...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος:"οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης ενεργούν αποκλειστικά σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο, κατά πάντα ανεξάρτητοι"!!!(????)

       

Αιχμές Κουτζαμάνη: Οι δικαστές και εισαγγελείς δεν πρέπει να επηρεάζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση

Νέα διαμαρτυρία δικαστών για δηλώσεις σε βάρος της Δικαιοσύνης


Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, μετά το τέλος των εργασιών της χθεσινής γενικής συνέλευσης, εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο, μεταξύ των άλλων, εκφράζει τον προβληματισμό των εισαγγελικών λειτουργών για «το φαινόμενο επανειλημμένων, ατεκμηρίωτων και αόριστων δημόσιων δηλώσεων φορέων της εκτελεστικής λειτουργίας, οι οποίες δημιουργούν την εντύπωση ότι η Δικαιοσύνη, είτε δεν λειτουργεί στο καθεστώς νομιμότητας και αυτονομίας που της επιφυλάσσει το Σύνταγμα ή ότι δεν λειτουργούσε έτσι, μέχρι πρόσφατα».

Παράλληλα, οι εισαγγελείς «εφιστούν την προσοχή των φορέων εκείνων -ανεξάρτητα από το πόσο υψηλό αξίωμα εκπροσωπούν- στο ότι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης ενεργούν αποκλειστικά σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο, κατά πάντα ανεξάρτητοι και, ως εκ τούτου, δημόσιες δηλώσεις που υπαινίσσονται ή θεωρούν δεδομένα τα αντίθετα, επιβάλλεται να είναι απολύτως τεκμηριωμένες, ώστε να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις στο κοινωνικό σύνολο και να μην αποδομείται το κύρος της Δικαιοσύνης, για την εξυπηρέτηση σκοπών ξένων προς το έργο της» και προσθέτουν «ότι υποχρέωση της Δικαιοσύνης είναι η διερεύνηση της βασιμότητας τέτοιων υπαινιγμών».

Αναφορικά με τη γνωστοποίηση του περιεχομένου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες»), οι εισαγγελείς στο ψήφισμά τους αναφέρουν:
«Αξιολογούν ως αδικαιολόγητη την εμμονή δημόσιων φορέων και φορέων της ενημέρωσης να ερμηνεύουν εσφαλμένα την πάγια θέση των δικαστικών λειτουργών, περί μη νομιμότητας και σκοπιμότητας δημοσιοποίησης προσωπικών στοιχείων των δηλώσεων περιουσιακής τους κατάστασης, που θέτουν σε διακινδύνευση την ασφάλειά τους».

Και καλούν την Πολιτεία «να αντιληφθεί ότι τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν το κοινωνικό σύνολο, ούτε εξυπηρετούν τον έλεγχο της προέλευσης των περιουσιακών στοιχείων των δικαστικών λειτουργών (ο οποίος ούτως ή άλλως διενεργείται κατά το νόμο), δεδομένου ότι οι δικαστικοί λειτουργοί -μη εκλεγόμενοι από το εκλογικό σώμα, αλλά όντας ισόβιοι δημόσιοι λειτουργοί- δεν εμπίπτουν στην αυτή κατηγορία με τους φορείς των λοιπών πολιτειακών λειτουργιών και, συνακόλουθα, στις αυτές διατυπώσεις δημοσιοποίησης των εν λόγω στοιχείων».

Τέλος, ζητούν την απόσυρση «της διάταξης του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου», με την οποία «επεκτείνεται στους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων η αρμοδιότητα άσκησης πειθαρχικής δίωξης όλων των δικαστικών λειτουργών των κατώτερων δικαστηρίων, δεδομένου ότι αυτό αλλοιώνει το σχήμα του πειθαρχικού ελέγχου όπως ίσχυε από τη θέσπιση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και καταργεί την αρχή της αυτοτέλειας μεταξύ των οργάνων που ασκούν την πειθαρχική αφ' ενός και τη δικαστική εξουσία, αφ' ετέρου».

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από λόγια τόσο όμορφα διατυπωμένα;

Ποιος μπαίνει στα χωράφια ποιου και τι προσπαθούν να διαφυλάξουν οι Ελληνες Εισαγγελείς;


Αιχμές Κουτζαμάνη: Οι δικαστές και εισαγγελείς δεν πρέπει να επηρεάζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση


Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη κατά τη διάρκεια της 31ης ετήσιας γενικής συνέλευσης των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος απηύθυνε έκκληση προς τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να συνεχίσουν να τηρούν απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και τους νόμους διαφυλάσσοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από κάθε παρέμβαση.

Ειδικότερα, η Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου αναφερόμενη στις συνταγματικές διατάξεις για τη διάκριση των εξουσιών, αλλά και την κατοχύρωση της δικαστικής ανεξαρτησίας, μίλησε,επικαλούμενη εμπειρία ετών,για τους τρόπους που επιλέγονται προκειμένου να υπάρξουν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης.

Νομοθετικές παρεμβάσεις, παρεμβάσεις στη διοίκηση της Δικαιοσύνης, απειλές κατά δικαστών, εύνοια υπέρ συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, δημόσιες δηλώσεις για τον τρόπο χειρισμού ορισμένων υποθέσεων ήταν μερικές από τις αναφορές της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ως παραδείγματα παρεμβάσεων.

Όμως, όπως τόνισε η κ.Κουτζαμάνη "αν οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν θελήσουν, δεν υπάρχει ισχυρή δύναμη που μπορεί να τους στερήσει από την άσκηση των καθηκόντων τους".

Ακόμη, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε στο ρόλο των εισαγγελέων, τη συνταγματική κατοχύρωση του ρόλου τους και τόνισε ότι οι εισαγγελείς κατά το νόμο είναι απολύτως ανεξάρτητοι και δεν επιτρέπεται να δέχονται εντολές από οποιονδήποτε που διευθύνει τα δικαστήρια ακόμα και από τον εκάστοτε πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Μάλιστα ,κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με περίσκεψη νομοθετική μεταβολή που θα δημιουργούσε,όπως είπε,προβλήματα στο μέλλον αν αλλάξει το πειθαρχικό δίκαιο των εισαγγελικών λειτουργών. ( αναφέρεται σε διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης με την οποία δίδονται για πρώτη φορά πειθαρχικές εξουσίες στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου). Σε ό,τι αφορά τη θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης η Εισαγγελέας ανέφερε ότι ο ρόλος του "είναι να εποπτεύει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης".

Για το ρόλο και τη συνεισφορά των εισαγγελέων στο κοινωνικό σύνολο και την πολιτεία μίλησε ο πρόεδρος της Ενώσεως των Εισαγγελέων Κων.Τζαβέλας επικρίνοντας τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που έκανε λόγο στη Βουλή περί δικαστικών πραξικοπημάτων.

"Η δήλωση αυτή, ανέφερε ο κ. Τζαβέλας, ασαφής και αόριστη, επιτυγχάνει μόνο τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και ανησυχίας στο κοινωνικό σύνολο σχετικά με τη νομιμότητα της δράσης των οργάνων της δικαστικής εξουσίας".

Επίσης,εξέφρασε την αντίθεσή του στη δημοσιοποίηση των δηλώσεων του πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) των δικαστών, τονίζοντας τους κινδύνους για πράξεις αντεκδίκησης από κάποιους που θεωρούν ότι θίγονται από δικαστικές ενέργειες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της δικαιοσύνης και των εισαγγελιών κάνοντας ειδική αναφορά στην έλλειψη υποδομών.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα της ανυπαρξίας κατάλληλων αιθουσών για τη διεξαγωγή δικών με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων, ενώ τόνισε ότι το υπουργείο "δεν επεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης, ούτε επιτρέπει παρεμβάσεις από οποιονδήποτε".
Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης στις αιτιάσεις του προέδρου της Ενώσεως Εισαγγελέων Κων. Τζαβέλλα για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης περί "δικαστικών πραξικοπημάτων", ανέφερε ότι " ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης".

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Χαρ. Αθανασίου αναφέρθηκεστις παραλείψεις ικανών δικαστικών λειτουργών κατά τις πρόσφατες προαγωγές για την ηγεσία της Δικαιοσύνης επισημαίνοντας ότι παραλείφθηκαν συνολικά 47 ανώτατοι δικαστικοί και κάλεσε την Κυβέρνηση να μην αλλάξει το σύστημα αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων, όπως κάλεσε και τον κ. Παπαγγελόπουλο να κατονομάσει τους "πραξικοπηματίες".

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Δ. Κρεμαστινός ως εκπρόσωπος της Βουλής, καθώς και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Μια βδομάδα πριν είχαμε:Κόντρες,αντιπαραθέσεις κι άρνηση δημοσιοποίησης του πόθεν έσχες στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

    ΔΙΑΔΩΣΤΕ:



 Τα περισσότερα άρθρα είναι αναδημοσιεύσεις που αξίζει να διαβαστούν επειδή κατά τη γνώμη μας ακόμα και μέσα σε κάποιο ψέμα κρύβεται πάντα μια αλήθεια. Στόχος είναι μέσα από την πολύπλευρη ενημέρωση να αποκαλυφθεί. Ή κρίση είναι πάντα δική σας.




loading...



zeidoron

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





loading...