...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Κόντρα Κοτζιά - Σταϊνμάγερ για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο



Το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, στη συνάντηση του με τον γερμανό ομόλογό του, στη συνάντηση τους στο Βερολίνο. Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, πάντως, ήταν απορριπτικός, όπως και αναμενόταν.


Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Βήματος, Ν. Χειλά, το πρόσωπό του γερμανού ΥΠΕΞ πάγωσε, όταν ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στα θέματα, που ήθελε να φέρει υπό συζήτηση: Μνημόνιο και κατοχικό χρέος. «Δεν τον έχω ξαναδεί τόσο οργισμένο» έλεγε γερμανός δημοσιογράφος.

«Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις συγκεκριμένες προτάσεις που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες η Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, αναφερόμενος στην συνέχιση ή όχι του ελληνικού προγράμματος βοήθειας και τόνισε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι σεβαστό, αλλά πρέπει να γίνουν σεβαστές από την Ελλάδα και οι συμφωνίες με τους εταίρους. 

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση του Βερολίνου, ότι η Γερμανία γνωρίζει τις πολιτικές και ηθικές ευθύνες «για τα αποτρόπαια συμβάντα στην Ελλάδα την περίοδο 1941-44, αλλά νομικά δεν αλλάζει κάτι στην άποψή μας - παραμένουμε αμετακίνητοι στην άποψη ότι όλα τα θέματα αποζημιώσεων, συμπεριλαμβανομένων των κατοχικών δανείων, είναι νομικά οριστικά διευθετημένα». 

Ρεπορτάζ του Mega




Πιστεύω, δήλωσε, ότι στην Ελλάδα θυμούνται καλά την ομιλία του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, στην οποία εξέφρασε το ίδιο με τις κατάλληλες λέξεις.


«Αλλά δεν ήταν μόνο λέξεις, αλλά από την προετοιμασία και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, δημιουργήθηκαν ιδέες οι οποίες στο μεταξύ έχουν υλοποιηθεί: η ιδέα του Ελληνογερμανικού Εργαστηρίου Νέων, η δημιουργία ενός Γερμανοελληνικού Ταμείου για το Μέλλον, στο οποίο θα μπορέσουν ερωτήματα από το παρελθόν που συνεχίζουν να μας αγγίζουν και τα οποία πιθανώς ιστορικά να μην τα έχουμε επεξεργαστεί, να το κάνουμε εκεί. Όλα αυτά δεν αποτελούν θέμα», πρόσθεσε.


http://admin.nooz.gr/Uploads/kotziasstaimayer102151.jpg


Από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς έκανε λόγο για πολλά κοινά σημεία με την Γερμανία, αλλά και για σημεία τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν, επανέλαβε ότι το πρόγραμμα βοήθειας έχει αποτύχει και ότι η Αθήνα επιθυμεί μια πολιτική που θα φέρει ανάπτυξη, θα είναι κοινωνικά δίκαιη και θα εμπνεύσει τους ανθρώπους. 


Ερωτηθείς εάν θα θέσει στον Γερμανό ομόλογό του το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, δήλωσε: 

«Έρχομαι στο Βερολίνο και φέρνω στην τσάντα μου το απόσπασμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού μας, ο οποίος έθιξε το θέμα. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου μας έχει αναρτηθεί λεπτομερώς τι ειπώθηκε στην Ελληνική Βουλή, τι θα αποφασιστεί σήμερα το βράδυ, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει την ψήφο του Κοινοβουλίου(...) Ο λόγος για τον οποίο έχουμε μια τόσο δημοφιλή κυβέρνηση (...) δεν είναι απλώς οι πολιτικές απόψεις μας, αλλά το ότι προσπαθούμε να φέρουμε ελπίδα στη χώρα».

Κληθείς δε να σχολιάσει τη δήλωση Καμμένου για την ύπαρξη «Σχεδίου Β» στην περίπτωση που η Γερμανία επιμείνει στην σκληρή γραμμή, τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια ευρωπαϊκή λύση, συζητά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα ακούσει και όλες τις πλευρές οι οποίες θέλουν να είναι αλληλέγγυες προς αυτήν. «Θέλουμε ευρωπαϊκή λύση, αλλά διαφορετική από ό,τι ως σήμερα», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι ο υπουργός Άμυνας εκφράζει απλώς μεγαλοφώνως τις σκέψεις του.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





loading...