...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Ο γάμος στην Κανά της Γαλιλαίας και οι αρχαίες Ελληνίδες Οινοτρόπες!.. / The wedding at Cana of Galilee and the ancient Greeks Oinotropes! ..

       

Οινοτρόπαι, σύμφωνα με τα ελληνικά εγκυκλοπαιδικά λεξικά, αλλά και τη Βικιπαίδεια, θεωρούνταν οι γυναίκες εκείνες που μετέτρεπαν το νερό σε κρασί και...

Βεβαίως, ουδεμία σχέση έχει το θαύμα του Ιησού στην Κανά της Γαλιλαίας με τις αρχαίες Ελληνίδες... Οινοτρόπες (???). Απλώς, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει, πολλά στοιχεία του αρχαίου ελληνισμού τα συναντάμε κατά κάποιον τρόπο και στον χριστιανισμό, με την επισήμανση και την απαραίτητη διευκρίνηση, ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ Ελληνισμού και Χριστιανισμού, αλλά όχι ταυτοσημίες και ταυτοπροσωπίες!..


ΕΙΝΑΙ γνωστό το βιβλικό χωρίο με τον Ιησού και τον γάμο που γινόταν στην Κανά της Γαλιλαίας. Να σημειωθεί ότι την εποχή εκείνη τουλάχιστον ο γάμος ήταν ένα μεγάλο γεγονός, μια αληθινή γιορτή που κρατούσε επτά ημέρες. Τα φαγητά ήταν πλούσια και εκλεκτά, το κρασί άφθονο και διαλεχτό και η τελετή πολύ λαμπρή.

Το Ευαγγέλιό μας, λοιπόν, αναφέρει πώς σ' ένα γάμο που γινόταν στην Κανά της Γαλιλαίας ήταν καλεσμένος και ο Χριστός με τους μαθητές Του. Η Παναγία, που βρισκόταν και εκείνη στο γάμο ως συγγενής των νεόνυμφων, βλέπει κάποια στιγμή ότι το κρασί είχε τελειώσει. Πλησιάζει λοιπόν τον Ιησού και του λέει: 

«Δεν έχουν κρασί». 

Εκείνος της απαντάει με σεβασμό: 

«Δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα μου». 

Η Παναγία τον εμπιστεύεται και απευθύνεται στους υπηρέτες. 

«Κάνετε , ότι σας πει», 

τους είπε.

Εκεί βρίσκονταν έξι πέτρινες υδρίες, όπου έβαζαν το νερό για το πλύσιμο των καλεσμένων, όπως το συνήθιζαν οι Ιουδαίοι πριν καθίσουν στο τραπέζι. Είπε λοιπόν ο Χριστός στους υπηρέτες: 

«Γεμίστε τις υδρίες με νερό». 

Οι υπηρέτες τις γέμισαν ως επάνω. Τότε ό Ιησούς τους είπε: 

«Πάρτε μέσα από τις υδρίες και πηγαίνετε το στον αρχιτρίκλινο».

Αρχιτρίκλινος ήταν αυτός που μοίραζε στο τραπέζι το κρασί και έπρεπε να το δοκιμάζει πρώτα ο ίδιος για να βεβαιώνει, ως ειδικός, πως είναι καλό.

Οι υπηρέτες πήραν μέσα από τις υδρίες και έφεραν στον αρχιτρίκλινο πού δεν είχε ιδέα για το που βρέθηκε αυτό το κρασί, αλλά οι υπηρέτες, πού είχαν γεμίσει τις υδρίες νερό ήξεραν. Δοκιμάζει λοιπόν ο αρχιτρίκλινος το νερό πού είχε γίνει κρασί, βλέπει ότι είναι πιο καλό από εκείνο πού έπιναν ως αυτή την ώρα και λέει γεμάτος έκπληξη στο γαμπρό: 

«Πρώτα βγάζει κανείς στο τραπέζι το καλύτερο κρασί για να το εκτιμήσουν οι καλεσμένοι και όταν πιουν αρκετό και μεθύσουν τους δίνει και από το πιο δεύτερο. Αλλά εσύ το καλό κρασί το φύλαξες ως τώρα».

Όπως αναφέρουν διάφοροι θεολόγοι και κληρικοί, μ' αυτό το πρώτο θαύμα Του ο Χριστός άρχισε να φανερώνει τη θεϊκή Του δύναμη και την εξουσία, και οι μαθητές Του πίστεψαν σ' Αυτόν. Ανακαλύπτουν ότι ο Δάσκαλος τους, πού συμμετέχει στη χαρά των ανθρώπων και κάνει για χάρη τους το νερό κρασί, είναι ό αναμενόμενος Μεσσίας

«πού γι' Αυτόν είχε γράψει στο Νόμο ο Μωυσής και οι Προφήτες» 
(Ιωάν. 1, 45).


Ίσως είναι μια ευκαιρία να θυμίσουμε σε ορισμένους φίλους και φίλες της Ιστοσελίδας μας, ότι στην αρχαιότητα, όπως αναφέρουμε και στο βιβλίο μας «Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας», υπήρχαν ορισμένες γυναίκες οι οποίες εκαλούντο «οινοτρόπαι».

Οινοτρόπαι, σύμφωνα με τα ελληνικά εγκυκλοπαιδικά λεξικά, αλλά και τη Βικιπαίδεια, θεωρούνταν οι γυναίκες εκείνες που μετέτρεπαν το νερό σε κρασί και λέγονταν οι τρεις ή τέσσερις θυγατέρες του βασιλιά της Δήλου Ανίου. Τα ονόματά τους ήταν: Σπερμώ (δηλαδή «η των σπόρων»), Οινώ (δηλαδή «η του κρασιού») και Ελαΐς.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο θεός Διόνυσος, που ήταν παππούς τους, τους είχε χαρίσει τη μαγική ικανότητα να μετατρέπουν το νερό σε κρασί, και ότι άλλο ήθελαν σε σιτάρι και ελιές. [Tzetz. ad Lye. 750]

Ο Αγαμέμνων, όταν άκουσε για τον μύθο αυτό, θέλησε να τις απαγάγει, για να τις έχει να παράγουν τρόφιμα για τον ελληνικό στρατό στην Τροία. Οι Οινοτρόπες όμως κατέφυγαν στον Διόνυσο, ο οποίος τις μετέτρεψε σε περιστέρες!

Βεβαίως, ουδεμία σχέση έχει το θαύμα του Ιησού στην Κανά της Γαλιλαίας με τις αρχαίες Ελληνίδες Οινοτρόπες. Απλώς, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει, πολλά στοιχεία του αρχαίου ελληνισμού τα συναντάμε κατά κάποιον τρόπο και στον χριστιανισμό, με την επισήμανση και την απαραίτητη διευκρίνηση, ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ Ελληνισμού και Χριστιανισμού, αλλά όχι ταυτοσημίες και ταυτοπροσωπίες!..

Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ

     ΔΙΑΔΩΣΤΕ:


Πληρωθείτε Συμμετέχοντας Σε Έρευνες. Η Γνώμη Σας Μετράει. 

 Τα περισσότερα άρθρα είναι αναδημοσιεύσεις που αξίζει να διαβαστούν επειδή κατά τη γνώμη μας ακόμα και μέσα σε κάποιο ψέμα κρύβεται πάντα μια αλήθεια. Στόχος είναι μέσα από την πολύπλευρη ενημέρωση να αποκαλυφθεί. Ή κρίση είναι πάντα δική σας. 



loading...



sakketosaggelos

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





loading...