Οι τζιχαντιστές εκπαιδεύουν και κινέζους ισλαμιστές, λέει το Πεκίνο
Μειονοτικοί Ουιγούροι από την επαρχία Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνα έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους προκειμένου να λάβουν «τρομοκρατική εκπαίδευση» από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ώστε να εξαπολύσουν επιθέσεις στην πατρίδα τους, μετέδωσαν σήμερα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Είναι η πρώτη φορά που κρατικά μέσα συνδέουν τους αντάρτες από την Σιντζιάνγκ, όπου ζει κυρίως η εθνοτική μειονότητα των Ουιγούρων μουσουλμάνων, με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, μιας ακραίας σουνιτικής μουσουλμανικής οργάνωσης που έχει καταλάβει τεράστιες εκτάσεις στη Συρία και το Ιράκ.
Η κυβέρνηση της Κίνας θεωρεί υπεύθυνους τους ισλαμιστές αντάρτες από τη Σιντζιάνγκ για τη ραγδαία αύξηση των επιθέσεων τον τελευταίο χρόνο στην χώρα, ενώ το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η εθνοτική αυτή ομάδα πολεμά με στόχο την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους, που θα ονομάζεται Ανατολικό Τουρκεστάν.
«Δεν θέλουν μόνο να εκπαιδευτούν σε τεχνικές τρομοκρατίας, αλλά επίσης να διευρύνουν τους δεσμούς τους με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις συμμετέχοντας σε πραγματικές μάχες με στόχο να λάβουν υποστήριξη για την κλιμάκωση των τρομοκρατικών ενεργειών στην Κίνα», έγραψε η εφημερίδα Global Times επικαλούμενη έναν Κινέζο αξιωματούχο «που εργάζεται σε αντιτρομοκρατική υπηρεσία».
Πολλοί Ουιγούροι στην επαρχία Σιντζιάνγκ δυσανασχετούν με τους περιορισμούς που ισχυρίζονται ότι επιβάλλει η κινεζική κυβέρνηση στον πολιτισμό τους, τη γλώσσα τους και την θρησκεία τους. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι η σκληρή μεταχείριση των Ουιγούρων από το Πεκίνο εντείνει την οργή και την αναταραχή, οι αρχές ωστόσο αρνούνται ότι εφαρμόζονται τέτοιοι περιορισμοί.
Στο τελευταίο περιστατικό βίας στην περιοχή, που γειτνιάζει με την κεντρική Ασία, κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν σε τουλάχιστον 3 εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες.
Η εφημερίδα Global Times –την οποία εκδίδει η Λαϊκή Ημερησία, επίσημο όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος–, έγραψε ότι αντάρτες από το Σιντζιάνγκ είχαν πρόσφατα συμμετάσχει σε δραστηριότητες του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ όπως και είχαν συνεργαστεί με «βραχίονες» του Ισλαμικού Κράτους στη Νοτιοανατολική Ασία.
Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας, 4 ύποπτοι μαχητές από το Σιντζιάνγκ συνελήφθησαν στην Ινδονησία αυτόν τον μήνα. Η αστυνομία της Ινδονησίας ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι 4 αλλοδαποί είχαν συλληφθεί και ανακριθεί από τις αρχές χωρίς να αποκαλύψει τις ταυτότητές τους.
Οι 4 ύποπτοι είχαν μεταβεί από την Καμπότζη στην Κίνα και έπειτα στην Ταϊλάνδη όπου είχαν προμηθευτεί τουρκικά διαβατήρια προτού ταξιδέψουν στην Ινδονησία μέσω της Μαλαισίας, έγραψε η εφημερίδα.
Η κυβέρνηση της Ινδονησίας έχει εκφράσει την ανησυχία τους για μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της υποστήριξης προς το Ισλαμικό Κράτος μετά τις αποκαλύψεις ότι πολίτες από την Ινδονησία είχαν επισκεφθεί τη Συρία και το Ιράκ με στόχο να πολεμήσουν στο πλευρό των μαχητών εκεί.
«Τρομοκράτες, αυτονομιστές και εξτρεμιστές» από την Σιντζιάνγκ συχνά μεταβαίνουν στο εξωτερικό μέσω των ορεινών περιοχών στη νότια Κίνα όπου είναι εύκολο να περάσει κανείς τα σύνορα , καθώς ο έλεγχος των συνόρων στην Σιντζιάνγκ είναι πολύ αυστηρός, σημειώνει η εφημερίδα.
«Ο απώτερος στόχος τους εξακολουθεί να είναι το να πολεμήσουν στην Κίνα» δήλωσε στους Global Times ο Παν Ζιμπίνγκ, πρώην επικεφαλής του τμήματος σπουδών Κεντρικής Ασίας στο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών της Σιντζιάνγκ.
Το υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε επίσης σήμερα ότι οργανώσεις Ουιγούρων αυτονομιστών έχουν στείλει μέλη τους στο εξωτερικό για να συνεργαστούν με τους μαχητές.
«Οι δυνάμεις του Ανατολικού Τουρκεστάν έχουν στείλει ανθρώπους σε άλλες περιοχές για να διεξάγουν τον ούτως καλούμενο τζιχάντ και να συνωμοτήσουν με τις διεθνείς τρομοκρατικές δυνάμεις» επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Χου Τσουνγίνγκ.
Η ίδια είπε ότι δε μπορεί να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το άρθρο των Global Times.
Περίπου 100 Αμερικανοί, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στη Συρία και το Ιράκ για να ενταχθούν σε ριζοσπαστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), έχουν επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι,…
εκφράζοντας φόβους ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια της χώρας.
Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας πριν από το ταξίδι του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, δεν αποκάλυψαν τον ακριβή αριθμό των Αμερικανών που έχουν επιστρέψει στις ΗΠΑ.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εκτιμάται πως περίπου 100 Αμερικανοί είχαν προσπαθήσει να ενταχθούν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία και το Ιράκ, μεταξύ αυτών και το ΙΚ.
Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό αυτόν, ένας αξιωματούχος εξήγησε: «Περιλαμβάνει όσους έχουν φύγει, όσους προσπάθησαν να πάνε, ορισμένους που έχουν επιστρέψει – αυτούς το FBI τους παρακολουθεί».
Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι συνολικά περίπου 15.000 άτομα από 80 χώρες – μεταξύ αυτών και 2.000 Ευρωπαίοι- έχουν προσπαθήσει ή έχουν καταφέρει να φτάσουν στη Συρία και το Ιράκ για να συμμετάσχουν στον αγώνα των εξτρεμιστικών ομάδων.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του για τη συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ομπάμα πρόκειται να κάνει έκκληση για διεθνή υποστήριξη με στόχο την αντιμετώπιση της απειλής που προβάλουν οι ξένοι μαχητές, οι οποίοι έχουν ορκιστεί πίστη στο ΙΚ ή άλλες ομάδες και προσπαθούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους όπου θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον αμάχων.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να εγκρίνει την Τετάρτη μία απόφαση που απαιτεί από τις χώρες-μέλη να αποτρέπουν τη στρατολόγηση και τα ταξίδια με σκοπό την ένταξη σε εξτρεμιστικές ομάδες.
Αργότερα το φθινόπωρο, ο Λευκός Οίκος θα οργανώσει μία σύνοδο κορυφής με στόχο την ανάπτυξη τρόπων για την αντιμετώπιση της στρατολόγησης εξτρεμιστών.
ΑΜΠΕ, e-go, trelokouneli
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου