...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Έρχονται τα «Πτωχοδικεία» και για πτωχεύσεις ιδιωτών


Τον οδικό χάρτη για το νέο πτωχευτικό Δίκαιο για Ιδιώτες που θα ακολουθήσει αυτό των επιχειρήσεων και θα προωθηθεί εντός του επόμενου διαστήματος προς συζήτηση από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, προετοιμάζει η κυβέρνηση. 
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πρόκειται για ρύθμιση ανάλογη με αυτή που ακολουθείται ως προς την πτωχευτική διαδικασία των επιχειρήσεων, παραπλήσια δηλαδή με το γνωστό σε όλους «άρθρο 99» και η οποία θα οδηγεί σε πλήρη διαγραφή οφειλών προς το Κράτος και τις τράπεζες, αλλά με ισχυρό «τίμημα».
Κεντρική φιλοσοφία της κυβερνητικής αυτής δράσης θα είναι η προστασία των ιδιωτών και νοικοκυριών, μέσα όμως από ένα πλαίσιο εγγυήσεων και με τη συναίνεση της Δικαιοσύνης. Σημαντικότερο όμως σκέλος της νέας αυτής συνθήκης που θα δημιουργηθεί θα είναι η δημιουργία ενός ουσιαστικά νέου δικαστικού θεσμού που θα λειτουργεί με όρους άμεσης απόδοσης αποφάσεων. Των κατά διασταλτική ερμηνεία «Πτωχοδικείων», των επικυρωτικών δηλαδή δικαστικών Αρχών που θα δίνουν το πράσινο φως για τις πτωχεύσεις νοικοκυριών και ιδιωτών αλλά και για σειρά απαλλαγών.
Πρόκειται για ένα νέο σύστημα απονομής Δικαίου, που θα αποτελέσει μάλιστα τον «πιλότο» και για άλλες υποθέσεις αστικού κυρίως χαρακτήρα, όπως τονίζει αρμόδια πηγή. Τα νέου τύπου αυτά «δικαστήρια» τα έχει εισηγηθεί εδώ καιδύο περίπου χρόνια ο επικεφαλής της Task force στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ και πλέον προωθούνται άμεσα υπό το βάρος χιλιάδων υποθέσεων οικονομικής δυσπραγίας.
Ειδικότερα, εντός των επόμενων εβδομάδων θα ολοκληρωθεί το δεύτερο Πτωχευτικό Δίκαιο για ιδιώτες, το οποίο θα αντικαταστήσει ουσιαστικά τον «νόμο Κατσέλη» και άλλες διάσπαρτες ρυθμίσεις για την προστασία των οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών και οφειλετών.
Ουσιαστικά – βάσει πηγών του υπουργείου Ανάπτυξης– στους πολίτες που βρίσκονται να χρωστούν θα δίδεται η ευκαιρία να επιλέξουν μεταξύ δύο λύσεων. Είτε τον νέο νόμο «τύπου Κατσέλη» και ο οποίος αφορά στις περιπτώσεις εκείνες που οι οφειλέτες επιθυμούν να διατηρήσουν τις κατοικίες τους υπό την κατοχή τους, άρα θα πρέπει να βρουν τρόπο συμβιβασμού ακολουθώντας όμως συγκεκριμένους όρους και φυσικά πληρώνοντας μέρος των υποχρεώσεων τους, είτε τη νέα, εξωδικαστικού αρχικά χαρακτήρα διαδικασία.
«Βασική μας επιδίωξη είναι να υπάρξει εξωδικαστικού χαρακτήρα λογική διευθέτησης των οφειλών» αναφέρει στέλεχος του υπουργείου. Η λογική αυτής θα είναι ο οφειλέτης που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα χρέη που έχει σωρεύσει και επιδιώκει ουσιαστικά να κηρύξει πτώχευση αλλά υπό καθεστώς «προστασίας» και δίχως να έχει άλλου τύπου ποινικές απολήξεις με τρόπο γρήγορο να καταφεύγει στη Δικαιοσύνη.
«Φουλ» τις μηχανές βάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης
Εκεί θα υπάρξει θεσμική παρέμβαση του αντίστοιχου υπουργείου όπου σε μια λογική ταχείας επικύρωσης των αιτημάτων και κάτω από κάποιες εμπράγματες εγγυήσεις θα επιτυγχάνονται οι εντάξεις στο νέο πτωχευτικού χαρακτήρα Δίκαιο για ιδιώτες και νοικοκυριά, που θα αποσκοπεί στην προστασία τους έναντι των πιστωτών.

«Η μεγάλη θεσμική αλλαγή που κάνουμε είναι πως πλέον θα υπάρχει προστασία έναντι των πιστωτών όχι μόνο για τις επιχειρήσεις όπως συμβαίνει με το άρθρο 99, αλλά και για τους απλούς πολίτες που έχουν μαζέψει σειρά χρεών από πολλές πλευρές» αναφέρει η ίδια πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης. Και προσθέτει: «το ότι δίδεται η επιλογή σε αυτά τα άτομα, είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά και φυσικά τονίζουμε πως η προσφυγή στο νέο αυτό πτωχευτικό πρόγραμμα δεν είναι υποχρεωτική».

Στόχος της θεσμικής αυτής παρέμβασης και σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, είναι η διαδικασία ένταξης στο νέο αυτό πλαίσιο να μην γίνεται εντός ετών όπως μας έχει συνηθίσει η ελληνική Δικαιοσύνη αλλά να πραγματοποιείται εντός διαστήματος μεταξύ τριών ή έξι μηνών το πολύ. Εκεί θα επικεντρώσει μάλιστα τη συνεργασία του το υπουργείο Ανάπτυξης με το αντίστοιχο της Δικαιοσύνης ενώ αίτημα και της Τρόικα ήταν ανέκαθεν η ταχεία αντίδραση των εγχώριων δικαστηρίων. ‘Πηγαίνουμε στη λογική της …μιας σφραγίδας από τη μεριά της Δικαιοσύνης» τονίζουν αρμόδιες πηγές.
Σφιχτός κλοιός επί δύο χρόνια
Βέβαια όλα τα παραπάνω και το νέο καθεστώς προστασίας δεν θα γίνουν δίχως απώλειες. Με την αποδοχή του νέου πτωχευτικού Δικαίου οι οφειλέτες ουσιαστικά θα πρέπει να βρίσκονται σε τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο που ενδέχεται να φθάνει ακόμα και στα όρια των νομικών και ποινικών συνεπειών.
Κι αυτό διότι μεταξύ άλλων θα ζητούνται εγγυήσεις έναντι της περιουσίας τους, έναντι παγίων στοιχείων τους (ακίνητα ή οικόπεδα) ενώ ο νέος νόμος θα προβλέπει και επιπλέον δικλείδες ασφαλείας και ελέγχους διαρκείας. Κι αυτό διότι οι δόλιες πτωχεύσεις έχουν γίνει θεσμός στον χώρο των επιχειρήσεων, άρα αυτός ο φόβος ελλοχεύει και στους ιδιώτες και τα απλά νοικοκυριά. Ζητούμενο λοιπόν είναι από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι να ευεργετηθούν μονάχα όσοι αξίζουν πραγματικά μιας ευκαιρίας κι όχι να ενταχθούν στην κατηγορία «πτωχευμένου» ιδιώτες με κρυφά εισοδήματα, άδηλους πόρους ή μεγάλη περιουσία που ενδέχεται να έχει περάσει σε off shore εταιρείες στο εξωτερικό.
Παράλληλα, μέριμνα υπάρχει και για τον ουσιαστικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων όσων χρωστάνε προς τρίτους ή προς το Κράτος με ταυτόχρονους ελέγχους και τοποθέτηση σε διαδικασία «επιτήρησης» για διάστημα τουλάχιστον 2 ετών. «Είναι η ελάχιστη υποχρέωση μας ως προς όσους θελήσουν να γλιτώσουν τους άλλες νομικές συνέπειες καθώς δεν μπορεί να αποτελέσει το νέο αυτό πτωχευτικό Δίκαιο ασπίδα προστασίας ανθρώπων που είναι εκ συστήματος μπαταχτσήδες» αναφέρεται.
Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε πως στις σκέψεις των συναρμόδιων υπουργείων για το νέο πτωχευτικό δίκαιο είναι να υπάρχουν και εξοντωτικές ποινές κατά όσων με αλλοιωμένα στοιχεία επιδιώξουν την ένταξη τους στο καθεστώς αυτό ώστε να υπάρξει κλίμα αποτροπής.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





loading...