...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015

Οι ΑΠΕ προκαλούν απορρίψεις ενέργειας ή φέρνουν δισ. Ευρώ;

       
   
Αυτοί που θεωρούν τα φωτοβολταϊκά και την αιολική ενέργεια μια παγκόσμια «απάτη» εις βάρος χωρών που δεν παράγουν εξοπλισμό, όπως η Ελλάδα, η οποία δεν συνοδεύεται ούτε από οικονομικά ούτε από περιβαλλοντικά οφέλη υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η έγχυσηστοχαστικής ενέργειας στο δίκτυο έχει ως συνέπεια την απόρριψη ενέργειας από τις μονάδες βάσης, όπως είναι τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια που καίνε λιγνίτη.
Παραπέμπουν δε στο παράδειγμα της Γερμανίας, βασιζόμενοι σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε πριν από έναν ακριβώς χρόνο, στις 10 Οκτωβρίου 2014, από την FAA Financial Advisory AG.
Η συγκεκριμένη έκθεση που έχει τίτλο «Development And Integration Of Renewable Energy: Lessons Learned From Germany» υποστηρίζει ότι η ευρωπαϊκή εμπειρία από την ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μεγάλης κλίμακας επιβαρύνει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές, προκαλεί αστάθεια στις αγορές ενέργειας και μειώνει την αξία τόσο των εταιρειών του κλάδου όσο και αυτή των μεγάλων εταιρειών παροχής ενέργειας.
Κι αυτό διότι οι ΑΠΕ θα πρέπει να ενσωματώσουν το κόστος της μεταβλητότητας, των απορρίψεων και της ανάγκης βελτίωσης, αναβάθμισης και επέκτασης των υφιστάμενων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.
Στη Γερμανία, οι επικριτές του σχεδίου μετάβασης προς την καθαρή ενέργεια και την εξοικονόμηση (Energiewende) ισχυρίζονται ότι η χώρα απορρίπτει φορτία προς τις γειτονικές χώρες με τεράστιο κόστος για τους καταναλωτές και τις εταιρείες παραγωγής.
Ωστόσο, μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι εξαγωγές ενέργειας της Γερμανίας μπορεί να μεταφραστούν σε έσοδα δύο δισ. Ευρώ το 2015.
Μια ανάλυση στοιχείων για το σύνολο των ομοσπονδιακών κρατών που διενήργησε το Ινστιτούτο Φράουνχοφερ αποκάλυψε ότι οι τιμές στις οποίες η Γερμανία εξάγει το πλεόνασμα ενέργειας που παράγει είναι υψηλότερες από τις τιμές εισαγωγής και κατέρριψε τα επιχειρήματα περί «απορρίψεων» ενέργειας στους γείτονες.
Το 2014 τα πρόσθετα έσοδα από ενεργειακές εξαγωγές ανήλθαν σε 1,7 δισ. Ευρώ και θα κυμανθούν μεταξύ 1,5 δισ. και 2 δισ. φέτος.
Φέτος, η Γερμανία θα εξάγει ηλεκτρισμό της τάξης των 40 Τεραβατωρών, ο οποίος προέρχεται κυρίως από ΑΠΕ δεδομένου ότι μεταξύ 2010 και 2014 η πυρηνική ηλεκτροπαραγωγή μειώθηκε σε αντίστοιχα επίπεδα. Κατά την ίδια περίοδο έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα, αιολικά πάρκα, χερσαία και υπεράκτια, και συστήματα βιομάζας συνολικής ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας 118 Τεραβατωρών.
Το σχέδιο Energiewende φιλοδοξεί να μεταβάλλει το τοπίο του ενεργειακού μείγματος της Γερμανίας, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι επικρίσεις που κάνουν λόγο για εξαγωγές ενέργειας σε «εξευτελιστικές» τιμές.
Ο καθηγητής του Φράουνχοφερ, Μπρούνο Μπέργκερ υποστηρίζει ότι «ακόμα απαιτούνται μεγάλες προσπάθειες ώστε η ΑΠΕ να μπορέσουν να υποκαταστήσουν τα εναπομείνανταπυρηνικά εργοστάσια και να περιορίσουν περαιτέρω την ηλεκτροπαραγωγή από θερμοηλεκτρικά εργοστάσια άνθρακα που καταστρέφουν το Κλίμα».
Οι νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών έχουν μειωθεί δραματικά τους τελευταίους 18 μήνες, γεγονός που επιβεβαιώνει την άποψη του Μπέργκερ ότι χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα ώστε το σχέδιο μετάβασης στην καθαρή ενέργεια να μην εκτροχιαστεί.
  Βγάλτε εύκολα χρήματα βλέποντας διαφημίσεις. Το πιο πρωτοποριακό PTC site.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...