...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Οι «αθώες περιστέρες» της ΔΕΗ.....Το πιο μεγάλο νέο σκάνδαλο..... (μέρος 1ο)

Χρυσό συμβόλαιο 1,4 δισ. της Τέρνα με τη ΔΕΗ


Την ώρα που οι οικονομικοί εισαγγελείς διεξάγουν προκαταρκτικές έρευνες για τις συμβάσεις της ΔΕΗ, η διοίκηση του κ. Αρθούρου Ζερβού αγνοεί επιδεικτικά αυτές τις έρευνες και υπογράφει (το περασμένο Σάββατο) συμφωνία-μαμούθ, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, για μια λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ του κ. Γιώργου Περιστέρη. Το γιγαντιαίο συμβόλαιο με τη ΔΕΗ που έκλεισε ο κ. Περιστέρης είναι
το μεγαλύτερο έργο που υπογράφηκε την τελευταία πενταετία στη χώρα μας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η εν λόγω συμφωνία προκαλεί ανατροπές στο κατεστημένο των κατασκευών και δημιουργεί προϋποθέσεις για τη δημιουργία «εθνικού νταβατζή», για να θυμηθούμε τη ρήση του κ. Κώστα Καραμανλή για κάποιους διαπλεκόμενους εργολάβους.

Ο ανταγωνισμός έχει θορυβηθεί σφόδρα από την προνομιακή σχέση που αναπτύσσει η ΤΕΡΝΑ με τη ΔΕΗ -η οποία εσχάτως επεκτείνεται και στον χρυσοφόρο τομέα των απορριμμάτων- αποκαλύπτοντας έτσι την προσπάθεια για καθολική κυριαρχία του ισχυρού κατασκευαστικού ομίλου στον δημόσιο επιχειρηματικό στίβο.

Στο παρασκήνιο, δύο πρόσωπα με άρωμα γυναίκας, τα οποία από θέσεις-κλειδιά στην άσκηση πολιτικής διαμορφώνουν κλίμα, συμβουλεύουν και επηρεάζουν ως προς τη λήψη αποφάσεων.
Η πρώτη ως σύντροφος κορυφαίου θεσμικού παράγοντα, διορισμένου από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά χαλκέντερου μάνατζερ, και η δεύτερη ως alter ego του μοιραίου πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και νυν σύμβουλος άλλου πολιτικού προσώπου με ισχυρές προσβάσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων της ευρωπαϊκής ελίτ και με επιρροή σε μεγάλο μιντιακό συγκρότημα της χώρας.

Πρόκειται για την ίδια γυναίκα που ενώ η Επιτροπή της Βουλής διερευνά τον ρόλο της στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, αυτή καταφέρνει και διορίζεται στο γραφείο πολιτικού στις Βρυξέλλες!

Πέραν κάθε αμφιβολίας, τα νέα συμβόλαια, τα πρόσωπα εξουσίας και οι θέσεις που αναπτύσσει στην αγορά η ΤΕΡΝΑ διαμορφώνουν έναν νέο ισχυρό πόλο στις κατασκευές, στα σκουπίδια και την ενέργεια, ο οποίος, κεφαλαιοποιώντας τις φιλικές σχέσεις που διατηρεί στον χώρο του Τύπου, έχει αποκτήσει δύναμη και ισχύ σε βαθμό που εμφανίζεται να λύνει και να δένει στη δημόσια διοίκηση, να πετυχαίνει τροπολογίες, όρους και κανόνες σε νομοθετήματα, να κόβει και να ράβει στη στρατηγική που χαράζει η κυβέρνηση στον σχεδιασμό για τα μεγάλα έργα. Η διεύρυνση των δραστηριοτήτων της ΤΕΡΝΑ αυτομάτως την προβιβάζει στην πρώτη θέση από πλευράς ανεκτέλεστου υπόλοιπου συμβάσεων, ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Ενα βήμα πίσω βρίσκεται η εταιρεία Ελλάκτωρ του ομίλου Μπόμπολα, με 2,9 δισ. ευρώ, και ακολουθεί ο ισχυρός κυπριακός όμιλος της J&P AΒΑΞ, συμφερόντων του κυρίου Δάκη Ιωάννου και της οικογένειας Παρασκευαΐδη, που βρίσκεται κάτω από τα 2 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία για τη μονάδα στην Πτολεμαΐδα, που βρισκόταν για πάνω από έναν χρόνο στο ψυγείο εξαιτίας του ρίσκου της χώρας αλλά και των μεγάλων προβλημάτων χρηματοδότησης του έργου (οι υποψήφιοι δανειστές ζητούσαν να μπει ρήτρα δραχμής στη σύμβαση δανειοδότησης!), προβάλλεται ως σωτήρια λύση για την επιβίωση της ΔΕΗ.

Με τις κυβερνητικές πλάτες του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, η συμφωνία υπογράφηκε το περασμένο Σάββατο στην Κοζάνη, χωρίς να υπολογίζονται ιδιαίτερα η προκαταρκτική έρευνα που έχει διατάξει ο εισαγγελέας για τους όρους της σύμβασης αλλά και οι εξαγγελίες του προέδρου της ΔΕΗ κ. Αρθούρου Ζερβού ότι δεν θα υπογραφεί εάν δεν εγκριθεί πρώτα από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Συμπτωματικά, την προηγούμενη μέρα είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για μια άλλη αμαρτωλή, όπως αποδείχτηκε, σύμβαση της ΔΕΗ για τη μονάδα στο Αλιβέρι.

Η δίωξη αφορά τη σύμβαση που υπέγραψε το 2007 η τότε διοίκηση της Επιχείρησης (ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος) με τη ΜΕΤΚΑ και η οποία φέρεται να ζημίωσε τη ΔΕΗ με 100 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της Επιχείρησης, όμως, δείχνει να αδιαφορεί για τον έλεγχο που ασκεί η Δικαιοσύνη στις συμβάσεις της. Μάλιστα στο μικροσκόπιο του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη βρίσκεται αυτές τις μέρες και δεύτερη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ.

Πρόκειται για τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ντιζελοηλεκτρικές μονάδες στη Ρόδο, ισχύος 120 MW, που υπεγράφη το 2009 με την εταιρεία του κ. Περιστέρη, αλλά ακόμη η σύμβαση δεν έχει υλοποιηθεί. Ο λόγος είναι ότι η ΔΕΗ δεν έχει βρει το οικόπεδο που θα γίνει το έργο!

Η μονάδα, σύμφωνα με καταγγελία του βουλευτή Ηρακλείου της Ν.Δ. κ. Λευτέρη Αυγενάκη, κατακυρώθηκε στην ΤΕΡΝΑ με κόστος κατά 52% μεγαλύτερο από τον αρχικό προϋπολογισμό (το τίμημα ανήλθε σε 183 εκατ. ευρώ), και μάλιστα με εξοπλισμό χαμηλής απόδοσης (τετράχρονες μηχανές αντί δίχρονες υψηλής απόδοσης). Οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν έχουν ήδη κοστίσει στη ΔΕΗ 37 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις. Η ΤΕΡΝΑ, από την πλευρά της, έχει δηλώσει ότι αποσύρεται από το έργο διεκδικώντας πρόσθετα κονδύλια 12 εκατ. ευρώ για διαφυγόντα κέρδη. Δεν είναι όμως οι μόνες αποζημιώσεις που έχει λάβει. Ανάλογα μπόνους, που υπολογίζονται σε άνω των 50 εκατ. ευρώ, εισέπραξε τους τελευταίους μήνες και για το βαλτωμένο οδικό έργο του Ε65, ενεργοποιώντας όρους λεόντειων συμβάσεων παραχώρησης.


Η συμφωνία και η ποινική ρήτρα 

Αψηφώντας τη δικαστική έρευνα για συμβάσεις που ζημιώνουν με εκατομμύρια τη ΔΕΗ και την αναγκάζουν να ζητά αυξήσεις τιμολογίων, το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης υπέγραψε τη σύμβαση για την κατασκευή της γιγαντιαίας μονάδας των 660 MW στην Πτολεμαΐδα με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης.

Εύλογα λοιπόν προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα:

■ Τι φοβήθηκαν και έσπευσαν να βάλουν τις υπογραφές, τη στιγμή μάλιστα που η χρηματοδότηση του έργου εξακολουθεί να μην έχει οριστικοποιηθεί, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις αοριστολογίες των ανακοινώσεων της ΔΕΗ;

■ Ηταν αναγκαίο η Επιχείρηση να προχωρήσει σε μια τόσο μεγάλη επένδυση σε περίοδο κρίσης όταν η κυβέρνηση σχεδιάζει την πώληση περιουσιακών της στοιχείων με στόχο την προσέλκυση ιδιωτών στους οποίους συγκαταλέγεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η ΤΕΡΝΑ;

■ Οταν οι νέες μονάδες της ΔΕΗ θα περάσουν σε ιδιώτες, ποια υποχρέωση έχει αναλάβει η Επιχείρηση έναντι των δανειστών στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών; 

Η ΔΕΗ δείχνει να έχει λησμονήσει τα προβλήματα ρευστότητας που η ίδια διατεινόταν ότι έχει προκαλέσει το έμφραγμα στην αγορά εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης για το χαράτσι στα ακίνητα, και τώρα εμφανίζεται αισιόδοξη ότι πέραν των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων (κοινοπρακτικό δάνειο από γερμανικές τράπεζες, δανεισμός από εμπορικές τράπεζες κ.ά.) που θα αξιοποιήσει για τη χρηματοδότηση της μονάδας στην Πτολεμαΐδα είναι σε θέση να καλύψει την επένδυση με ίδια κεφάλαια αντλώντας -εάν χρειαστεί- κεφάλαια από την κεφαλαιαγορά!

Σε άλλη περίπτωση (αν δεν εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι) η Επιχείρηση κινδυνεύει να πληρώσει 70 εκατ. ευρώ εφόσον ενεργοποιηθεί η ποινική ρήτρα που περιέχει η συμφωνία και η οποία αντιστοιχεί στο 5% του προϋπολογισμού του έργου, σε περίπτωση που αυτό ακυρωθεί με υπαιτιότητα της ΔΕΗ.

Η Επιχείρηση δικαιολογεί το μπόνους ως μια συνηθισμένη πρακτική που ακολουθείται σε όλες τις μεγάλες συμβάσεις, χωρίς όμως να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκε πρόταση προς το διοικητικό συμβούλιο να περιληφθεί στη σύμβαση όρος ότι σε περίπτωση ακύρωσης του έργου η ΔΕΗ θα υποχρεούνταν να καταβάλλει μόνο το ποσό των 10 εκατ. ευρώ. 






protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





loading...