...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Τρίτη, 3 Μαΐου 2016

Ποια ευρωπαϊκή χώρα θέλει να δεχτεί 10.000 πρόσφυγες αλλά... δεν την προτιμά κανείς; / Which European country wants to accept 10,000 refugees ... but not the one they prefers?

       Ποια ευρωπαϊκή χώρα θέλει να δεχτεί 10.000 πρόσφυγες αλλά... δεν την προτιμά κανείς;

Με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης να υλοποιείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, λόγω της απροθυμίας πολλών κρατών της ΕΕ να ανοίξουν τις πόρτες τους στους πρόσφυγες, δύσκολα θα
μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι υπάρχει μια χώρα πρόθυμη να δεχτεί χιλιάδες ανθρώπους, η οποία όμως αντιμετωπίζει δυσκολίες να τους... πείσει να έρθουν.

Κι όμως, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, η Πορτογαλία έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει 10.000 από τους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στις ευρωπαϊκές ακτές, ωστόσο έχει προς το παρόν υποδεχτεί μόνο 234.

Αυτό, όπως σχολιάζει το Bloomberg, δεν συμβαίνει λόγω της απροθυμίας της χώρας να ανοίξει την αγκαλιά της σε αυτούς που έχουν αποδράσει από τις εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη, αλλά στο γεγονός ότι ελάχιστοι έχουν επιλέξει να ζητήσει άσυλο από την Πορτογαλία μέχρι στιγμής.

«Είναι δύσκολο να βρεθούν γρήγορα πρόσφυγες που μπορούν να έρθουν στην Πορτογαλία»

δήλωσε ο πρόεδρος Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Lusa, κατά τη συνάντησή του με μετανάστες στην πόλη Εβόρα την περασμένη Παρασκευή.

Με την προσφυγική κρίση να ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, προκαλώντας πολιτική αναταραχή στη Γερμανία και αλλού, η προθυμία της Πορτογαλίας να «μοιραστεί το βάρος» δεν καταφέρνει να τραβήξει την προσοχή. 

Παρότι η χώρα αποδίδει την ευθύνη σε μια έλλειψη συντονισμού των ευρωπαϊκών αρχών και σε δυσκολίες πρόσβασης των προσφύγων στη χώρα, η μεγάλη διαφορά μεταξύ των οικονομικών της επιδόσεων και εκείνων της Γερμανίας ενδέχεται να παίζει ρόλο σε αυτό.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, μια εξήγηση για την απροθυμία των προσφύγων να επιλέξουν την Πορτογαλία είναι σίγουρα η οικονομική κατάσταση της χώρας (1.ΥΓ.ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΝ: Ενω η δικη μας χωρα εχει την τέλεια οικονομικη κατασταση και την προτιμουν....) που, αν και ανέκαμψε το 2014, σίγουρα υπολείπεται συγκριτικά με εκείνη άλλων ευρωπαϊκών κρατών (!). Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα (2.*Εμεις εχουμε δουλειες με φουντες....), σχεδόν τριπλάσια από εκείνα της Γερμανίας και αυτό αποθαρρύνει φυσικά σε μεγάλο βαθμό τους πρόσφυγες, που ευελπιστούν να χτίσουν μια καινούργια ζωή στην χώρα υποδοχής τους.

«Δεν είναι πολύ ελκυστικός προορισμός, δεδομένου του υψηλού ποσοστού της ανεργίας»

εξηγεί ο Λουί Σέρα, ανώτατος οικονομολόγος στην Caixa Economica Montepio Geral της Λισαβόνας 

«Είναι πιο εύκολο για ένα μετανάστη να πάει στο κέντρο της Ευρώπης όπου υπάρχει μια πιο συγκεντρωμένη αγορά, από το να πάει σε κάποιες χώρες της περιφέρειας όπως η Πορτογαλία. Στο κέντρο της Ευρώπης το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι υψηλότερο»συμπληρώνει.

Άλλος ένας παράγοντας που μειώνει το γόητρο της Πορτογαλίας στους πρόσφυγες είναι εξάλλου ότι η χώρα (σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες) δεν είχε ποτέ μεγάλες κοινότητες Σύρων, Αφγανών ή ατόμων από την Ερυθραία, κάτι που ίσως εξηγεί γιατί δεν είναι η πρώτη επιλογή, αναφέρει ο Πορτογάλος υπουργός Μετανάστευσης, Εδουάρδο Καμπρίτα. 
   

 Τα περισσότερα άρθρα είναι αναδημοσιεύσεις που αξίζει να διαβαστούν επειδή κατά τη γνώμη μας ακόμα και μέσα σε κάποιο ψέμα κρύβεται πάντα μια αλήθεια. Στόχος είναι μέσα από την πολύπλευρη ενημέρωση να αποκαλυφθεί. Ή κρίση είναι πάντα δική σας. 


loading...tilegrafima
loading...