...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Αρχαία Τιτάνη και Ασπρόκαμπος Κορινθίας / Ancient Titane and Asprokambos Korinthias (Hellas)

       

Στην Τιτάνη, την αρχαιότατη πόλη που υπάρχει το πιο σημαντικό ιερό της αρχαίας Σικυώνας. Στην πόλη που, σύμφωνα με τον Παυσανία, δημιούργησε ο Τιτάνας (Υπερίωνας;), πρώτος κάτοικός της και αδελφός ή πατέρας του Ήλιου!


Στην Τιτάνη υπήρχε Ασκληπιείο, κτισμένο από τον Αλεξάνoρα (γιό του Μαχάονα, εγγονό του ίδιου του Ασκληπιού και αδελφό των Σφύρου και Πολεμοκράτη), ένα από τα αρχαιότερα καταγεγραμμένα στην ελληνική ιστορία. Στα υψηλά τείχη της οχυρωμένης ακρόπολης που ανάγεται στα ελληνιστικά χρόνια και εντοιχισμένο στον εξωτερικό τοίχο μίας ορθόδοξης εκκλησίας με το όνομα “Άγιος Τρύφωνας“ που χτίστηκε, πού αλλού, εντός του αρχαίου ιερού χώρου, βρίσκεται ψήφισμα της Βουλής της Τιτάνης χαραγμένο σε μαρμάρινη πλάκα: 

"Ζωτ]ικός Ευκαίρου Ασκληπιώι Τειτανίωι χαριστήριον. Ψ(ηφίσματι) Β(ουλής)".

 IMG_0184
IMG_0189
IMG_0192

Το Ασκληπιείο-θεραπευτήριο

Η περιοχή που βρίσκεται ακόμη κρυμμένο το Ασκληπιείο, εθεωρείτο ήδη αρχαίο από τα χρόνια του Παυσανία! Η άσκηση της λατρείας εδώ ήταν αρχαιότατη, πιθανώς λατρείας τοπικών, αρχέγονων θεών, των οποίων διάδοχος υπήρξε ο Ασκληπιός. Γύρω από το ναό υπήρχαν οικήµατα για τη διαµονή των ασθενών αλλά και των ιερέων και λειτουργών του ναού. Μέσα στο ναό υπήρχαν τα αγάλµατα του Ασκληπιού και της κόρης του Υγείας!

IMG_0195
IMG_0197
IMG_0200

Εντυπώσεις

Περπατήσαμε στα ερείπια της ακρόπολης της Τιτάνης. Ανάμεσα σε αχλαδιές και χιλιάδες ακρίδες. Ανεβήκαμε στα τείχη της και διαπιστώσαμε ότι εντός της υπάρχει ...νεκροταφείο, προφανώς εγκαταλελειμμένο αφού οι περισσότεροι τάφοι ήταν ανοικτοί και (προφανώς) άδειοι. Μέσα στον επιβλητικό χώρο βρήκαμε την εκκλησία του “Αγ. Τρύφωνα” και είδαμε το αρχαίο μάρμαρο με την γραφή που πιστοποιεί την αρχέγονη σημασία της περιοχής για την ελληνική ιστορία...

IMG_0201
IMG_0202
IMG_0206

Τα απόκρημνα φυσικά βράχια της Ακρόπολης στο τελείωμά της προσφέρουν μία πανέμορφη θέα στον ορίζοντα της περιοχής...

Σε αυτόν τον τόπο που τα κομμάτια του ανάγονται στην εποχή πρίν τους Ολύμπιους Θεούς, η πρόσβαση δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε σηματοδοτημένη. Οι πηγές είναι ελάχιστες, οι πληροφορίες ακόμη πιο λίγες και η μοναδική μία ταμπέλα που ορίζει το ...χωράφι μέσα από το οποίο πρέπει να περάσει κάποιος για να βρει τα καλά κρυμμένα τείχη της ακρόπολης, βρίσκεται σχεδόν χαμένη στην ...μάντρα ενός οικοπέδου...

Αφήνοντας ελεύθερη την φαντασία μας την ώρα που περπατάμε μέσα στις αρχαίες πέτρες της Τιτάνης, μπορούμε πανεύκολα να σκεφτούμε ότι βρισκόμαστε μέσα σε μία μυθική πόλη που μπορεί να ίδρυσαν οι ίδιοι οι Τιτάνες, την μυθική εποχή πριν την έλευση των Ολύμπιων Θεών, τότε που η μυθολογία και η ιστορία δεν είχαν ακόμη διασπασθεί από την μητρική τους ρίζα...

 IMG_0212
IMG_0215
IMG_0216

Κάτω από τον ήλιο, στον τόπο που ο Ήλιος είχε κάποτε θεϊκή υπόσταση, τα χρώματα και οι μυρωδιές των αρχαίων βράχων, η ελληνική γραφή στο κομμάτι του μάρμαρου που λαξεύτηκε πριν από αιώνες, σε άλλες εποχές και η απόλυτη, βελούδινη ηρεμία μέσα στο κέντρο της ακρόπολης της Τιτάνης προσφέρουν μία ανεπανάληπτη εμπειρία στον επισκέπτη της άγνωστης και μαγευτικής αυτής περιοχής...

Να και τί γράφει ακριβώς ο Παυσανίας για την περιοχή της Τιτάνης:

"...ἐν δὲ Τιτάνῃ καὶ Ἀθηνᾶς ἱερόν ἐστιν, ἐς ὃ τὴν Κορωνίδα ἀνάγουσιν: ἐν δὲ αὐτῷ ξόανον Ἀθηνᾶς ἐστιν ἀρχαῖον, κεραυνωθῆναι δὲ καὶ τοῦτο ἐλέγετο: ἐκ τούτου τοῦ λόφου καταβᾶσιν-ᾠκοδόμηται γὰρ ἐπὶ λόφῳ τὸ ἱερὸν-βωμός ἐστιν ἀνέμων, ἐφ' οὗ τοῖς ἀνέμοις ὁ ἱερεὺς μιᾷ νυκτὶ ἀνὰ πᾶν ἔτος θύει. δρᾷ δὲ καὶ ἄλλα ἀπόρρητα ἐς βόθρους τέσσαρας, ἡμερούμενος τῶν πνευμάτων τὸ ἄγριον, καὶ δὴ καὶ Μηδείας ὡς λέγουσιν ἐπῳδὰς ἐπᾴδει. ἐκ δὲ Τιτάνης ἐς Σικυῶνα ἀφικομένοις καὶ καταβαίνουσιν ἐς θάλασσαν ἐν ἀριστερᾷ τῆς ὁδοῦ ναός Ἥρας οὐκ ἔχων ἔτι οὔτε ἄγαλμα οὔτε ὄροφον: τὸν δὲ ἀναθέντα Προῖτον εἶναι τὸν Ἄβαντός φασι. καταβᾶσι δὲ ἐς τὸν Σικυωνίων καλούμενον λιμένα καὶ τραπεῖσιν ἐπ' Ἀριστοναύτας τὸ ἐπίνειον τὸ Πελληνέων, ἔστιν ὀλίγον ὑπὲρ τὴν ὁδὸν ἐν ἀριστερᾷ Ποσειδῶνος ἱερόν: προελθοῦσι δὲ κατὰ τὴν λεωφόρον Ἑλισσών τε καλούμενος ποταμὸς καὶ μετ' αὐτὸν Σύθας ἐστίν, ἐκδιδόντες ἐς θάλασσαν. ἡ δὲ Φλιασία τῆς Σικυωνίων ἐστὶν ὅμορος: καὶ Τιτάνης μὲν τεσσαράκοντα σταδίους ἀπέχει μάλιστα ἡ πόλις, ἐκ Σικυῶνος δὲ ἐς αὐτὴν ὁδός ἐστιν εὐθεῖα..." 
Παυσανίου Κορινθιακά


Βούλα και Επιγραφή



Ένα ηλιακό ρολόι; Μία επιγραφή σε άγνωστη γλώσσα; Στο ίδιο μέρος. Κοντά στην αρχαία Τιτάνη, την πρώτη πόλη των Τιτάνων… Ιστορία επιστημονικής φαντασίας;

Τόπος: Ασπρόκαμπος Κορινθίας


Πάνω στο όρος Γαβριά, σε ένα κάθετα κομμένο βράχο, υπάρχει μία άσπρη κηλίδα, μεγάλων διαστάσεων. Η κηλίδα αυτή είναι ορατή από ολόκληρο το χωριό.

Λέγεται ότι, οποιαδήποτε εποχή του έτους, όταν πέφτουν οι ακτίνες του ήλιου στην λευκή βούλα του βουνού, η ώρα είναι η δωδεκάτη μεσημβρινή!

Κανείς δεν ξέρει πότε και ποιοι δημιούργησαν την λευκή βούλα που καταγράφεται σε κείμενα εκατοντάδων ετών. Μερικοί λένε ότι πρόκειται απλώς για …λειχήνες και άλλοι ότι πρόκειται για ένα ηλιακό ρολόι τεραστίων διαστάσεων!

IMG_0292
IMG_0293
IMG_0294

Ακριβώς κάτω από την λευκή κηλίδα, υπάρχει ένας αινιγματικός πυραμιδοειδής βράχος που οι ντόπιοι αποκαλούν «κοτρώνα». Επάνω του είναι χαραγμένη μία επιγραφή, σε μία γλώσσα που κανείς δεν έχει μεταφράσει μέχρι τώρα. Λέγεται ότι βρίσκεται εκεί πριν ακόμη υπάρξει ο οικισμός και στους ντόπιους κυκλοφορεί μία ιστορία ότι κάποτε  κάποιοι «καθηγητές» είχαν προσπαθήσει να μεταφράσουν την εγχάρακτη γραφή αλλά χωρίς επιτυχία…

IMG_0229
IMG_0241
IMG_0242

Ένα ηλιακό ρολόι; Μία επιγραφή σε άγνωστη γλώσσα; Στο ίδιο μέρος. Κοντά στην αρχαία Τιτάνη, την πρώτη πόλη των Τιτάνων…


Όλα χαμένα μέσα στο πέρασμα του χρόνου... Αν ήμασταν οπαδοί του Νταίνικεν, μπορεί να μυρίζαμε την απροσδιόριστη παρουσία αρχαίων εξωγήινων στην περιοχή.

Αν ήμασταν συνωμοσιολόγοι θα διαισθανόμασταν έναν αρχαίο πολιτισμό, τους κώδικες ξεχασμένων και καλά κρυμμένων γνώσεων.

Αλλά είμαστε απλοί περιηγητές. Και απλώς καταγράφουμε αυτά που βλέπουμε και ακούμε. Για να έχουμε κάποτε, τις δικές ιστορίες να διηγούμαστε…

Ένα μικρό video που δημιουργήσαμε για τον περίεργο αυτό τόπο...


Από τον τόπο των Τιτάνων και του Ασκληπιού, για το Εν Αθήναις, dimdom 2015 (κείμενο, έρευνα, φωτογραφίες).
Κείμενο, έρευνα, φωτογραφίες: dimdom για το Εν Αθήναις

   

ΚΑΝΕ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ FB ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ! ! ! 
 Τα περισσότερα άρθρα είναι αναδημοσιεύσεις που αξίζει να διαβαστούν επειδή κατά τη γνώμη μας ακόμα και μέσα σε κάποιο ψέμα κρύβεται πάντα μια αλήθεια. Στόχος είναι μέσα από την πολύπλευρη ενημέρωση να αποκαλυφθεί. Ή κρίση είναι πάντα δική σας. 
 ΕΧΕΙΣ BLOG-SITE;;; ΞΕΚΙΝΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΤΩΡΑ...


loading...



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
authorway

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





loading...