...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

«Δίκοπο µαχαίρι» -Ποιες παγίδες κρύβει το υποχρεωτικό πλαστικό χρήμα -ΟΛΑ ΠΛΕΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ -Τέλος τα μετρητά

       

Εκατοµµύρια µισθοσυντήρητοι απειλούνται µε πρόσθετους φόρους και έξτρα χρεώσεις για τις αγορές που θα κάνουν µε κάρτες από 1.1.2017

Δίκοπο µαχαίρι αποδεικνύεται ο νέος νόµος για το πλαστικό χρήµα, αφού
εκατοµµύρια µισθοσυντήρητοι απειλούνται µε πρόσθετους φόρους και έξτρα χρεώσεις για τις αγορές που θα κάνουν µε κάρτες από 1.1.2017.

Από τη μία απειλούνται με πρόστιμα αν δεν κάνουν δαπάνες με τραπεζικά μέσα πληρωμών, από την άλλη όμως κινδυνεύουν με αυξημένα τεκμήρια – ή με «πανωτόκια» αν χάσουν τον έλεγχο και φουσκώσουν τις κάρτες τους

Με βάση τις νέες διατάξεις, όπως τις ψήφισε την περασμένη Δευτέρα τα μεσάνυχτα η Βουλή -και αν δεν αλλάξει πάλι κάτι πριν ή μετά την 1η Ιανουαρίου-, σύζυγοι που έχουν κοινό ταμείο θα αναγκαστούν να χωρίσουν λογαριασμούς και κάρτες, ενώ υπερήλικες και βαριά ανάπηροι θα πρέπει να συλλέγουν ξανά χάρτινες αποδείξεις – υποχρέωση δηλαδή που δεν έχει κανένας πια εδώ και χρόνια! 


Με τα νέα δεδομένα πλέον, από 1/1/2017:

■ Απειλούνται με πρόστιμο 22% όσοι δεν πραγματοποιούν μέσω κάρτας τις δαπάνες που ζητά το κράτος.

■ Υποχρεώνονται ακόμα και οι άποροι να πραγματοποιούν αγορές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και με χρήματα που δεν έχουν για το τεκμαρτό εισόδημα που τους βαραίνει.

Ανεργοι ή νοικοκυρές χωρίς εισόδημα δεν καλύπτονται από τις δαπάνες που πραγματοποιεί ο/η σύζυγός τους που έχει κάρτα και εισοδήματα, αλλά απαιτείται να εμφανίσουν δικές τους δαπάνες.

Βαριά ανάπηροι ή ηλικιωμένοι που ζουν καθηλωμένοι στα σπίτια τους ή σε μικρά χωριά απαιτείται και πάλι να προσκομίζουν αποδείξεις (!) για να καλύψουν το 10%-20% του πραγματικού ή πλασματικού εισοδήματός τους, όπως το υπολογίζει η εφορία.


Παγίδα Νο 1: Ποιοι υποχρεούνται σε δαπάνες µε κάρτα

Το βασικό κίνητρο για τη διάδοση του πλαστικού χρήματος που δίνει ο νέος νόμος είναι η απειλή προστίμων σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Αν δεν ξοδέψουν το 10%-20% του φορολογητέου εισοδήματός τους μέσα στο 2017 με τραπεζικά μέσα, το 2018 θα πληρώσουν και πρόστιμο 22% κατά την εκκαθάριση φόρου, για τις δαπάνες που δεν έκαναν με κάρτες ή e-banking

Από την υποχρέωση να πληρώνουν με κάρτες εξαιρούνται ρητώς οι φυλακισμένοι και όσοι ζουν σε ίδρυμα ή δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στο εξωτερικό. 

Δεν προβλέπεται εξαίρεση όμως για στρατεύσιμους που αμείβονται με λιγότερα από 10 ευρώ τον μήνα, ενώ πολλοί από αυτούς είναι και προστάτες των οικογενειών τους! 

Τελευταία στιγμή προτού ψηφιστεί προστέθηκε εξαίρεση στον νόμο για ηλικιωμένους άνω των 70 και για άτομα με αναπηρία άνω του 80%. Ακόμα και αυτοί, όμως, απαιτείται να προσκομίζουν χάρτινες αποδείξεις δαπανών για το 10%-20% του εισοδήματός τους! Επίσης, δεν απαλλάσσονται κάτοικοι μικρών απομακρυσμένων χωριών με λίγους ηλικιωμένους κατοίκους, που δεν έχουν καν POS και ΑΤΜ

Στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι αυτό θέλουν να το διορθώσουν άμεσα, παρότι παρέλειψαν να το πράξουν επί μία εβδομάδα που ήταν το νομοσχέδιο στη Βουλή.

(ΥΓ. ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΝ: Υπάρχουν άραγε ακόμα αυτοί που πιστεύουν πως το όλο θέμα με το πλαστικό χρήμα εχeι να κάνει με την και καλά φοροδιαφυγή κι οχι με το "ΦΑΚΈΛΩΜΑ" του κάθε Έλληνα πολίτη;;;; Αν ναι, τότε πραγματικά είστε για λύπηση λόγω μωρίας....)


Παγίδα Νο 2: Τεκµαρτό εισόδηµα

Μέγα πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι δεν έχουν καν εισόδημα ή τους πιάνει «τεκμήριο». Η διάταξη που ψηφίστηκε απαιτεί δαπάνες 10%-20% επί του φορολογητέου εισοδήματος. 

Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα ότι:

■ Ανεργος ή απλήρωτος εργαζόμενος χωρίς εισόδημα και με τεκμήριο 9.000 ευρώ πρέπει να δαπανήσει 900 ευρώ με κάρτες, αλλιώς θα πληρώσει πρόστιμο στην εφορία 198 ευρώ.

■ Κατάκοιτος με 80% αναπηρία και τεκμήριο (σπίτι) 9.500 ευρώ πρέπει να μαζέψει χάρτινες αποδείξεις για 950 ευρώ, αλλιώς θα πληρώσει πρόστιμο 208 ευρώ.

Από την άλλη, αν κάποιος εμφανίσει μεγάλες πληρωμές στην κάρτα του, κινδυνεύει με έλεγχο «πόθεν έσχες» ενώ εξανεμίζει την αποταμίευση και το προς ανάλωση για τα επόμενα χρόνια εισόδημά του, αφήνοντάς τον έκθετο σε φορολογικούς ελέγχους, τεκμήρια αγοράς και πρόστιμα.


Παγίδα έξτρα φόρου 

Οι διατάξεις για το πλαστικό χρήμα κρύβουν μια παγίδα για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και τους αγρότες. 

Οσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό με κάρτες ή μέσω e-banking θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή φόρου 22%. 

Ο φόρος αυτός θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα έχει δηλώσει ο φορολογούμενος. 

Για παράδειγμα, ένας μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να έχει δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με πλαστικό χρήμα τουλάχιστον το ποσό των 4.500 ευρώ. Αν ο φορολογούμενος έχει αποδείξεις με κάρτες το ποσό των 2.500 ευρώ, τότε οι 2.000 ευρώ που του λείπουν θα θεωρηθούν εισόδημα και θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% . Ετσι ο μισθωτός πέρα από τον φόρο 5.600 ευρώ που αναλογεί στο εισόδημά του θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 440 ευρώ (2.000 Χ 22%) και συνολικά θα πληρώσει στην εφορία 6.040 ευρώ. 


Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:

[1] Αποδείξεις με πλαστικό χρήμα. 

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους ως εξής:

10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.

20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με ανώτατο όριο αποδείξεων τις 30.000 ευρώ.


[2] Ιατρικά έξοδα: 

Στις αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώνεται με πλαστικό χρήμα εντάσσονται και οι ιατρικές δαπάνες. Η έκπτωση φόρου 10% για ιατρικά έξοδα και φάρμακα θα συνεχίσει να ισχύει μόνο εάν έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η έκπτωση φόρου 10% χορηγείται όταν οι ιατρικές δαπάνες υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος.


[3] Κληρώσεις:

 Θεσπίζεται πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων (λοταρία) που θα βασίζεται στις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση με πλαστικό χρήμα για την αγοροά αγαθών. Το συνολικό ποσό που θα κληρώνεται θα φθάνει στα 12 εκατ. ετησίως.


[4] Εξαιρέσεις: 

Η προσκόμιση αποδείξεων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος ισχύει και για τους φορολογούμενους που εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης των δαπανών με τη χρήση μέσω πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής. Από την υποχρέωση συναλλαγών με πλαστικό χρήμα εξετάζεται να εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι ηλικίας 75 ετών και άνω και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών. Οι φορολογούμενοι αυτοί μπορεί να γλιτώσουν από το πλαστικό χρήμα αλλά όχι και από τη συλλογή αποδείξεων, τις οποίες θα πρέπει να εμφανίσουν στην εφορία για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου.


[5] POS σε όλες τις επιχειρήσεις: 

Σταδιακά όλες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν συσκευές POS για να μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μέχρι τον Ιούνιο το 80% των επιχειρήσεων που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή πρέπει να έχουν εγκαταστήσει POS.


Η λίστα με τις δαπάνες που θα γίνονται δεκτές και θα περιλαμβάνουν αγορές από:

σούπερ μάρκετ
πολυκαταστήματα
καύσιμα
αγορές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών
έπιπλα
είδη οικιακής χρήσης
ξενοδοχεία
loading...
παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους
εστιατόρια
ταβέρνες
μπαρ
κέντρα διασκέδασης


Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ δεν θα γίνονται δεκτές οι αποδείξεις από:

λογαριασμούς ΔΕΚΟ
κινητή και σταθερή τηλεφωνία
δόσεις δανείων
ενοίκια
κοινόχρηστα
ασφάλιστρα
διόδια


Υπενθυμίζεται ότι βάσει των διατάξεων που κατατέθηκαν στη Βουλή η υποχρέωση για πληρωμές με πλαστικό χρήμα ορίζεται ως εξής:

Εισόδημα 1-10.000 ευρώ: 

Ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με ηλεκτρονική συναλλαγή και μέσα πληρωμής με κάρτα 10%. Άρα για εισόδημα 5.000 ευρώ πρέπει κατ’ ελάχιστον να δαπανηθούν 500 ευρώ μέσω κάρτας, αλλιώς επιβάλλεται πέναλτι φόρου έως 22% ή 110 ευρώ.


Εισόδημα 10.000,01-30.000 ευρώ: 

Ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με ηλεκτρονική συναλλαγή και μέσα πληρωμής με κάρτα (Προοδευτική εφαρμογή) 15%. Αυτό σημαίνει υποχρέωση δαπάνης 15% από το πρώτο ευρώ και άρα απαιτούνται 1.500-4.500 ευρώ με κάρτες. Η παράλειψη θα τιμωρείται με ποινή φόρου έως 3520 ευρώ (22%).


Εισόδημα 30.000,01 και άνω: 

Ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με ηλεκτρονική συναλλαγή και μέσα πληρωμής με κάρτα (Προοδευτική εφαρμογή) 20% και μέχρι 30.000 ευρώ. Το όριο αυξάνεται «προοδευτικά» από το πρώτο ευρώ και «οριζόντια», οπότε θα απαιτούνται ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών ύψους 6.000 ευρώ –και έως 30.000 ευρώ κατ’ ανώτατον όριο για εισόδημα 150.000 ευρώ το χρόνο.

Το ερώτημα που «καίει» είναι αν το σύστημα θα προλάβει να ενεργοποιηθεί από τις αρχές του επόμενου έτους, με δεδομένο ότι σχεδόν σε κάθε άρθρο του νομοσχεδίου, που ορίζει τι πρέπει να κάνουν φορολογούμενοι και επιτηδευματίες, προβλέπεται η έκδοση αποφάσεων, οι οποίες θα ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι υπάρχει ειδικό άρθρο (75) που δίνει εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να θεσπίσει, με απόφαση, νέα μέτρα, κίνητρα και όποια άλλη λεπτομέρεια, προκειμένου να… προωθηθούν οι ηλεκτρονικές πληρωμές!

Το τι μπορεί να προκαλέσει μια ενδεχόμενη καθυστέρηση, στην αλυσίδα των ενεργειών που απαιτούνται για να λειτουργήσει το κατά τα άλλα ορθό μέτρο, δεν χρειάζεται να έχει φαντασία κανείς για να το αντιληφθεί. Αν αναλογιστεί π.χ. κανείς ότι όσοι δεν πιάνουν το προβλεπόμενο ποσοστό ηλεκτρονικών δαπανών, θα έχουν ποινή φόρου 22%, είναι ηλίου φαεινότερο ότι αν καθυστερήσει η Απόφαση και η συνήθης εγκύκλιος π.χ. για τις δαπάνες που θα εξαιρούνται, οι φορολογούμενοι για μια ακόμα φορά θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν.

Το πλαίσιο για τη χρήση πλαστικού χρήματος σε γενικές γραμμές προβλέπει όσα διέρρεε ή ανακοίνωνε επισήμως το υπουργείο Οικονομικών από τον… περσινό Νοέμβριο και επιχειρεί να κλείσει τις «τρύπες» της φοροδιαφυγής. 

Ωστόσο, από τις διατάξεις απουσιάζει η πρόβλεψη ακατάσχετου λογαριασμού για τους επιτηδευματίες, που είχε αποτελέσει σημείο πολύμηνης τριβής με τους δανειστές. 

Ως εκ τούτου, μένει να φανεί στην πράξη, αν θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι για δομικές δυσλειτουργίες του συστήματος, που έχουν εκφράσει οι επιτηδευματίες.


Οι βασικές προβλέψεις για το πλαστικό χρήμα είναι οι εξής:

Υποχρεωτική η αποδοχή καρτών από τους επιτηδευματίες αλλά με υπουργικές Αποφάσεις θα οριστούν οι προθεσμίες, οι διαδικασίες αλλά και οι κυρώσεις για κάθε δραστηριότητα.

Οι επιτηδευματίες πρέπει να ενημερώνουν με σαφήνεια στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο ότι αποδέχονται κάρτες διαφορετικά προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.


Οι ελάχιστες δαπάνες με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα ανάλογα με το ύψους του εισοδήματος (προοδευτική κλίμακα άρα κλιμακωτά):

Ως 10.000 ευρώ: 10%

10.000- 30.000 ευρώ: 15%

30.000 ευρώ και άνω: 20%

και μέχρι 30.000 ευρώ δαπάνη

Ποινή φόρου 22% στη διαφορά μεταξύ της απαιτούμενης και της δηλούμενης δαπάνης με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα.

Όσοι εξαιρούνται από την υποχρέωση δαπανών με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα, οφείλουν να συγκεντρώνουν το αντίστοιχο ποσό σε αποδείξεις.

Με υπουργική Απόφαση θα οριστούν οι δαπάνες που εξαιρούνται, οι κατηγορίες των φορολογούμενων που εξαιρούνται, τα επιπλέον κίνητρα για όσους πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές πέρα από το απαιτούμενο ποσοστό κ.λ.π.

Οι ιατρικές δαπάνες θα λαμβάνονται υπόψιν για την προβλεπόμενη μείωση του φόρου κατά 10% μόνο εφόσον πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα.

Οι διατάξεις για το πλαστικό χρήμα αφορούν στο φορολογικό έτος 2017, δηλαδή τις δαπάνες που θα γίνουν την επόμενη χρονιά.

Τέλος στα μετρητά για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ (ως σήμερα το όριο είναι 1.500 ευρώ).

Τα δεδομένα των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα διαβιβάζονται σε ειδική βάση δεδομένων της ΓΓΔΕ. 

Με υπουργική Απόφαση θα οριστούν διαδικασίες, εξαιρέσεις, τεχνικές προδιαγραφές ασφάλειας κ.λ.π.

Κάθε χρόνο θα διενεργούνται Λοταρίες με βάση τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών. 

Με υπουργική Απόφαση θα οριστούν όλες οι λεπτομέρειες, όπως η συχνότητα των κληρώσεων, τα έπαθλα κ.λ.π αλλά η ετήσια δαπάνη του Προϋπολογισμού δεν θα ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Η μισθοδοσία δεν θα είναι εφεξής εκπιπτόμενη δαπάνη για τις επιχειρήσεις αν δεν τελείται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ για όσους «πειράζουν» τις ταμειακές μηχανές

Γίνεται πιο αυστηρό το πλαίσιο λειτουργίας του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών- ο αποκαλούμενος Big Brother της εφορίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς- απαιτώντας την ονομαστικοποίηση όλων των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. 

Μεταξύ άλλων προβλέπονται επίσης ειδικές υποχρεώσεις για τις εταιρίες ηλεκτρονικού στοιχηματισμού, με προφανή στόχο να αντιμετωπιστεί το ξέπλυμα χρήματος.



Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ από μισθούς ή συντάξεις ή αγροτικές δραστηριότητες πρέπει να καλύπτει το 10% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες αγοράς αγαθών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικών συναλλαγών για να δικαιούται την έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ.

Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτει ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ και ποσοστό 15% του τμήματος πάνω από τα 10.000 ευρώ για να δικαιούται την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ.

Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτει ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ, ποσοστό 15% του τμήματος πάνω από τα 10.000 ευρώ έως τις 30.000 ευρώ και ποσοστό 20% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 30.000 ευρώ για να δικαιούται την έκπτωση φόρου των 1.800-2.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση το ποσό των δαπανών που πρέπει να καλυφθούν με πλαστικό χρήμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση που δεν καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπάνης τότε το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 22%.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθοριστούν οι δαπάνες που εξαιρούνται από την υποχρέωση πληρωμής με πλαστικό χρήμα.

Για τους φορολογούμενους που θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής θα απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίσης κατά περίπτωση με τα παραπάνω ποσά.

Στους φορολογούμενους που θα πραγματοποιήσουν δαπάνες αγοράς αγαθών ή και παροχής υπηρεσιών σε ποσοστά επί των εισοδημάτων τους μεγαλύτερα από αυτά που προβλέπονται για την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου, θα παρασχεθούν επιπλέον κίνητρα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών εξαιρούνται οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί εφόσον υπηρετούν στο εξωτερικό, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της ΕΕ, όσοι διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και σε ψυχιατρικά καταστήματα καθώς επίσης και οι φυλακισμένοι.

Από την 1η/1/2017 τα ποσά των ιατρικών δαπανών για έκπτωση από το φόρο εισοδήματος, δηλαδή οι δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, για φάρμακα και νοσήλια, θα πρέπει να εξοφλούνται με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή e-banking.

Τα φυσικά πρόσωπα, οι εταιρείες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά σε βάση δεδομένων της ΓΓΔΕ τα δεδομένα των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων ανεξαρτήτως του τρόπου έκδοσης αυτών.

Τα φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 500 ευρώ και άνω, που εκδίδονται για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, θα πρέπει να εξοφλούνται από τους αγοραστές των αγαθών με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Δεν επιτρέπεται η εξόφληση των φορολογικών αυτών στοιχείων με μετρητά.

Οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται με κάρτες ή ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής θα συμμετέχουν σε πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων (λοταρίες) με το συνολικό ποσό που θα προέρχεται από τον προϋπολογισμό του κράτους να μην υπερβαίνει τα 12 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η αποδοχή συναλλαγών με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες θα καταστεί υποχρεωτική από το επόμενο έτος για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επιχειρηματιών που θα καθοριστούν με απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Οι δαπάνες για την πληρωμή μισθών που δεν εξοφλούνται με τη χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών δεν θα αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών που τις καταβάλλουν.

Σε νέες περιπέτειες μπαίνουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες από την αρχή του νέου έτους. Προκειμένου να πετύχουν αφορολόγητο με βάση τις πληρωμές με πλαστικό χρήμα, υποχρεούνται να ανοίξουν επαγγελματικό λογαριασμό.

Το μέτρο αυτό αφορά γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, ηλεκτρολόγους, υδραυλικοούς και γενικώς όλοι οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα.

Οπως αναφέρει το newsit θα τους δοθεί χρονικό περιθώριο, πιθανότατα δύο μηνών για να πάνε στην τράπεζα να ανοίξουν τον λογαριασμό.

Ο επαγγελματικός λογαριασμός κρίνεται απαραίτητος για να υλοποιηθεί η ρύθμιση της καταβολής των αμοιβών των ελεύθερων επαγγελματιών και μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμών.

Κι αυτό γιατί διαφορετικά θα υπάρχει πρόβλημα με το αφορολόγητο, αφού χωρίς τον επαγγελματικό λογαριασμό οι δαπάνες για τις υπηρεσίες ελεύθερων επαγγελματιών, δεν θα είναι δυνατόν να συνυπολογιστούν για να βρεθεί το τελικό ποσό των δαπανών για το αφορολόγητο.

Με τη ρύθμιση προβλέπεται ότι οι πελάτες των ελεύθερων επαγγελματιών θα μπορούν να πληρώνουν μέσω e-banking και στο τέλος του χρόνου η τράπεζα θα ενημερώνει αυτομάτως το TAXIS για τις πληρωμές αυτές και τα ποσά θα προστίθενται στις υπόλοιπες πληρωμές με πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες και άλλους τρόπους ηλεκτρονικών πληρωμών. Ετσι θα διαμορφώνεται το τελικό ποσό των δαπανών, που χρησιμεύει για το αφορολόγητο ποσό των μισθωτών, των συνταξιούχων και των αγροτών.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΑΣ ΣΑΣ ΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ, ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ (ΠΛΗΝ ΜΕΡΙΚΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ) ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΑΡΑ ΣΑΣ!!!! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΠΟΣΟ ΑΔΙΚΟ ΕΙΧΑΜΕ;;;

Η ΑΚΑΤΑΠΑΥΣΤΗ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ της "Μικροκοινωνιας μας"....


    ΔΙΑΔΩΣΤΕ:



 Τα περισσότερα άρθρα είναι αναδημοσιεύσεις που αξίζει να διαβαστούν επειδή κατά τη γνώμη μας ακόμα και μέσα σε κάποιο ψέμα κρύβεται πάντα μια αλήθεια. Στόχος είναι μέσα από την πολύπλευρη ενημέρωση να αποκαλυφθεί. Ή κρίση είναι πάντα δική σας. 



loading...



planetnews

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





loading...