Οπισθεν ολοταχώς λόγω του γενικευμένου κύματος αντιδράσεων και κινητοποιήσεων για τον αιγιαλό κάνει η κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να κλείσει τα πύρινα μέτωπα που άνοιξαν προεκλογικά οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, βάζοντας για άλλη μια φορά μπουρλότο στην κυβερνητική συνοχή. Οι αντιδράσεις ουκ ολίγων βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αλλά και οι φωνές αγωνίας από περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικούς φορείς μεταθέτουν, με παρέμβαση του πρωθυπουργού, τις τελικές αποφάσεις για μετά τις εκλογές. Στόχος είναι να πέσουν οι τόνοι και να παρουσιαστούν με νηφαλιότητα οι τελικές ρυθμίσεις που σε πρώτη ανάγνωση κατεδαφίζουν όλους τους νόμους για την προστασία του αιγιαλού και παρέχουν με καθαρά αναπτυξιακά κίνητρα τα εργαλεία για επενδύσεις στα μέτρα ιδιωτών και γενικευμένες νομιμοποιήσεις επαγγελματικών αυθαιρέτων σε όλο το μήκος της ακτογραμμής.
Η δημιουργία μόνιμων κατασκευών προς εξυπηρέτηση επιχειρηματικών σκοπών, η παραχώρηση όχθης παρόχθιας ζώνης, ποταμών και λιμνών αλλά και το μπάζωμα θαλάσσιου χώρου που υπηρετεί τις μεγάλες και στρατηγικές επενδύσεις που έχουν εγκριθεί ή πρόκειται να εγκριθούν με προεδρικά διατάγματα και ειδικούς περιβαλλοντικούς όρους των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) και των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) έχουν ανάψει φωτιές. Τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα, καθώς εκείνοι που επωφελούνται από τις νέες ρυθμίσεις είναι οι επενδυτές του Ελληνικού, του «Αστέρα», της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, της περιοχής Αφάντου στη Ρόδο αλλά και όλων των ακινήτων που βρίσκονται υπό την ομπρέλα αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι τρεις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στο fast track και πρόκειται να γίνουν με ΕΣΧΑΣΕ που εκπροσωπούν η βρετανική Loyalward Ltd μέσω του τουριστικού σχεδίου «Ιτανος Γαία» στη Σητεία της Κρήτης, η Dolphin Capital με το «Killada Hills» στην Αργολίδα και η Pravita Εstate με την τουριστική ανάπτυξη στη Χαλκιδική. Δεν είναι τυχαίο ότι στους μόνους φορείς που έβαλαν πλάτη στις προτεινόμενες διατάξεις είναι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που υποστηρίζει ότι το σχέδιο προωθεί τον τουρισμό στο θαλάσσιο μέτωπο της χώρας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 250.000 παραθαλάσσιες κλίνες την επόμενη δεκαετία. «Η κάθε κλίνη αναλογεί σε λιγότερο από 1 μ. μήκους ακτογραμμής, οι 250.000 κλίνες δεν θα απαιτούν περισσότερα από 200 χλμ. χρήσης ακτογραμμής», αναφέρουν.
Μεγάλη όμως μερίδα του κόσμου έχει διαφορετική άποψη. Πάνω από 150.000 ηλεκτρονικές υπογραφές κατά του νόμου και περίπου 1.100 σχόλια συγκεντρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου. Στο παιχνίδι εντυπώσεων μπήκε έπειτα από σιωπή ημερών και το υπουργείο Περιβάλλοντος, με στοχευμένες διαρροές για διαφωνίες σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου. Μολονότι στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ότι στο ΥΠΕΚΑ συμμετείχαν στο σχέδιο της κατάρτισης, είναι φανερό ότι πολλές από τις ρυθμίσεις κοντράρουν αρμοδιότητες των οποίων η κύρια ευθύνη ανήκει στο υπουργείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν από καιρό προετοιμαστεί για μαζικές κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στον αιγιαλό (υπάρχουν περί τα 3.000 καταγεγραμμένα αυθαίρετα από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις), που στην πραγματικότητα όμως παρέμειναν κενό γράμμα λόγω παρεμβάσεων ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων.
Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι η ενεργοποίηση τελεσίδικου πρωτοκόλλου κατεδάφισης πριν από έναν χρόνο στα Μάλια της Κρήτης. Αφορούσε ιδιοκτησία μεγαλοξενοδόχου με αυθαίρετο τοιχίο άνω των 300 μέτρων, με το οποίο έχει καταπατηθεί και προσαρτηθεί στην ιδιοκτησία του συνολική έκταση 3.000 τ.μ στον αιγιαλό. Ο χώρος έχει μπαζωθεί και φυτευτεί με γκαζόν και πάνω σε αυτόν έχει χτιστεί πλήθος κατασκευών του ξενοδοχείου. Οι αντιδράσεις του επιχειρηματία και οι άνωθεν πολιτικές παρεμβάσεις ανέστειλαν επ’ αόριστον την επιχείρηση. Με το νέο σχέδιο νόμου οι κατασκευές αυτές που αφορούν αυθαίρετα που εξυπηρετούν επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν περιλαμβάνουν κατοικία μπορούν να νομιμοποιηθούν αντί οικονομικού ανταλλάγματος, με τη διαφορά ότι το υπουργείο φαίνεται να έκανε ένα βήμα πίσω. Οι νομιμοποιήσεις θα συνοδεύονται από περιβαλλοντική μελέτη και εφόσον τα κτίσματα είχαν κατασκευαστεί πριν από την 28η Ιουλίου του 2011, που είναι και η ημερομηνία που βάζει ως κόκκινη γραμμή για τα αυθαίρετα και ο νόμος του ΥΠΕΚΑ. Το αρχικό σχέδιο άφηνε ανοιχτό το περιθώριο νομιμοποίησης μέχρι τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ.
Δεν είναι όμως οι μόνες προβλέψεις του νόμου που έχουν προκαλέσει τριγμούς. Το νομοσχέδιο προβλέπει εκτεταμένες καταλήψεις παραλίας για εμπορικούς σκοπούς (ξαπλώστρες, αναψυκτήρια κ.ά.). Το υπουργείο, μετά τις οξύτατες αντιδράσεις για τις επίμαχες διατάξεις που περιορίζουν δραστικά τον κοινόχρηστο χώρο, υποστηρίζει ότι στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα υπάρχει ρητή δέσμευση για τη διατήρηση του ανώτατου εμβαδού ανά παραχώρηση των 500 τ.μ. και μείωση της ελεύθερης ζώνης από τα 100 στα 70 μέτρα ώστε η παραχώρηση να καλύπτει το 50% της παραλίας. Στα συν του νομοσχεδίου, το υπουργείο Οικονομικών καταγράφει τη χάραξη του αιγιαλού πίσω από την οποία κρύβονται όλα τα δεινά της διαχρονικής αυθαιρεσίας στην ακτογραμμή της χώρας. Θα χρησιμοποιηθεί ένα πρόγραμμα της Κτηματολόγιο Α.Ε. που βασίζεται σε ορθοφωτοχάρτες, με στόχο να χαραχθεί το εναπομείναν 90% του αιγιαλού, που έως σήμερα τεκμηριωνόταν μόνο με αίτηση ιδιώτη και αποτελούσε μια άκρως χρονοβόρα διαδικασία.
Της Μαριάννας Τζάννε
Της Μαριάννας Τζάννε
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου