...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Institutional Investor: Γιατί οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να ποντάρουν στις ελληνικές τράπεζες

Institutional Investor: Γιατί οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να ποντάρουν στις ελληνικές τράπεζες

“Οι ελληνικές τράπεζες προσελκύουν τους ξένους επενδυτές που ποντάρουν στην ανάκαμψη” είναι ο τίτλος εκτενέστατου αφιερώματος του έγκυρου περιοδικού Institutional Investor για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Για το περιοδικό, η ιστορία της Eurobank είναι η πιο ενδεικτική της στροφής που πέτυχαν οι ελληνικές τράπεζες. Όπως γράφει, η τράπεζα συμβόλιζε, πριν από περίπου ένα χρόνο, όσα πήγαιναν στραβά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αλλά σήμερα, αποτελεί μαγνήτη για τους ξένους επενδυτές, που επιθυμούν διακαώς να εκμεταλλευτούν το ελληνικό story ανάκαμψης.
Ο αρθρογράφος εντοπίζει το σημείο καμπής για την τράπεζα στη στιγμή του διορισμού του Χρίστου Μεγάλου. Ο πρώην τραπεζίτης της Credit Suisse μείωσε δραστικά τα κόστη, γιγάντωσε τη Eurobank μέσω εξαγορών και κυρίως, χρησιμοποίησε τις πολύτιμες επαφές του στο investment banking για να απευθυνθεί σε διεθνείς επενδυτές.
Και βρήκε το πιο δεκτικό κοινό στην κοινοπραξία υπό την Fairfax του Prem Watsa και τον Wilbur Ross. Όπως γράφει το Institutional Investor, ήταν η εποχή που η Ελλάδα έδειχνε πολιτικά σταθερή, σημείωνε μεγάλη πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, πετύχαινε εμπορικό πλεόνασμα και με τις μειώσεις μισθών εμφάνιζε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα 18% έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης. “Όλα αυτά πραγματικά μας εντυπωσίασαν”, δηλώνει ο Wilbur Ross.
Και αποκαλύπτει ότι αρχικά, ο ίδιος και η κοινοπραξία των ξένων επενδυτών είχαν σκεφτεί να τοποθετηθούν στην Alpha Bank ή την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά τελικά αποφάσισαν ότι οι μετοχές αυτές ήταν πολύ ακριβές, λόγω των warrants. Επίσης, δεν τους ενδιέφερε να λάβουν ένα μειοψηφικό ποσοστό σε τράπεζες που παρέμεναν υπό τον κρατικό έλεγχο. “Αυτό περιπλέκει την προσπάθεια εξυγίανσης μιας τράπεζας, γιατί εγείρεται πολιτικό ζήτημα όταν ο κόσμος απολύεται ή αναγκάζεται να βγάζει λιγότερα ή όταν πρέπει να γίνουν κατασχέσεις. Θεωρήσαμε ότι από διοικητικής πλευράς, η ιδιωτική ιδιοκτησία είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα”, εξηγεί ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής. Και προσθέτει ότι οι εξαγορές που πραγματοποίησε η Eurobank έγιναν με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.
Ο Jason Manolopoulos, συνιδρυτής του hedge fund Dromeus Capital που επενδύει σε ελληνικές μετοχές (μεταξύ των οποίων η Eurobank και η Alpha), εξηγεί τους άλλους λόγους για τους οποίους η Eurobank προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ξένων. “Είχε το καλύτερο προσωπικό και συστήματα πληροφορικής. Και παραμένει η πιο καινοτόμος και προοδευτική ελληνική τράπεζα”.
Πλέον, οι ξένοι επενδυτές που αγόρασαν τη Eurobank στο 72% της λογιστικής αξίας, εμφανίζονται πολύ αισιόδοξοι για τις προοπτικές της επένδυσής τους αυτής: “Έχουμε στόχο να φτάσει η τράπεζα στη 1,5 ή 2 φορές τη λογιστική αξία σε δύο χρόνια”, λέει ο Ross. Και προσθέτει ότι η κοινοπραξία του θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διοίκηση της Eurobank, έχοντας 5 από τις 11 θέσεις του δ.σ. της.
Πρώτη προτεραιότητα είναι η επιστροφή της τράπεζας στην κερδοφορία, κάτι το οποίο ο Χρ. Μεγάλου τοποθετεί στο επόμενο έτος.
Η ανάκαμψη δεν είναι εγγυημένη, αλλά τα χειρότερα πέρασαν
Όπως εξηγεί το Institutional Investor, η ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου δεν είναι εγγυημένη, αφού μόνο η Εθνική Τράπεζα εμφάνισε κέρδη για το 2013, με το Big 4 να χρειάζεται κατά πάσα πιθανότητα άλλα δύο χρόνια για να επιστρέψει στην κερδοφορία και ακόμα περισσότερο χρόνο για να φέρει τα κόκκινα δάνεια υπό έλεγχο. Όμως, οι τραπεζίτες είναι αισιόδοξοι ότι τα χειρότερα πέρασαν, σημειώνει.
Το περιοδικό αναφέρεται στο ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα και τρίτο πακέτο διάσωσης, υπό το βάρος του χρέους που ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ. “Οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουν διάθεση να συνεχίσουν να δανείζουν την Ελλάδα. Αλλά έχουν μείνει 16 δισ. ευρώ στο δεύτερο πακέτο διάσωσης, τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν σαν 'επέκταση του προγράμματος' αντί για τρίτο δάνειο διάσωσης”, εξηγεί ο Mujtaba Rahman, αναλυτής της συμβουλευτικής εταιρείας πολιτικού ρίσκου Eurasia Group.
Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες κεφαλαιακές ανάγκες
Το δημοσίευμα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προκύψουν και νέες κεφαλαιακές ανάγκες από τα ευρωπαϊκά stress tests. Ο αρθρογράφος επικαλείται την πρόβλεψη του ΔΝΤ για πιθανές ανάγκες 6 δισ. ευρώ και υπενθυμίζει την ανησυχία του Poul Thomsen για τα κόκκινα δάνεια. “Περιμένουμε όλοι με νευρικότητα να δούμε τι θα ανακοινώσει η ΕΚΤ”, δηλώνει η Μιράντα Ξαφά, επικεφαλής της EF Consulting, μιας εταιρείας που συμβουλεύει hedge funds. Πάντως, το Institutional Investor σημειώνει ότι οι τραπεζίτες απορρίπτουν τα σενάρια για πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, σπεύδοντας να επισημάνει, ωστόσο, ότι για κάθε περίπτωση, το ΤΧΣ έχει άλλα 11,5 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη τυχόν ποσών που θα προκύψουν από τα stress tests.
Μεγάλες ευκαιρίες από την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, μέσω της αναδιάρθρωσης του επιχειρηματικού τομέα, θα δημιουργήσει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Το Institutional Investor φέρνει σαν παράδειγμα τις συγχωνεύσεις στους κλάδους των ιχθυοκαλλιεργειών και της ακτοπλοΐας, με πρωτοβουλία της Τρ. Πειραιώς.
“Βλέπουμε μία ανατιμολόγηση των ελληνικών assets -και όχι μόνο των τραπεζών- και αυτό θα δημιουργήσει μια νέα γενιά μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης”, σημειώνει ο Manolopoulos της Dromeus. Κατά την εκτίμησή του, οι εταιρείες αυτές που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις, μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις αρκετών δισ. ευρώ έως το 2016. Μάλιστα, εκτιμά ότι τα ποσά αυτά θα είναι ίσα ή ακόμα και μεγαλύτερα από τα 3,5 δισ. ευρώ που ελπίζει να συγκεντρώσει η κυβέρνηση από τις αποκρατικοποιήσεις στο διάστημα 2015-2016.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





loading...