...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Αυτά είναι τα πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφίσει η νέα κυβέρνηση


Έχοντας εξασφαλίσει τη συμφωνία του κ. Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ επί του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, προϋπόθεση που έθετε η Κουμουνδούρου εξαρχής για οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία αρνούμενη να μπει σε συζήτηση για προγραμματική συμφωνία, ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει πλέον λυμένα τα χέρια του για να προχωρήσει στην άμεση προώθηση του νομοθετικού έργου, μέσω του οποίου φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει την αλλαγή πορείας της χώρας. 

Η κοινοβουλευτική δύναμη των 162 εδρών (149 του ΣΥΡΙΖΑ και 13 των ΑΝΕΛ) δίνει στη νέα κυβέρνηση την απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει από τη Βουλή τα νομοσχέδια που ήδη έχουν επεξεργασθεί οι αρμόδιες επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται τα νομοσχέδια που αφορούν την υλοποίηση του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης», με πρώτο αυτό για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Στο νομοσχέδιο αυτό έχουν συμπεριληφθεί ρυθμίσεις για την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας, καθώς και των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικούς οργανισμούς και την εφορία, αλλά και των «κόκκινων» δανείων, περιλαμβάνεται σε ένα δεύτερο νομοσχέδιο που αναμένεται να προωθηθεί άμεσα. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία προβλέπεται διακανονισμός ώστε οι δόσεις που καταβάλλονται να ανέρχονται στο 20% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος ή στο 30%, εφόσον διακανονίζονται ταυτόχρονα και ασφαλιστικές εισφορές. 

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η συγκρότηση μηχανισμού ταχείας διεκπεραίωσης των αιτημάτων διακανονισμού, ενώ περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την κατάργηση του αυτοφώρου για χρέη προς το Δημόσιο και την προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για οφειλές μικρότερες των 200.000 ευρώ. Για μεγαλύτερες οφειλές, προβλέπεται η απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, αντικειμενικής αξίας μέχρι 350.000 ευρώ.

Στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι η νομοθετική ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία του Δημοσίου, την άρση της διαθεσιμότητας και της αξιολόγησης, όπως εφαρμόσθηκαν τα τελευταία χρόνια, και την αποκατάσταση όσων έχουν θιγεί από την εφαρμογή των μέτρων αυτών.

Το κομμάτι των άμεσων παρεμβάσεων για τη συνδρομή των πλέον ευάλωτων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων είναι, επίσης, στις άμεσες νομοθετικές κινήσεις της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα.

 Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές αφορούν την παροχή δωρεάν ρεύματος σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, τη χορήγηση κουπονιών σίτισης σε απόρους, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία, την παροχή δωρεάν περίθαλψης σε όλους και τη χορήγηση στους ανέργους κάρτας μετακινήσεων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ αναμένεται, επίσης, να προωθηθεί νομοθετικά, αν και ο κ. Τσίπρας δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ότι θα προηγηθεί σύντομη περίοδος διαβούλευσης για τη μορφοποίηση του τελικού σχετικού νομοσχεδίου.

Καθημερινή, aftodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





loading...