...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Τα βλέμματα όλης της Ευρώπης σήμερα στο ραντεβού Τσίπρα - Πούτιν / The whole of Europe eyes today to the appointment Tsipra - Putin


Γιατί η «άνοιξη» στις ελληνορωσικές σχέσεις δοκιμάζει τα νεύρα των Ευρωπαίων - Ποια η ατζέντα της επίσκεψης - Θα φτάσει η συζήτηση μέχρι και τη χορήγηση δανείου; - Μαζί με τον Τσίπρα και η Περιστέρα

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Περιστέρα, υπουργούς και στενούς συνεργάτες του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε από χθες την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Μόσχα, αποκορύφωμα της οποίας θα είναι η σημερινή συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.



Στη Μόσχα το κλίμα είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδες εξαιτίας της επίσκεψης, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν δέκα χρόνια, που η έλευση έλληνα πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα θεωρείται ως σημαντική τομή στις σχέσεις των δυο χωρών, δεδομένου ότι αναμένεται να υπάρξει αναθέρμανση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών σε μια σειρά τομείς.

Αλλά και από μόνη της η επίσκεψη στέλνει σημαντικά πολιτικά μηνύματα: και οι δυο χώρες με τις ιδιαιτερότητές τους και τα δικά τους θέματα βέβαια, δεν είναι ικανοποιημένες από τη συμπεριφορά της Δύσης. Στο πλαίσιο αυτό ο μεν κ. Τσίπρας θέλει να αναπτύξει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με συμμαχίες παντού, ο δε κ. Πούτιν θέλει να δείξει ότι έχει την ισχύ και την επιρροή για να προσελκύει το ενδιαφέρον ευρωπαίων ηγετών και ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Ερωτήματα

Πριν καν ξεκινήσουν οι επίσημες επαφές η επίσκεψη έχει λάβει χαρακτηριστικά πολιτικού και διπλωματικού θρίλερ, με τουλάχιστον δυο μεγάλα ερωτηματικά να πλανώνται: πώς θα αντιδράσει η ευρωπαϊκή πλευρά από τα πολιτικά, οικονομικά και διπλωματικά μηνύματα της συνάντησης είναι το ένα, καθώς οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να δουν μια χώρα εταίρο να παρεκκλίνει από την τακτική της διεθνούς απομόνωσης του κ. Πούτιν, ούτε και να αναπτύσσει ιδιαίτερη συνεργασία μαζί του. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και χθες ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς κάλεσε τον κ. Τσίπρα να παραμείνει στη σκληρή ευρωπαϊκή γραμμή έναντι της Μόσχας και να μην κάνει ανοίγματα στον κ. Πούτιν!

Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν η συζήτηση των δυο ηγετών θα φτάσει μέχρι και στην χορήγηση δανείου από την Ρωσία προς την Ελλάδα, ένα ενδεχόμενο που δεν επιβεβαιώνει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά αφήνει ανοιχτό η ρωσική. Προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει τεθεί τέτοια θέμα από την πλευρά της Αθήνας, αλλά από το Κρεμλίνο τονίζεται ότι στη συνάντηση Πούτιν - Τσίπρα θα συζητηθεί όλο το φάσμα των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσσίας, μη εξαιρουμένου και του ζητήματος του ελληνικού χρέους.

«Αναμφίβολα δεν αποκλείουμε ότι όλα τα ζητήματα θα εγερθούν», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ συμπληρώνοντας ότι «δεν χρειάζεται, όμως, όλα να αποτιμούνται πιστωτικο-χρηματιστικά.

Πάντως ιδίως στην περίπτωση που η συζήτηση πάει σε τέτοιου είδους οικονομική σχέση και η Ρωσία στηρίξει την Ελλάδα για το χρέος, τότε είναι ακόμη πιο βέβαιο ότι θα τεθούν θέματα ρωσικού ενδιαφέροντος για αγορά υποδομών και άλλων επενδύσεων στη χώρα μας, με κορυφαία ζητήματα στη σχετική λίστα ο σιδηρόδρομος και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Τρεις τομείς

Το πιο πιθανό είναι ωστόσο να υπάρξει μεν μια σημαντική οικονομική ανάσα απο τη Μόσχα προς την Αθήνα, αλλά οχι με τη μορφή απευθείας δανείου. Εκείνο που θεωρείται αναμενόμενο είναι η σημαντική ενίσχυση σε τρεις τομείς, με μετρήσιμο οικονομικό αποτέλεσμα: πρώτον, στην άρση του ρωσικού εμπάργκο για τα ελληνικά προϊόντα, που ειχε επιβληθεί ως απάντηση της Ρωσίας στο εμπάργκο της ευρωπαϊκής ένωσης. Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει αυτή την κίνηση με ενδιαφέρον καθώς θα δώσει ανάσα στην αγροτικό κόσμο της χώρας, που στηρίζεται στις εξαγωγές προς τη Ρωσία.

Δεύτερο και σχετικό, η εκτενής συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα αγροτικής οικονομίας, με κοινοπραξίες και μικτά σχήματα εταιριών.

Και τρίτο, που έχει τεράστιο οικονομικό και ίσως γεωπολιτικό ενδιαφέρον, είναι τα ενεργειακά. Η Αθήνα αναμένει να απαλλαγεί απο τεράστια οικονομικά βάρη εάν η Μόσχα αποφασίσει να διαγράψει πρόστιμα που προβλέπουν οι συμφωνίες για τη μειωμένη κατανάλωση φυσικού αερίου την περασμένη χρονιά. Ταυτόχρονα πρόκειται να συζητηθεί διεύρυνση της συνεργασίας και στο θεμα των αγωγών.



Συναντήσεις


Μετά την τρίωρη συνάντηση των κυρίων Τσίπρα και Πούτιν, αλλά και των αντιπροσωπειών, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το απόγευμα με προέδρους ομογενειακών συλλόγων.

Αύριο Μεγάλη Πέμπτη θα δώσει διάλεξη με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.

Στη συνέχεια θα συναντηθεί διαδοχικά με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν, τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ.Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.

Το πρόγραμμα της πρωθυπουργικής επίσκεψης
Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

• Στις 10:00 Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
• Στη 13:00 Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ρώσο Προέδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
• Στις 14:00 Οι δύο αρχηγοί θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας.
• Στις 15:15 Θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή των εγγράφων.
• Στις 15:30 Θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου.
• Στις 18:30 Ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τους Προέδρους των Ομογενειακών Συλλόγων.
• Στις 19:00 Θα ακολουθήσει μια διευρυμένη συνάντηση με τους Ομογενειακούς Συλλόγους.


Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου 2015


• Στις 10:00 Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει διάλεξη στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO) με θέμα: “Οι ελληνορωσικές σχέσεις και η Ευρώπη.
• Στις 12:00 Θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν.
• Στις 15:00 Θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρωθυπουργό, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στον Οίκο Δεξιώσεων της Ρωσικής Κυβέρνησης.
• Στις 16:30 Θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας, Κύριλλο στην Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ.



Δείτε φωτογραφίες κατά την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα

 1/2015/04/08/tsipras/

 1/2015/04/08/tsipras2

 tsipras3.1/4/2015

 tsipras4.1/4/2015

  tsipras5.1/4/2015

   tsipras6.1/4/2015


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





loading...