...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Κυριακή, 14 Αυγούστου 2016

ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΣ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟ Κ ΜΕΣΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΠΛΟΥΣΙ...Νέο κρυφό χαράτσι θα κληθούν να πληρώσουν εκατοντάδες επιχειρήσεις / New hidden tax will have to pay hundreds of small businesses

       

Νέο σοκ περιμένει εκατοντάδες επιχειρήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν «νέο» χαράτσι μέσω του ΕΝΦΙΑ για να κλείσει η «τρύπα» 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Κρυφό χαράτσι θα κληθούν να πληρώσουν πολλές
επιχειρήσεις μετά την αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 80% στο 100% -ή από το 55% στο 100% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα αλλά και την αύξηση του συντελεστή υπολογισμού του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων (από το 26% στο 29% τόσο για τις ανώνυμες εταιρείες, τις ΕΠΕ και τις ΙΚΕ.

Κι αυτό θα γίνει μέσω του ΕΝΦΙΑ. 

Τα τελικά στοιχεία από την εκκαθάριση του φετινού φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις θα είναι τελικώς αυτές που θα πληρώσουν τα… σπασμένα από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών. Το πρόσθετο «χαράτσι» σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνά τα 65 εκατ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι οι εταιρείες θα επιβαρυνθούν –κατά μέσο όρο- με 15% επιπλέον φόρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε επιχείρηση, θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ ύψους 9937,4 ευρώ έναντι 8.548,4 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη επιβάρυνση το 2015 (ΥΓ.ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΝ:Τα βγάζει δε τα βγαζει αυτα τα χρηματα... Διοτι το πληγμα που εχει δεχθει η ραχοκοκαλια της χωρας -δηλ. οι μεσαιες κ μικρομεσαιες επιχειρησεις που εδιναν εργασια σε ποσα αλλα ατομα- με τις αυξησεις σε ολα, εχουν καταληξει οι καταστηματαρχες να βαζουν "καθαρα" στη τσεπη -κι αυτο αν διαλεξουν να μη πληρωσουν κατι απο ολα- ενα ποσο των 3,000 με 5,000 το ετος κι αν.... Κι αν ειστε απο αυτους που λενε πως καιρος ηταν να πανε να δουλεψουν αλλου, καλα θα κανετε να τους βρειτε εργασια, αλλα ξεχασα... ψαχνετε ηδη για εσας ή για τα παιδια σας... Οσο για το ωραριο, οι υπαλληλοι εχουν, οι καταστηματαρχες δεν εχουν... Οι περισσοτεροι καθονται ολη μερα καθε μερα για ενα ξεροκομματο. Οποτε "καλε" μου ανθρωπε παψε να τους φθονεις, αλλιως ξεκινα κι εσυ δικη σου επιχειρηση.... αν εχεις τα κοτσια... οπως αλλωστε απαιτεις κι απο αυτους να την κλεισουν, μην εχοντας ιδεα πως ακομα και για να κλεισεις μια επιχειρηση θες αρκετες χιλιαδες ευρω... Κοινως το κρατος απαιτει απο αυτους να δηλωσουν πτωχευση ωστε να γλιτωσουν απο το μαγαζακι τους κι οχι απλα να το κλειδωσουν και να φυγουν). 

Η υπερβολική συσσώρευση πρόσθετων φορολογικών βαρών στις επιχειρήσεις –επίκειται η αύξηση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 15% αλλά και η αύξηση του φόρου στις προσωπικές εταιρείες από το 26% στο 29%- προκαλεί έντονη ανησυχία σχετικά με την εισπραξιμότητα των φόρων που έχουν επιβληθεί. Μόνο για τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και τον ΕΝΦΙΑ, οι εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν μέχρι το τέλος του έτους περισσότερα από 4,5 δις. ευρώ.


Συγκεκριμένα:

1.Η αξία των κτισμάτων που ανήκουν σε εταιρείες, περιορίστηκε –σε όρους αντικειμενικών αξιών- από τα 125,139 δις. ευρώ το 2015 στα 108,632 δις. ευρώ το 2016.  Δηλαδή κατά 16,5 δις. ευρώ. Η αξία των αγροτεμαχίων (σ.σ για τις επιχειρήσεις έχουν γίνει οι σχετικοί υπολογισμοί καθώς υπάγονται σε συμπληρωματικό φόρο σε αντίθεση με τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων που εξαιρέθηκαν) ανέρχεται στα 28,115 δις. ευρώ. Έτσι, στις εταιρείες ανήκουν ακίνητα 136,7 δις. ευρώ.

2.Το 2015, επιβλήθηκε στα ακίνητα των επιχειρήσεων κύριος φόρος ύψους 212,75 εκατ. ευρώ και συμπληρωματικός φόρος 213,63 εκατ. ευρώ, συνολικά 426,38 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ο φόρος αντιστοιχούσε πέρυσι στο 0,28% της συνολικής αξίας των ακινήτων. Φέτος, οι εταιρείες θα πληρώσουν 210,4 εκατ. ευρώ κύριο φόρο, και 281,11 εκατ. ευρώ συμπληρωματικό φόρο, συνολικά 491,5 εκατ. ευρώ ή 65,15 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Ο μέσος συντελεστής του φόρου κατοχής, αυξήθηκε κατά 15% φτάνοντας από το 0,28% πέρυσι, στο 0,36%.

Συνολικά, ΕΝΦΙΑ πληρώνουν 49.464 νομικά πρόσωπα. Δεν προκύπτουν όμως για όλες τις εταιρείες πρόσθετα βάρη κάτι που σημαίνει ότι το επιπρόσθετο φετινό χαράτσι των 65 εκατ. ευρώ, μοιράζεται σε ακόμη λιγότερες επιχειρήσεις. 


Αποκαλυπτικά είναι τα ακόλουθα στοιχεία: 

Συνολικά, το υπουργείο Οικονομικών έχει εγγράψει στα αρχεία του 54.481 νομικά πρόσωπα. Από αυτά, τα 5017 παραλαμβάνουν μηδενικό εκκαθαριστικό. Απομένουν 49.464 εταιρείες που θα κληθούν να πληρώσουν. Αυτές κατατάσσονται ως εξής:

·14.954 νομικά πρόσωπα θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι.

·4.309 νομικά πρόσωπα, θα πληρώσουν έως και 10 ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι

·5603 εταιρείες, θα επιβαρυνθούν με ποσά από 10 έως 50 ευρώ

·24.218 εταιρείες θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο άνω των 50 ευρώ. Σε αυτές τις 24218 εταιρείες, τα πρόσθετα βάρη σε σχέση με πέρυσι θα είναι πολύ μεγάλα και σε αρκετές περιπτώσεις θα ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ.

·Οι υπόλοιπες εταιρίες θα παραλάβουν εκκαθαριστικό που θα είναι το ίδιο σε σχέση με πέρυσι.


Κλείνουν «τρύπα» 60 εκατομμυρίων ευρώ

Τα στοιχεία από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ αποδεικνύουν ότι ήταν κυβερνητική επιλογή οι επιχειρήσεις να πληρώσουν τον «λογαριασμό» του ΕΝΦΙΑ. Φέτος έγινε η μείωση των αντικειμενικών αξιών η οποία είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν τα προϋπολογισθέντα έσοδα του ΕΝΦΙΑ κατά 100 εκατ. ευρώ (από τα 3,35 δις. ευρώ πέρυσι στα 3,25 δις. ευρώ φέτος). Με εντολή τρόικας αυτό το κενό των 100 εκατ. ευρώ έπρεπε να καλυφθεί. Η κυβέρνηση αποφάσισε από τη συνολική «τρύπα» των 100 εκατ. ευρώ, τα 60 εκατ. ευρώ να κληθούν να τα πληρώσουν οι επιχειρήσεις. 

Πώς; Με την επιβολή των ακόλουθων μέτρων:

·Για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων με συντελεστή 0,1%. Εντάσσονται και αυτά στον συμπληρωματικό φόρο.

·Ο συμπληρωματικός φόρος των νομικών προσώπων θα υπολογίζεται με συντελεστή 0,55% από 0,5% που ήταν μέχρι τώρα. Μόνο από αυτό το μέτρο, προέκυψε αύξηση 10%.

·Αυξήθηκαν  οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα εντός σχεδίου. Ενώ μέχρι τώρα ο φόρος υπολογιζόταν με 0,003 ευρώ έως 9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από φέτος θα υπολογίζεται με συντελεστές 25% υψηλότερους που θα κυμαίνονται από 0,0037 ευρώ έως και 11,25 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Το μέτρο αυτό επιβαρύνει τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και τις επιχειρήσεις.

ΥΓ.ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΝ: Η τραγικη αληθεια ειναι πως οι μικρες επιχειρησες εχουν κληθει να πληρωσουν τα "τελευταια" χρονια πανω απο το 100% απο οσα βγαζουν. Καιρος να ξυπνησεις Ελληνακο και να αφησεις ολα τα γερμανοκρατουμενα μαρκετ και να επιστρεψεις στον μικρο της γειτονιας σου (η Γερμανια εκανε παρτυ εχθες με τα λεφτα σου διοτι ανεβηκε πολυ η οικονομια της χωρας της απο αυτα που εσυ πας και της καταθετεις). Και μη ξεχνας.... ο μικρος της γειτονιας σου ηταν παντα εκει και συνεχιζει να ειναι οταν εσυ θες να κανεις τις αγορες σου αφραγκος... Το μαρκετ ομως οχι... Σταματα λοιπον να τον θυμασαι μονο οταν ειναι να του χρωστας για κανα μηνα (κι αν θα του τα δωσεις τελικα) και ξεκινα να πηγαινεις μονο σε αυτον. Και να δεις που στο τελος θα καταφερεις πολλα περισσοτερα για το μελλον σου.

    ΔΙΑΔΩΣΤΕ:


 Τα περισσότερα άρθρα είναι αναδημοσιεύσεις που αξίζει να διαβαστούν επειδή κατά τη γνώμη μας ακόμα και μέσα σε κάποιο ψέμα κρύβεται πάντα μια αλήθεια. Στόχος είναι μέσα από την πολύπλευρη ενημέρωση να αποκαλυφθεί. Ή κρίση είναι πάντα δική σας. 


loading...stergiog
loading...