...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

«Μεσάνυχτα παρά τρία λεπτά» δείχνει το Ρολόι της Αποκάλυψης

roloi-tis-apokalupsis-arxeio

Ο λεπτοδείκτης του Ρολογιού της Αποκάλυψης, που συμβολίζει την επικείμενη καταστροφή του κόσμου, μετακινήθηκε κατά δύο λεπτά προς τα εμπρός και δείχνει «μεσάνυχτα παρά τρία λεπτά», όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι επιστήμονες που τον προσδιορίζουν.
Το Συμβούλιο Πυρηνικών Επιστημόνων, οργανισμός όπου μετέχουν 18 Νομπελίστες, κρίνει «πολύ αυξημένη την πιθανότητα μιας παγκόσμιας καταστροφής εάν δεν ληφθούν γρήγορα μέτρα» για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και αν δεν σταματήσει η κούρσα των πυρηνικών όπλων.
Η ώρα είναι πλέον είναι 23:57, σημείωσε η Κένετ Μπένεντικτ, η πρόεδρος του Συμβουλίου που το 1947 δημιούργησε αυτό το ρολόι που τότε συμβόλιζε την επικείμενη καταστροφή του κόσμου από τα πυρηνικά όπλα.
Ο λεπτοδείκτης του ρολογιού είχε μετακινηθεί για τελευταία φορά στις 10 Ιανουαρίου 2012, όταν προχώρησε κατά ένα λεπτό. Τόσο κοντά στα «μεσάνυχτα» είχε βρεθεί ξανά μόνο το 1984, όταν οι σχέσεις των ΗΠΑ με την τότε ΕΣΣΔ ήταν ιδιαίτερα τεταμένες.
«Σήμερα η ανεξέλεγκτη υπερθέρμανση του πλανήτη και η κούρσα των πυρηνικών όπλων, ως αποτέλεσμα του εκσυγχρονισμού των τεράστιων οπλοστασίων, αποτελούν την υπέρτατη και αδιαμφισβήτητη απειλή για την επιβίωση της ανθρωπότητας», τόνισε η Μπένεντικτ.
«Οι ηγέτες του κόσμου δεν έδρασαν με την ταχύτητα που χρειαζόταν για να προστατεύσουν τους πολίτες από μια πιθανή καταστροφή», συμπλήρωσε, εξηγώντας την απόφαση του Συμβουλίου να μετακινήσει προς τα εμπρός τους δείκτες του ρολογιού.
Το Ρολόι της Αποκάλυψης (Doomsday Clock) είναι ένα συμβολικό ρολόι, το οποίο απεικονίζει το πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα στον όλεθρο.
Υπάρχει από το 1947 και είχε δημιουργηθεί και επιβλέπεται από το Bulletin of the Atomic Scientists, οι οποίοι συμβουλεύονται ένα ευρύ συμβούλιο, στο οποίο περιλαμβάνονται και νομπελίστες.

Με πολύ απλά λόγια, όσο πιο κοντά βρίσκονται οι δείκτες του ρολογιού στα μεσάνυχτα, τόσο πιο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα στην ολική καταστροφή, από αίτια όπως ο πυρηνικός πόλεμος ή η κλιματική αλλαγή. Το εν λόγω ρολόι έχει προσελκύσει κατά καιρούς το ενδιαφέρον και καλλιτεχνών, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το «Two Minutes to Midnight» των Iron Maiden (στο «Powerslave», του 1984) και το «Doomsday Clock» των Smashing Pumpkins.

Κατά καιρούς, οι δείκτες μετακινούνται πιο μακριά ή πιο κοντά στα «μεσάνυχτα του ολέθρου» , ανάλογα με την κατάσταση στον κόσμο. Όπως φαίνεται, η ανθρωπότητα αυτές τις ημέρες κινδυνεύει περισσότερο, καθώς, σε συνδιάσκεψη στην Ουάσιγκτον, η Κένετ Μπένεντικτ, εκτελεστική διευθύντρια και εκδότρια του Bulletin of the Atomic Scientists, δήλωσε την Πέμπτη ότι βρισκόμαστε πλέον τρία λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, καθώς η πιθανότητα παγκόσμιας καταστροφής είναι πολύ υψηλή. «Μιλάμε για το τέλος του πολιτισμού όπως τον γνωρίζουμε» ανέφερε σχετικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της USA Today, τα τρία λεπτά πριν τα μεσάνυχτα είναι το κοντινότερο που έχουμε φτάσει στο Τέλος από το 1984 και τον Ψυχρό Πόλεμο. Σημειώνεται ότι το πιο κοντινό – δύο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα (23:58), «Two Minutes to Midnight»- ήταν το 1953, με αφορμή δοκιμές πυρηνικών όπλων από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση με διαφορά εννέα μηνών.

Η κατάσταση βελτιώθηκε αισθητά από το 1988 (23:54) και μετά, με την υπογραφή συνθήκης για τον περιορισμό των πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς το 1987, και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου που ακολούθησε, φτάνοντας στο «αισιόδοξο» 23:43 το 1991, καθώς είχε λάβει χώρα η υπογραφή της Strategic Arms Reduction Treaty και η διάλυση της ΕΣΣΔ. Ωστόσο, το ρολόι άρχισε να πλησιάζει εκ νέου τα μεσάνυχτα από το 1995 και μετά (23:46), λόγω των συνεχιζόμενων υψηλών αμυντικών δαπανών και των ανησυχιών για την «επόμενη ημέρα» του σοβιετικού οπλοστασίου. Το 1998 το ρολόι έφτασε στο 23:51, λόγω των πυρηνικών δοκιμών από την Ινδία και το Πακιστάν και τις δυσκολίες στη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Το 2007 βρέθηκε στο 23:55, λόγω πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα το 2006, τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν και άλλους παράγοντες, όπως η εμφάνιση της κλιματικής αλλαγής ως λόγου προβληματισμού. Το 2010 οι δείκτες επέστρεψαν στο 23:54, για να ανεβούν ξανά στο 23:55 το 2012.

Αυτή τη στιγμή οι δείκτες βρίσκονται στο 23:57. Οι λόγοι για αυτό, σύμφωνα με το Bulletin of the Atomic Scientists, είναι η ανεξέλεγκτη εξέλιξη στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, οι εκσυγχρονισμοί στα πυρηνικά όπλα και η διατήρηση των πυρηνικών οπλοστασίων σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





loading...