...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Αυτός είναι ο νέος φόρος ακινήτων


Κέρδη και «ζημίες» αρχίζουν να μετρούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, βάσει της αναμενόμενης ως τον Ιούνιο, αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που σε κάποιες περιοχές θα επιφέρει μείωση τους ως και κατά 30%-35%, μαζί με την ύπαρξη αφορολόγητου ορίου για την πρώτη κατοικία στο πλαίσιο του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Από τον συνδυασμό αυτών των δύο παραμέτρων εκτιμάται ότι ωφελημένοι θα βγουν περίπου 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, κατά κανόνα κάτοχοι μόνο μίας κατοικίας στην οποία διαμένουν κιόλας (α΄ κατοικία), δεδομένου ότι στον ΕΝΦΙΑ πληρώνουν για όλη την αξία της, καθώς δεν υπάρχει αφορολόγητο, ενώ στον αντίποδα, «χαμένοι» θα βγουν ιδιοκτήτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία, οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν περισσότερα, ώστε να «εξισορροπηθούν» τα έσοδα από τον φόρο.

Οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι το αφορολόγητο θα ισχύει μόνο για την πρώτη κατοικία, με το όριο να τίθεται στα 200.000 ευρώ, βάσει των νέων αντικειμενικών τιμών. Βάσει αυτού, η πλειονότητα των ιδιοκτητών δεν θα πληρώνει φόρο για το σπίτι που διαμένει, δεδομένου ότι και με την μείωση των αντικειμενικών τιμών θα πέσουν πολλές ιδιοκτησίες κάτω από την «ζώνη» των 200.000 ευρώ, ωστόσο αρκετοί θα πληρώσουν και για την πρώτη κατοικία τους, εφόσον η αξία της υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ, με τον φόρο να αφορά την υπερβάλλουσα αξία, δηλαδή για σπίτι αντικειμενικής αξίας 230.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει φόρο για τις 30.000 ευρώ, εφόσον το αφορολόγ  

Ωστόσο, ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, καθώς θα αφορά όλα τα ακίνητα πλην της α΄ κατοικίας, θα επιβαρύνει ακόμη κι ένα μικρό, παλιό πατρικό σπίτι στο χωριό ή ένα εξοχικό και φυσικά όλα τα οικόπεδα, με ύψος φόρου πάντως, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, μικρότερο του ΕΝΦΙΑ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, ο νέος φόρος θα ονομάζεται μεν «Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας» (ΦΜΑΠ), ωστόσο ως προς το αφορολόγητο όριο θα προσομοιάζει περισσότερο με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) που νομοθετήθηκε το 2008. Δηλαδή, το αφορολόγητο όριο που θα καθιερωθεί θα αφορά μόνο μία κατοικία, τη λεγόμενη «πρώτη».
Έτσι, ένας φορολογούμενος που κατέχει διαμέρισμα 80 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 120.000 ευρώ, το οποίο χρησιμοποιεί ως πρώτη κατοικία, καθώς κι ένα εξοχικό αντικειμενικής αξίας 70.000 ευρώ θα απαλλάσσεται από το φόρο μόνο για το διαμέρισμα και θα πληρώνει τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας για το εξοχικό.

Αναλόγως, φορολογούμενος με ιδιόκτητη πρώτη κατοικία (μονοκατοικία) αντικειμενικής αξίας 230.000 ευρώ, ενός καταστήματος, ενός πατρικού στην περιφέρεια κι ενός οικοπέδου, θα απαλλάσσεται από το φόρο ως τις 200.000 ευρώ της πρώτης κατοικίας και θα πληρώνει φόρο για τις υπόλοιπες 30.000 της πρώτης κατοικίας και για όλα τα υπόλοιπα ακίνητα.
Σε ότι αφορά την φορολόγηση των αγροτεμαχίων, εκτιμάται ότι θα καταργηθεί ο μικρός φόρος που τα βαρύνει στο πλαίσιο του ΕΝΦΙΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





loading...