...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Πόσο «κοστίζουν» οι μειώσεις φόρων του Σαμαρά


Πέντε δισεκατομμύρια ευρώ κοστίζει η μείωση του ΦΠΑ στο 12%. Καμία χώρα της Ε.Ε. δεν έχει συντελεστή χαμηλότερο από 15% . Απαιτείται αύξηση της κατανάλωσης κατά τουλάχιστον 40 δισ. €.
Κρατική φοροληστεία: Το 8% των Ελλήνων πληρώνει τους φόρους για όλους
«Στόχος μας είναι ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη να φτάσει το 15%. Ο ανώτατος συντελεστής στα εισοδήματα να μην ξεπεράσει το 33%. Και ο ΦΠΑ να μην ξεπερνά πουθενά το 12%» δήλωσε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός.
Η πιο «δαπανηρή» εξαγγελία –η οποία αν ποτέ υλοποιηθεί θα μας αναδείξει στην μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τόσο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ- έχει να κάνει με τη διαμόρφωση του συντελεστή του ΦΠΑ στο 12%
Τόνισε βέβαια ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα γίνει βήμα-βήμα και στους άμεσους και στους έμμεσους φόρους «για να μην τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα».
Σε κάθε περίπτωση όμως, ο συνολικός λογαριασμός από αυτές τις τρεις μειώσεις, είναι εξαιρετικά «βαρύς» όπως προκύπτει από τα ακόλουθα στοιχεία:
Η πιο «δαπανηρή» εξαγγελία –η οποία αν ποτέ υλοποιηθεί θα μας αναδείξει στην μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τόσο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ- έχει να κάνει με τη διαμόρφωση του συντελεστή του ΦΠΑ στο 12%. Προσπερνώντας το γεγονός ότι η όποια μείωση του ΦΠΑ περνάει υποχρεωτικά από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεδομένου ότι ο φόρος προστιθέμενης αξίας αποτελεί πόρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναλύσουμε τους αριθμούς:
Για να αντισταθμιστούν απώλειες εσόδων πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ με τον ΦΠΑ στο 12%, η συνολική κατανάλωση θα πρέπει να αυξηθεί κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ
Τα συνολικά έσοδα της χώρας από ΦΠΑ διαμορφώνονται περίπου στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ (σ.σ αυτά είναι τα τελευταία στοιχεία και αφορούν στο έτος 2013). Eχει εκτιμηθεί ότι περίπου το 70% των συναλλαγών αφορούν σε προϊόντα και υπηρεσίες που βαρύνονται με συντελεστή 23% και το υπόλοιπο 30% σε προϊόντα και υπηρεσίες που βρίσκονται στο 13%. Αν αυτοί οι συντελεστές μειωθούν έστω και σταδιακά στο 12%, οι ετήσιες απώλειες εσόδων θα φτάσουν στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Φυσικά, είναι πολύ πιθανό ότι μια τόσο «βίαιη» μείωση ενός φορολογικού συντελεστή, μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στην κατανάλωση.
Και πάλι όμως, αν γίνουν οι πράξεις, προκύπτει ότι για να αντισταθμιστούν απώλειες εσόδων πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ με τον ΦΠΑ στο 12%, η συνολική κατανάλωση θα πρέπει να αυξηθεί κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ εκτός και αν υπάρξει η δυνατότητα ένα μέρος των απωλειών να καλυφθεί από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
ΦΠΑ 12% δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Ευρώπης. Ο πίνακας που ακολουθεί, αποτυπώνει τους κανονικούς συντελεστές που εφαρμόζονται σήμερα στις χώρες μέλη:

Βέλγιο 21
Βουλγαρία 20
Τσεχία 21
Δανία 25
Γερμανία 19
Εσθονία 20
Ελλάδα 23
Ισπανία 21
Γαλλία 20
Κροατία 25
Ιρλανδία 23
Ιταλία 22
Κύπρος 19
Λετονία 21
Λιθουανία 21
Λουξεμβούργο 15
Ουγγαρία 27
Μάλτα 18
Ολλανδία 21
Αυστρία 20
Πολωνία 23
Πορτογαλία 23
Ρουμανία 24
Σλοβενία 22
Σλοβακία 20
Φινλανδία 24
Σουηδία 25
Μεγάλη Βρετανία 20

Ο πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε αν ο συντελεστής του 15% θα αφορά στα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων (τα οποία σήμερα φορολογούνται με 26%) ή μόνο στα επιχειρηματικά κέρδη που φορολογούνται σήμερα με 20%
Οι άλλες δύο μειώσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός –η μείωση του ανώτατου συντελεστή της κλίμακας από το 42% στο 33%- κοστίζει σαφώς λιγότερα για τον απλούστατο λόγο ότι λόγω της μείωσης των εισοδημάτων, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που έχουν απομείνει να φορολογούνται με τον ανώτατο συντελεστή μπορεί να είναι πλέον λιγότεροι από 100.000.
Oσον αφορά στα κέρδη των επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε αν ο συντελεστής του 15% θα αφορά στα διανεμόμενα κέρδη (τα οποία σήμερα φορολογούνται με 26%) ή μόνο στα επιχειρηματικά κέρδη που φορολογούνται σήμερα με 20%. Στη δεύτερη περίπτωση, το δημοσιονομικό κόστος θα είναι πολύ μικρό καθώς ούτως ή άλλως, τα συνολικά έσοδα από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, κινούνται στα επίπεδα του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως.
του Θάνου Τσίρου





4news

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





loading...