...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Αντίστροφη μέτρηση για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν; / Countdown to the exit of Greece from Schengen?

       
   
Το ενδεχόμενο «εξαίρεσης» της Ελλάδας από το καθεστώς της Συνθήκης Σένγκεν θα αρχίσει να εξετάζει από αύριο το Κολέγιο των Επιτρόπων, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει στην ιστοσελίδα της η γαλλική Le Monde.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της εφημερίδας, Jean-Pierre Stroobants και Cécile Ducourtieux, οι πιέσεις προς την Αθήνα κορυφώθηκαν τη Δευτέρα κατά τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, όπου όλο και περισσότερες χώρες -Ουγγαρία, Αυστρία, Σλοβενία- ζήτησαν το κλείσιμο των συνόρων ανάμεσα σε Ελλάδα και πΓΔΜ, προκειμένου να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. ζήτησαν από την Κομισιόν την ενεργοποίηση μιας διαδικασίας, η οποία είναι τόσο ευαίσθητη πολιτικά όσο και περίπλοκη τεχνικά σε επίπεδο εφαρμογής, η οποία προβλέπει την έγκριση της επιστροφής των συνοριακών ελέγχων, σε εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. για διάστημα δύο ετών. Κάτι που επί της ουσίας αποκλείει την Ελλάδα, η οποία αποτελεί το πρώτο σημείο εισόδου για τους μετανάστες στην Ευρώπη, όπως σημειώνει η Le Monde.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας, το Κολέγιο των Επιτρόπων θα εξετάσει αύριο αυτό το αίτημα, για 2ετή επιστροφή των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων, το οποίο είναι πιθανό να καρποφορήσει.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πραγματοποιηθούν επιτόπιες αξιολογήσεις, στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, και στη συνέχεια το σχετικό πόρισμα θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το πόρισμα θα πρέπει να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία. Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της τρεις μήνες, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να επιλύσει το πρόβλημα, κάτι που, όπως λένε οι συντάκτες του δημοσιεύματος, μοιάζει ουτοπικό, δεδομένου του όγκου προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στο Αιγαίο.

Αν το εξωτερικό αυτό σύνορο της Ε.Ε. κριθεί ότι δεν φυλάσσεται επαρκώς, τότε η Κομισιόν θα επιτρέψει σε χώρες-μέλη (Γερμανία, Αυστρία κλπ.) να παρατείνουν για διάστημα δύο ετών τους εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους.

H Le Monde αποκαλύπτει μεταξύ άλλων μία επιστολή του προέδρου της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, σύμφωνα με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2015, η οποία απευθύνεται στον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Miro Cerar. Στην επιστολή ο κ. Juncker εξηγεί ότι δεν είναι δυνατό να σταλούν δυνάμεις της Frontex στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, στο έδαφος της δεύτερης, καθώς η πΓΔΜ δεν αποτελεί μέλος της Ε.Ε.

Ο ίδιος σημειώνει ότι προετοιμάζονται εναλλακτικά μέτρα προκειμένου να βοηθηθεί η πΓΔΜ στην ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων της και της ικανότητάς της στην υποδοχή προσφύγων.

Διπλωματικές πηγές εξηγούν στη Le Monde ότι τα εναλλακτικά αυτά μέτρα μπορούν να είναι με τη μορφή οικονομικής βοήθειας, υλικοτεχνική βοήθειας και μπορούν να περιλαμβάνουν την υπογραφή διμερών συμφωνιών προκειμένου αστυνομικές δυνάμεις από ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν δράση στο έδαφος της πΓΔΜ.

Στην ίδια επιστολή ο κ. Juncker διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού της Ελλάδας, όπως έχουν ζητήσει οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας.

Ο κ. Juncker σημειώνει πως η Ελλάδα δέχεται τεράστια πίεση, ότι η Κομισιόν έχει ξεκινήσει σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να στηρίξει τις ελληνικές αρχές και ότι είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη από άλλες χώρες. «Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιστρέψουμε σε μία κατάσταση, όπου τα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν θα είναι ξανά ανοιχτά, με την Ελλάδα να συμμετέχει πλήρως στο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου».

Διπλωματικές πηγές σχολιάζουν επίσης στη γαλλική εφημερίδα ότι «ο κ. Juncker πάντα τασσόταν υπέρ της Ελλάδα και θα συνεχίσει να το κάνει».

Αναφορικά με την διετή παράταση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, σύμφωνα με τη Le Monde στις Βρυξέλλες εξηγούν ότι έχει στόχο να προστατέψει αυτό που είναι και αντιπροσωπεύει η Σένγκεν, στο διάστημα αυτό των δύο ετών, ώστε να μπορεί να επανενταχθεί σε αυτή η Ελλάδα.


 Τα περισσότερα άρθρα είναι αναδημοσιεύσεις που αξίζει να διαβαστούν επειδή κατά τη γνώμη μας ακόμα και μέσα σε κάποιο ψέμα κρύβεται πάντα μια αλήθεια. Στόχος είναι μέσα από την πολύπλευρη ενημέρωση να αποκαλυφθεί. Ή κρίση είναι πάντα δική σας.


loading...




liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





loading...