...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Δύο συν ένα προβλήματα με την ελληνική ρευστότητα

pic-0-norm.jpg

Δυσκολίες πρόσβασης και στην εναλλακτική πηγή άντλησης κεφαλαίων, τον ELA, φαίνεται ότι έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Κι αυτό γιατί το καθεστώς έχει αυστηροποιηθεί έτι περαιτέρω, καθώς απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των 2/3 των μελών του ΔΣ της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Κατά συνέπεια, η συγκεκριμένη «δεξαμενή» δεν είναι και τόσο αυτονόητη, όσο πριν από λίγο καιρό, έστω κι αν είναι κατά τι ακριβότερη, σε σχέση με το ειδικό καθεστώς με το οποίο δανείζεται σήμερα η χώρα μας από την τρόικα. Ενα άλλο κρίσιμο θέμα που έχει να κάνει με τη ρευστότητα της Ελλάδας, στο αμέσως προσεχές διάστημα, έχει να κάνει με το ακριβές ύψος των collaterals, που έχουν στη διάθεση τους οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να διασφαλίσουν περισσότερα ευρώ, από την ΕΚΤ.

Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για ομόλογα -collaterals, που αντιστοιχούν σε ένα ποσό της τάξης μεταξύ των 8 – 10 δις ευρώ. Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως η αξία τους να είναι τελικώς .μικρότερη. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι όλα τα παραπάνω έρχονται σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, όπως προέκυψε και από την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ την Τετάρτη το μεσημέρι στη Φραγκφούρτη.

Κατά τη διάρκεια της κι εκτός ατζέντας, συζητήθηκε το θέμα της ελληνικής ρευστότητας και το πρόβλημα που ενδεχομένως θα τεθεί λίγο πριν ή λίγο μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αυτό που φοβάται η ελληνική πλευρά (Τράπεζα της Ελλάδας) είναι το ενδεχόμενο να δοθεί μεν έγκριση για πρόσθετα κεφάλαια στη χώρα, αλλά υπό «ειδικούς όρους».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





loading...