...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Γελάει ο κόσμος με τον ΕΝΦΙΑ: Δεν ξέρουν τι τους γίνεται στο ΥΠΟΙΚ




Ατελείωτο το μπάχαλο με τον ΕΝΦΙΑ -Τα τεκμήρια εξαφανίζουν την έκπτωση


Μόνο για φέτος προβλέπεται έκπτωση φόρου για τα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι είτε το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να ξηλώσει εκ θεμελίων τον ΕΝΦΙΑ και να ξαναδεί από την αρχή όλες τις περιπτώσεις εκπτώσεων και απαλλαγών είτε η έκπτωση του 20% επιβλήθηκε ουσιαστικά από τους βουλευτές και δεν αναμένεται ανάλογη συνέχεια, αφού ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέψει «ψαλίδισμα» του φόρου συνολικά.
Αφήνοντας κανείς στην άκρη τον σχεδιασμό για την επόμενη χρονιά, που ούτως ή άλλως μπορεί να περιμένει για μερικούς μήνες, θα πρέπει να σταθεί στο αλαλούμ που είναι προ των πυλών για εκείνους που δικαιούνται εκπτώσεων και απαλλαγών. Κατ αρχήν για τα ξενοίκιαστα, συμβαίνει το παράδοξο να χάνει κάποιος την έκπτωση ακόμα κι αν το ακίνητο του ηλεκτροδοτήθηκε για ένα 24ωρο!
Ο παραλογισμός συνεχίζεται αν σκεφτεί κανείς ότι ακίνητο που πέρσι ήταν ξενοίκιαστο αλλά φέτος αποφέρει εισόδημα, θα έχει έκπτωση 20% και μάλιστα χωρίς απολύτως κανένα κριτήριο (π.χ. εισόδημα που αποφέρει στον ιδιοκτήτη του), την ώρα που κάποιο άλλο ακίνητο το οποίο μένει «κενό» από την αρχή του χρόνου αλλά πέρσι ήταν νοικιασμένο, δεν έχει την παραμικρή έκπτωση, αφού κριτήριο είναι η κατάσταση του 2013!
Παγίδες για ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα
Παγίδες κρύβει και η διαδικασία για την πιστοποίηση του «ξενοίκιαστου και μη ηλεκτροδοτούμενου», η οποία παραπέμπεται μάλιστα σε Απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων! Από τα όσα ανέφεραν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, για την πιστοποίηση θα απαιτηθεί διασταύρωση με τα αρχεία της ΔΕΗ, ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι η βάση δεδομένων που έχει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών (τα Ε2 και τα Ε9) θα πρέπει να θεωρηθεί ελλιπής, καθώς εκκρεμεί η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων άρα και διορθώσεων στους επίμαχους κωδικούς του Ε9, έως το τέλος Νοεμβρίου. Πότε θα γίνει, λοιπόν, η εκκαθάριση των ξενοίκιαστων ακινήτων; Πότε θα γίνει ο συμψηφισμός με τις δόσεις που θα έχουν καταβληθεί έως τότε, με δεδομένο ότι η πρώτη δόση θα πρέπει να έχει καταβληθεί για όλους έως το τέλος Σεπτεμβρίου;
Χαμηλά τα εισοδηματικά κρητήρια για την έκπτωση
Πέρα από την «παγωμάρα» που έπεσε από την ανακοίνωση του χαμηλού ποσοστού έκπτωσης στα ξενοίκιαστα- κάποιοι καλλιεργούσαν προσδοκίες έως την τελευταία στιγμή για 40%- μουρμούρα υπάρχει μεταξύ των γαλάζιων κυρίως βουλευτών και για τα χαμηλά περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγησης της έκπτωσης του 50% σε όσους έχουν εισόδημα έως 9.000 ευρώ.
Όπως λένε κάποιοι χαρακτηριστικά «το όριο των 85.000 ευρώ για τον άγαμο αλλά κι εκείνο των 150.000 ευρώ για μια οικογένεια, είναι χαμηλά. Είχαμε ζητήσει να φτάσουν στις 120.000 ευρώ και 180.000 ευρώ αντιστοίχως», συμπληρώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να ισχύουν άλλα κριτήρια για τον ΕΝΦΙΑ, άλλα για το κοινωνικό μέρισμα, άλλα για το επίδομα θέρμανσης και άλλα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Καμία έκπτωση για όποιον έχει αυτοκίνητο
Το… κερασάκι στην τούρτα δεν είναι άλλο από τη διευκρίνιση του ότι κριτήριο για τις εκπτώσεις στα χαμηλά εισοδήματα είναι και τα τεκμαρτά εισοδήματα. Τι σημαίνει αυτό; Όπως είχε επισημάνει εγκαίρως το iefimerida, ένα νοικοκυριό με χαμηλό εισόδημα, διαμέρισμα 80 τ.μ. και Ι.Χ. 1.400 κ.ε. Δεκαετίας, πολύ απλά δεν έχει το δικαίωμα έκπτωσης ούτε μισού ευρώ!
Για τους οικονομικά ασθενείς δεν θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το εισοδηματικό κριτήριο των 9.000 ευρώ και τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων – να μην υπερβαίνουν τα 150 τ. μ.- , αλλά και η αξία της περιουσίας που διαθέτουν.
Για περιουσία με αντικειμενική άνω των 200.000 ευρώ, δεν γίνεται καμία έκπτωση. Η απαλλαγή του 50% δεν θα δίδεται εάν η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τους άγαμους, τις 150.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους με 1 ή 2 παιδιά.
Η πρόσθετη προϋπόθεση για την αξία της ακίνητης περιουσίας δεν ισχύει πάντως για τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τους ανάπηρους με βαθμό 80% και άνω, για τους οποίους προβλέπεται έκπτωση 100% χωρίς τέτοια κριτήρια.
Πάντως κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε εκτός αντικειμενικού συστήματος περιοχές. Αυτοί δεν θα πληρώσουν υπέρογκα ποσά που προέκυπταν από τον λάθος σχεδιασμό του φόρου. Στις παράλογες αυτές περιπτώσεις, ως βάση για την φορολογητέα αξία του ακινήτου θα λαμβάνεται εκείνη που είχε ληφθεί και για τον υπολογισμό του ΦΑΠ του 2013, εκτός φυσικά αν ο αρχικός υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ ήταν πιο συμφέρων για τους ιδιοκτήτες. Με τη διόρθωση αυτή, τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ θα μειωθούν έως και 90%.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





loading...