...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Τούρκος Α/ΓΕΝ: Η Λωζάνη περιορίζει τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο

      
   Ελάχιστα 24ωρα πριν από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα «χτύπησε» ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου.

Ο τούρκος επιτελάρχης προχώρησε στη δημοσιοποίηση της ναυτικής στρατηγικής της γειτονικής χώρας, η οποία, μεταξύ άλλων, αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης που «περιορίζει» τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο που όπως λέει ο ναύαρχοςΜποστάνογλου βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Επίσης, σημειώνει ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν βαθύνει το πρόβλημα και τη διαμάχη στο Κυπριακό.


Αναμφίβολα, ουδείς μπορεί να συνδέσει αυτόματα τη δημοσιοποίηση της νέας τουρκικής ναυτικής στρατηγικής από τον ναύαρχο Μποστάνογλου με την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού. Είναι όμως μία κίνηση δηλωτική των τουρκικών προθέσεων και μάλιστα σε ζητήματα που αναμφίβολα θα βρεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών. Αυτό που εντυπωσιάζει όμως είναι ότι στο κείμενο τα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου λαμβάνουν υψίστη προτεραιότητα.


Ο τούρκος ναύαρχος μιλάει επίσης για μία μετάλλαξη και μεταβολή της ευρύτερης περιοχής που έχει αυξήσει τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό και έχει μετατρέψει το σχετικά σταθερό περιβάλλον της πρώτης μεταψυχροπολεμικής περιόδου. Σε αυτό πλαίσιο, η σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας έχει αυξηθεί και το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό είναι έτοιμο να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας σε όλες τις περιβάλλουσες θάλασσας και ιδιαίτερα όπου η Άγκυρα έχει οικονομικά συμφέροντα.


ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ:

Ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η δήλωση αυτή, η οποία είναι δεκτική και άλλης ανάγνωσης:

Η Τουρκία παραδέχεται ότι δεν έχει τα δικαιώματα που θα ήθελε να έχει στην θάλασσά μας ! 

Εάν είναι σωστό το δημοσίευμα τού ΒΗΜΑτος, η τουρκική πλευρά τοποθετείται με τον κλασσικά αντιφατικό συλλογισμό, ότι , τα δικαιώματα αυτά (που θα ήθελε, αλλά δεν έχει) τις ανήκουν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά τούς τα περιορίζει η Συνθήκη τής Λωζάννης ! 

Αλλά κύρια πηγή τού Διεθνούς Δικαίου είναι οι Διακρατικές Συνθήκες και επομένως οι βάσει τής Συνθήκης τής Λωζάννης περιορισμοί αυτοί ακριβώς στο Διεθνές Δίκαιο στηρίζονται και από αυτό περιορίζεται η παρουσία τους στο Αιγαίο. 

Εκτός βέβαια άν ο τούρκος αρχηγός Ναυτικού επικαλείται το Δίκαιο τής Θαλάσσης, οπότε και πάλι είναι εκτός νομιμότητος , αφού η πατρίδα του δεν έχει υπογράψει την Διεθνή Σύμβαση τού 1982 για το Δίκαιο τής Θαλάσσης (η μόνη από τις αιτούμενες ένταξη στην Ε.Ε. χώρες που δεν το έχει υπογράψει) και δεν μπορεί να στηρίξει σε αυτήν και το αντίστοιχο Δίκαιο μήτε δικαιώματα, μήτε απαιτήσεις.

Παρά ταύτα είναι μάλλον σωστό το αρνητικό συμπέρασμα που συνάγει το άρθρο, διότι η τουρκική αυτή δήλωση δεν είναι προάγγελος εισήγησης ειρηνικής αναθεώρησης τής κατά το αντίστοιχο κεφάλαιό της ενοχλητικής γι' αυτούς Σύμβασης τής Λωζάννης, αλλά αναιδής και προπετής εκδήλωση περιφρόνησης προς τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτήν. Άλλωστε είναι γνωστό πόσο συχνά και με πόσους τρόπους διαδηλώνει η "καλή γείτων" την έλλειψη κάθε έννοιας σεβασμού προς τις διεθνείς δεσμεύσεις της και την διεθνή νομιμότητα γενικότερα . 


  Βγάλτε εύκολα χρήματα βλέποντας διαφημίσεις. Το πιο πρωτοποριακό PTC site.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





loading...