δημοσιεύτηκαν  στο Journal of Argiculture and Food Chemistry .
Επίσης τα φλαβονοειδή kaempferol και λουτεολίνη, τα οποία εκτός από τα  μπλε μούρα βρίσκονται και σε άλλα τρόφιμα, φαίνετε ότι δρουν προστατευτικά  έναντι του καρκίνου των ωοθηκών, ενώ όλες οι φυτοχημικές ουσίες των μπλε μούρων εμποδίζουν την ανάπτυξη  μεταστατικών καρκινικών κυττάρων στο μαστό της γυναίκας.
Τα μπλε μούρα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μούρα  της οικογένειας (κόκκινα:rashberries, μαύρα: blackberries) έχουν μέτριο  γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ:40-53), ωστόσο μελέτες έχουν δείξει πως όταν αυτά  καταναλωθούν με άλλα φρούτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη(σμέουρα, φράουλες,  βατόμουρα) τότε και αυτά συμπεριφέρονται σαν φρούτα χαμηλού ΓΔ (30-40)όσον αφορά  τον αντίκτυπο που έχει η κατανάλωση τους στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος,  κάτι που αφορά άτομα με διαβήτη τύπου 2, αντίσταση στην ινσουλίνη, παχυσαρκία,  μεταβολικό σύνδρομο.
Η κατανάλωση μπλε μούρων μπορεί να αποβεί  βοηθητική στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και της  διάρροιας λόγω της περιεκτικότητας τους σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές  ίνες αλλά και χάρη στις τανίνες που περιέχουν και οι οποίες δρουν στο  πεπτικό σύστημα ως στυπτικές ουσίες μειώνοντας την φλεγμονή.
Επιπλέον, το αντιοξειδωτικό προανθοκυανιδίνη,  το οποίο βρίσκετε στα φύλλα των μπλε μούρων έχει αποδεδειγμένη δράση κατά του  ιού της Ηπατίτιδας C, ενώ μπορεί να εμποδίσει  από μία πιθανή λοίμωξη του ουροποιητικού  συστήματος.
Σημαντική είναι επίσης και η συμβολή των  εκχυλισμάτων μύρτιλλου στην βελτίωση της όρασης, τόσο της προσαρμογής της όρασης στο σκοτάδι όσο και της ταχύτερης αποκατάστασης της μετά  την έκθεση στο έντονο φώς.
Τέλος, τα μπλε μούρα αποτελούν άριστη πηγή  βιταμίνης Κ, ελεύθερης βιταμίνης C και  Μαγγανίου,  ενώ αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με το Υπουργείο υγείας των ΗΠΑ τα  μπλε μούρα είτε καταναλώνονται φρέσκα, αποξηραμένα, μαγειρεμένα, κατεψυγμένα, ή  ως προϊόντα χυμού, τα αντιοξειδωτικά τους οφέλη παραμένουν σταθερά και διαθέσιμα  προς επεξεργασία από τον ανθρώπινο οργανισμό.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





loading...