Νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό ζήτησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, ώστε ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος να εναρμονισθεί πλήρως με τα όσα συμφωνήθηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια.
asfalistikoΣε αυτά που ζητούν οι δανειστές περιλαμβάνονται η ασφάλιση των μικροεπαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 2.000 κατοίκους, αλλά και οι εκπτώσεις στους επιστήμονες, έως το 2020.
Για την επιστροφή ως αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών του ΕΚΑΣ, οι δανειστές βρίσκονται σε αναμονή, καθώς, παρά την εξαγγελία Τσίπρα ότι αυτά τα ποσά δεν θα επιστραφούν, η τροπολογία που όριζε τις 12 δόσεις ως τρόπο επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, με ανώτατο ποσό δόσης τα 30 ευρώ, δεν αποσύρθηκε.
Οι δανειστές αναμένουν αν αυτή η εξαγγελία υλοποιηθεί και, σε καταφατική περίπτωση, πώς σκοπέυει η ελληνική κυβέρνηση να καλύψει το έλλειμμα των 100-120 εκατ. ευρώ που θα δημιουργηθεί σε σχέση με τον στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αλλά και το θέμα του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν φαίνεται πως θα προχωρήσει, τουλάχιστον άμεσα, μετά και τις έντονες αντιδράσεις των δανειστών κατά το Eurogroup της περασμένης Τρίτης. Το Ταμείο υποτίθεται ότι θα κάλυπτε την τρύπα των 70 εκατ. ευρώ του ΕΚΑΣ και άλλους σκοπούς, αξιοποιώντας πόρους από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015. Ωστόσο, οι δανειστές είχαν υπολογίσει το σχετικό ποσό στο δημοσιονομικό τους σενάριο και ενοχλήθηκαν από την πρωτοβουλία. Τελικά, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επισήμανε ότι προς το παρόν πρόκειται απλώς για μια εξαγγελία που δεν έχει καν νομοθετηθεί και ότι θα ήταν ράπισμα για τον πρωθυπουργό αν υποχρεωνόταν να πάρει πίσω αυτό που εξήγγειλε πριν από λίγες μέρες -έτσι, το θέμα έμεινε εκεί.
Μεταξύ των ζητημάτων που θ” αλλάξουν, καθώς οι θεσμοί ζητούν άμεση νομοθέτηση, με στόχο την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, βρίσκεται η διάταξη του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου, που διατηρεί το εν μέρει ευνοϊκό καθεστώς που προβλέπεται για τους αγρότες, και στους περίπου 45.000 μικροεπαγγελματίες που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.
Στην πράξη, οι δανειστές ζητούν οι χιλιάδες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά, να πληρώνουν εισφορές με το μοντέλο των υπόλοιπων ελευθεροεπαγγελματιών του ΟΑΕΕ (26,95% για κύρια ασφάλιση και υγεία, επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος). Πρόκειται για περίπου 45.000 ασφαλισμένους, με καφενεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήματα κλπ. που είχαν το προνόμιο να πληρώνουν εισφορές ΟΓΑ. Με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι ακολουθούσαν τη μεταβατική περίοδο που έχει προβλεφθεί για τους αγρότες, ώστε να φτάσουν να πληρώνουν εισφορά στο 26,95% του εισοδήματός τους.
Επίσης, ζητούν διόρθωση στην κλίμακα εκπτώσεων που προβλέπεται για την περίοδο 2017-2020 για τους αυτοαπασχολούμενους, ώστε να ισχύσει η αρχική πρόταση του υπουργείου Εργασίας, όπως είχε εγκριθεί από τα τεχνικά κλιμάκια και όχι η βελτιωμένη που εντάχθηκε στο νόμο.
Η κυβέρνηση φαίνεται πως αξιολογεί τη συγκεκριμένη παρέμβαση ως μία από τις πλέον σοβαρές, καθώς εκτιμά ότι ήδη το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε ένταση με τους συγκεκριμένους κλάδους των επιστημόνων (γιατρούς, δικηγόρους και αυτοαπασχολούμενους) και η μείωση των εκπτώσεων θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε όσους δηλώνουν μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα. Και αυτό γιατί η κλίμακα που ψηφίστηκε τελικά, ξεκινούσε με έκπτωση 50% για εισοδήματα 7.033-13.000 ευρώ και μειωνόταν κατά μία ποσοστιαία μονάδα για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος, με τέρμα την έκπτωση 5% για εισοδήματα 57.000-58.000 ευρώ.
Αυτό που ζητούν οι δανειστές είναι η έκπτωση 50% του ασφαλίστρου να ξεκινά από τα εισοδήματα 7.033 με 10.000 ευρώ, ώστε η καταληκτική έκπτωση της τάξης του 5% να αφορά εισοδήματα 54.000-55.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα της κινητής και ακίνητης περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς τρία σχετικά άρθρα που περιλαμβάνονταν στο αρχικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας αποσύρθηκαν, με τους θεσμούς να εκφράζουν ενστάσεις για το ποιος θα είναι ο βασικός μέτοχος των εταιρειών κινητής και ακίνητης περιουσίας, αλλά και ποια περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων θα μεταφερθούν σε αυτές.
ΔΙΑΔΩΣΤΕ:
Τα περισσότερα άρθρα είναι αναδημοσιεύσεις που αξίζει να διαβαστούν επειδή κατά τη γνώμη μας ακόμα και μέσα σε κάποιο ψέμα κρύβεται πάντα μια αλήθεια. Στόχος είναι μέσα από την πολύπλευρη ενημέρωση να αποκαλυφθεί. Ή κρίση είναι πάντα δική σας.
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου