...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Λαγκάρντ και ΔΝΤ να ζητήσουν συγνώμη από την Ελλάδα

Λαγκάρντ και ΔΝΤ να ζητήσουν συγνώμη από την Ελλάδα


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και προσωπικά η Κριστίν Λαγκάρντ οφείλουν μια συγνώμη από την Ελλάδα για τις άστοχες κινήσεις και προβλέψεις τους που είχαν σοβαρό αντίκτυπο στη χώρα και καθυστέρησαν την επιστροφή της στις αγορές!
Στην προτροπή αυτή προχωρά ο κ. Σάιμον Νίξουν, εκ των κορυφαίων αρθρογράφων της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, ο οποίος γράφει πως το Ταμείο και η επικεφαλής του έχουν κάνει σημαντικά λάθη στην διαχείριση της "ελληνικής υπόθεσης" με κορυφαία την άρνηση του Ταμείου να πιστέψει ότι η Ελλάδα θα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.
Στο άρθρο του στη WSJ ο κ. Νίξουν επισημαίνει χαρακτηριστικά: "Την περασμένη εβδομάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε συγγνώμη από τη Βρετανία. Είναι κρίμα που το αφεντικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν έδειξε την ίδια αβροφροσύνη απέναντι στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα".
Όπως εξηγεί, η προειδοποίηση του ΔΝΤ ότι η βρετανική κυβέρνηση "παίζει με τη φωτιά" με τη στρατηγική της λιτότητας, δεν προκάλεσε ζημιά, με δεδομένο ότι η οικονομία της χώρας βιώνει μια εντυπωσιακή ανάκαμψη. Αλλά τα λάθη που έκανε στην περίπτωση της Ελλάδας το ΔΝΤ πέρυσι, είχαν πραγματικές συνέπειες.
Συγκεκριμένα, η άρνηση του ΔΝΤ να πιστέψει ότι η Ελλάδα θα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, οδήγησε σε μία επτάμηνη καθυστέρηση της εκταμίευσης κρίσιμων δανείων διάσωσης, που με τη σειρά της καθυστέρησε την επιστροφή της Αθήνας στις αγορές ομολόγων.
Εάν η Αθήνα είχε υποχωρήσει μπροστά στην απαίτηση του ΔΝΤ για περαιτέρω μέτρα, προκειμένου να μειωθεί το "φανταστικό έλλειμμα", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε έναν έβδομο χρόνο ύφεσης.
Όμως, ακόμα και εάν το ΔΝΤ δεν καταφέρνει να εκστομίσει τη συγνώμη, η τελευταία έκθεση αξιολόγησής του, δείχνει αρκετά σημάδια μεταμέλειας, εκτιμά ο κ. Νίξον, αφού μιλά, μεταξύ άλλων, για σημαντική πρόοδο στην εξισορρόπηση της οικονομίας.
Την ίδια ώρα μια άλλη μεγάλη εφημερίδα, η ιταλική «La Repubblica», αφιερώνει εκτενές δημοσίευμα στις προσπάθειες της Ελλάδας, γράφει χαρακτηριστικά πως πλέον στη χώρα μας "πνέει ελαφρύς άνεμος αισιοδοξίας", αλλά προσθέτει πως είναι ακόμα νωρίς για να θριαμβολογήσουν οι Έλληνες όταν ανεργία και χρέος βρίσκονται ακόμα στα ύψη.
Η εφημερίδα επισημαίνει πάντως πως "θα χρειασθεί, πιθανότατα, ένα νέο κούρεμα για να μπορέσει να βγει, πράγματι, η χώρα από την κρίση", αλλά υποστηρίζει με τη σειρά της πως "η Ελλάδα ξαναβλέπει το φως, το ΑΕΠ σημειώνει και πάλι άνοδο" - κάτι που αποτυπώνεται, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος της Έττορε Λιβίνι, και στην τελευταία έκθεση της ΤτΕ - πλην όμως είναι βέβαιο ότι "παρά το πρωτογενές πλεόνασμα θα χρειασθεί, πιθανότατα, ένα νέο κούρεμα του χρέους για να μπορέσει να βγει, πράγματι, η χώρα από την κρίση".


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





loading...