...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Της Πομπηίας: 10 μέρη που κινδυνεύουν από ηφαίστεια.

Οι κάτοικοί τους ζουν με την απειλή μιας ακόμα έκρηξης που θα γεμίσει την πόλη τους με καυτή στάχτη και λάβα. Όπως συνέβη πριν εκατοντάδες χρόνια ή πριν λίγους. Δείτε τα 10 μέρη που βρίσκονται σκιά άγρυπνων ηφαιστείων που μπορεί να τα μετατρέψουν ανά πάσα στιγμή σε μια νέα Πομπηία.
Καμτσάτκα, Ρωσία
Η χερσόνησος Καμτσάτκα βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ρωσίας, απέναντι σχεδόν από την Αλάσκα και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα της πιο άγριας φύσης στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ η Σοβιετική Ένωση πραγματοποιούσε τις δοκιμές του διαστημικού οχήματος προτού το στείλει στο διάστημα. Η αχανής έκταση περιλαμβάνει θερμές πηγές, περίπου 160 χιονισμένα ηφαίστεια – από τα οποία τα 29 μπορούν να εκραγούν ανά πάσα στιγμή -, λίμνες και αμόλυντα ποτάμια που το καλοκαίρι είναι γεμάτα σολομούς. Η απομακρυσμένη περιοχή είναι καλύτερα προσβάσιμη με ελικόπτερο ενώ η πόλη Πετροπαβλόβσκ Καμτσάτσκι βρίσκεται μονίμως υπό την απειλή των εκρήξεων του ηφαιστείου Κλουτσέφσκαγια Σόπκα.
Νάπολη, Ιταλία
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρία Ηφαιστειολογίας, η Νάπολη είναι η πιο απειλούμενη πόλη της δύσης αφού είναι χτισμένη σε τεράστια καλντέρα, μόλις 12 χιλιόμετρα από το Βεζούβιο. Υπολογίζεται ότι σε μια ενδεχόμενη έκρηξη, η πυροκλαστική ροή (πυρακτωμένα υλικά και καυτά νέφη που σχηματίζονται κατά την έκρηξη) θα χρειαστεί μόλις 6 λεπτά μέχρι να φτάσει στη Νάπολη ενώ η πυκνοκατοικημένη πόλη με τα στενά δρομάκια θα πάρει περίπου 3 μέρες μέχρι να εκκενωθεί. Οι κάτοικοί της όμως επιμένουν να ζουν στα εύφορα εδάφη της περιοχής υπό το άγρυπνο βλέμμα του Βεζούβιου αλλά με σύμμαχό τους τους βορειανατολικούς ανέμους που διώχνουν τους καπνούς μακριά από τη Νάπολη.
Χίλο, Χαβάη
Η μεγαλύτερη πόλη του νησιού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ενεργό ηφαίστειο Μάουα Λόα και λόγω της θέσης της στο βάθος του κόλπου με σχήμα χωνιού, όσο και στη πλαγιά του Μάουνα Λόα, κινδυνεύει από τσουνάμι και από ροές λάβας, όπως συνέβη το 1984. Είναι το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο ενώ το θετικό είναι πως η λάβα κινείται πολύ αργά και οι κάτοικοι θα έχουν χρόνο να εγκαταλείψουν το Χίλο, αν ποτέ χρειαστεί.
Πουέρτο Ντε Λα Κρουζ, Κανάρια Νησιά
Το διασημότερο resort της Τενερίφης βρίσκεται στη σκιά του ηφαιστείου Τέιντε, που αποτελεί και την υψηλότερη κορυφή της Ισπανίας. Η τελευταία έκρηξη πραγματοποιήθηκε το 1909 και παρόλο που θεωρείται εν υπνώσει, βρίσκεται στη λίστα του παρατηρητηρίου του ΟΗΕ για την πρόληψη φυσικών καταστροφών. Το πρώην ξεχασμένο ψαροχώρι μετατράπηκε σε σημαντικό λιμάνι του νησιού με την καταστροφή του γειτονικού χωριού Garachico από ηφαιστειακή λάβα το 1706.
Σαντορίνη
Ένα από τα διασημότερα νησιά στον κόσμο ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου και χαρακτηρίζεται ενεργό ηφαίστειο μαζί με τα Μέθανα, την Μήλο και την Νίσυρο. Η Σαντορίνη καθώς και τα νησιά Θηρασία και Ασπρονήσι είναι απομεινάρια του ηφαιστειογενούς νησιού Στρογγύλη. Η Στρογγύλη ήταν ένας ηφαιστειακός κώνος. Το κεντρικό τμήμα της ανατινάχτηκε μαζί με τον κρατήρα του ηφαιστείου από τη Μινωική έκρηξη που έγινε το 1613 π.Χ. και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της καλντέρας της Σαντορίνης και την καταστροφή του προϊστορικού πολιτισμού του νησιού. Επιπλέον, 6,5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης βρίσκεται το  Κολούμπο, το υποθαλάσσιο ενεργό ηφαίστειο που έγινε γνωστό μετά από μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη στις 27 Σεπτεμβρίου 1650, που προκάλεσε καταστροφές και θύματα, ένα γεγονός που αποκάλεσαν "Ο καιρός του Μεγάλου Κακού".


Κατάνια, Σικελία
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού ιδρύθηκε από τους Χαλκιδείς στους πρόποδες της Αίτνας, του μεγαλύτερου ενεργού ηφαιστείου της Ευρώπης. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη καταγράφηκε το 1669. Αν και οι εκρήξεις του μπορεί να είναι πολύ καταστροφικές, δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις γόνιμες πλαγιές του ηφαιστείου και τις γύρω περιοχές. Τον Ιούνιο του 2013, η Unesco ανακοίνωσε την ένταξη της Αίτνας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. 
Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία
Η πόλη του βόρειου νησιού είναι εξολοκλήρου χτισμένη πάνω σε ένα πελώριο ηφαιστειακό πεδίο το οποίο έχει δημιουργήσει 50 ηφαίστεια που έχουν τη μορφή κώνων, λιμνών, λιμνοθαλασσών, νησιών και κοιλοτήτων. Το πιο πρόσφατο και κατά πολύ το πιο μεγάλο ηφαίστειο, το Νησί Ρανγκιτότο, σχηματίστηκε εντός των τελευταίων 1000 χρόνων και οι εκρήξεις του κατέστρεψαν πολλά χωριά των Μαορί πριν περίπου 700 χρόνια. Το μέγεθός του, η συμμετρία του, η θέση του ως φύλακας της εισόδου στο Λιμάνι Βαϊτεμάτα και η ορατότητά του από πολλά μέρη της περιοχής του Όκλαντ το καθιστούν το πιο γραφικό φυσικό χαρακτηριστικό της πόλης.
Λεγκάζπι, Φιλιππίνες
Φυσικά πάρκα, παραλίες με μαύρη άμμο και μονοπάτια που οδηγούν στο όρος Μαγιόν, ένα από τα πιο ενεργά και επικίνδυνα ηφαίστεια σε μια χώρα που έχει 22 ενεργά ηφαίστεια. Το 1814, η ηφαιστειακή στάχτη σκέπασε μια ολόκληρη πόλη, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 1.200 άνθρωποι ενώ από τότε το Μαγιόν σε κάθε έκρηξη εκτοξεύει πέτρες και λάσπη με πιο πρόσφατη το 2013 όταν πέντε ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους.
Σιμαμπάρα, Ιαπωνία
Η πόλη των σαμουράι του 17ου αιώνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική γλίτωσε σαν από θαύμα από το τσουνάμι που προκάλεσε η τεράστια έκρηξη του όρους Άνζεν το 1792. Από τότε το ηφαίστειο παρέμεινε σε ηρεμία μέχρι το 1989 οπότε και ξεκίνησαν οι πρώτοι σεισμοί που συνεχίζονται σε τακτά διαστήματα ως σήμερα. Η Σιμαμπάρα απειλείται από ηφαιστειακή στάχτη, καυτά νέφη και πυρακτωμένα υλικά.
Αρεκίπα, Περού
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά την πρωτεύουσα, Λίμα, ονομάζεται από τους κατοίκους της “Λευκή Πόλη” αφού είναι χτισμένη από άσπρη ηφαιστειακή πέτρα. Οι κάτοικοί της, λες και θέλουν να ξορκίσουν το κακό, την έχουν οικοδομήσει από το υλικό που ξερνούν τα καυτά σπλάχνα του φονικού ηφαιστείου της, του Μίστι, που είναι ορατό από οποιοδήποτε σημείο της. Η πόλη έχει γνωρίσει πολλές φορές την καταστροφή από σεισμούς με πιο πρόσφατο το 2001 ισχύος 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που παραλίγο να την ισοπεδώσει.
 
arttravel

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





loading...