...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Χάος στη Βενεζουέλα: Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 48 / Chaos in Venezuela: The dead have reached 48

       

Οι αντίπαλοι του πρόεδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ξεκινούν σήμερα την όγδοη εβδομάδα κινητοποιήσεων εναντίον του, αρνούμενοι να υποχωρήσουν αν δεν παραιτηθεί, παρά τα βίαια επεισόδια που έχουν προκαλέσει από τις αρχές Απριλίου τον θάνατο 48 ανθρώπων.

Οι δύο πλευρές θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία να
μετρήσουν τις δυνάμεις τους, με την Ιατρική Ομοσπονδία της Βενεζουέλας να πραγματοποιεί σήμερα πορεία προς το υπουργείο Υγείας σε υποστήριξη προς την αντιπολίτευση. Αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η Πορεία για την Ειρήνη, έπειτα από έκκληση του Μαδούρο.

Παρά τις συγκρούσεις και τα δακρυγόνα, οι αντίπαλοι του Μαδούρο συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, αγανακτισμένοι από την οικονομική κατάρρευση της χώρας.

Στο παρελθόν ήταν η πιο πλούσια χώρα της περιοχής χάρη στα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου που διαθέτει, όμως πλέον η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, ιδιαίτερα υψηλό πληθωρισμό (720% φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και μεγάλη εγκληματικότητα.

«Διαθέτουμε λιγότερο από το 3% του ιατρικού εξοπλισμού που χρειάζεται»

καταγγέλλει ο Λέον Νατέρα, πρόεδρος της Ιατρικής Ομοσπονδίας της χώρας.

«Είναι μια χαοτική κατάσταση. Θα διαδηλώσουμε εξαιτίας της πείνας, της έλλειψης φαρμάκων, αυτού του ολοκαυτώματος στην υγεία που επιβάλλει η κυβέρνηση»,

 πρόσθεσε.

Το Σάββατο περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι διαδήλωσαν ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Στο Καράκας περισσότεροι από 160.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, προσπάθησαν να φτάσουν στο υπουργείο Εσωτερικών προτού επέμβουν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Στο Σαν Κριστομπάλ περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι διαδήλωσαν, σύμφωνα με εκτίμηση του AFP, παρά την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή, με την ανάπτυξη 2.600 στρατιωτών εξαιτίας μιας σειράς λεηλασιών και επιθέσεων εναντίον αστυνομικών τμημάτων και θέσεων του στρατού.

Ο στρατός είναι ο βασικός σύμμαχος του Μαδούρο, την κυβέρνηση του οποίου απορρίπτουν επτά στους δέκα Βενεζουελάνους.

Όμως 

«το γεγονός ότι η αντιπολίτευση εξακολουθεί να κινητοποιείται στον δρόμο και η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να ασκεί πίεση στη Βενεζουέλα ενδέχεται να προκαλέσει διχασμό στο εσωτερικό της κυβέρνησης ή του στρατού, ή μεταξύ της κυβέρνησης και του στρατού»,

 εκτίμησε ο Ντέιβιντ Σμάιλ, αναλυτής του Γραφείου της Ουάσινγκτον για τη Λατινική Αμερική (WOLA).

Εξάλλου χθες Κυριακή η εισαγγελία ανακοίνωσε τον θάνατο ενός ακόμη διαδηλωτή, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από την αρχή Απριλίου σε 48: 

Ένας άνδρας 23 ετών πέθανε το Σάββατο αφού δέχθηκε μια σφαίρα στη διάρκεια διαδήλωσης στην Πολιτεία Τρουχίγιο.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal έχει καταγράψει εκατοντάδες τραυματίες, περίπου 2.200 συλληφθέντες και τουλάχιστον 161 ανθρώπους που φυλακίστηκαν έπειτα από απόφαση στρατοδικείων από την 1η Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ...

Ενα 17χρονο αγόρι, μεταξύ των θυμάτων, πυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι στο Καράκας, ενώ μια γυναίκα έπεσε νεκρή από πυρά κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κοντά στα σύνορα με την Κολομβία. Ταυτόχρονα, τουλάχιστον ένας βουλευτής νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ενρίκο Καπρίλες δέχθηκε επίθεση με δακρυγόνα. Αλλοι οκτώ άνθρωποι έπεσαν θύματα ηλεκτροπληξίας στην προσπάθειά τους να λεηλατήσουν ένα αρτοποιείο στο Καράκας. Το βράδυ της Τετάρτης, νεαροί με καλυμμένα τα πρόσωπά τους χρησιμοποίησαν πινακίδες και αλλά αντικείμενα προκειμένου να φτιάξουν οδοφράγματα, προτού εξαπολύσουν πέτρες και αυτοσχέδιες βόμβες ενάντια στις αστυνομικές δυνάμεις. 

Οι φόβοι για περαιτέρω αιματηρές συγκρούσεις ενισχύθηκαν όταν ο πρόεδρος Μαδούρο έστειλε μονάδες της εθνοφρουράς στους δρόμους, δίνοντας όπλα σε παραστρατιωτικές οργανώσεις που τον στηρίζουν. Στόχος του Μαδούρο είναι 

«να προστατευθεί από ένα αμερικανικό πραξικόπημα».

Ενα θύμα, ο 18χρονος Κάρλος Μορένο, δεν συμμετείχε καν στις διαδηλώσεις, ενώ άλλο θύμα, η Πάολα Ραμίρεζ, έπεσε νεκρή καθώς αποχωρούσε από διαδήλωση στο Σαν Κριστομπάλ. Εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση απεικονίζουν υποστηρικτές της να διαδηλώνουν ένοπλοι για 

«να προστατεύσουν την πατρίδα». 

Παρ’ όλα αυτά, οι οπαδοί της αντιπολίτευσης είναι σημαντικά περισσότεροι, αφού δεκάδες χιλιάδες συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας προκειμένου να εκφράσουν τον θυμό τους για την κυβέρνηση, που έχει φέρει τη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο αντιμέτωπη με την οικονομική καταστροφή.

Επιγραφές κατά της δικτατορίας καταγγέλλουν την υπονόμευση της δημοκρατίας από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το οποίο αποφάσισε την κατάργηση των εξουσιών της Βουλής και τη μεταβίβαση σχεδόν όλων των εξουσιών στον πρόεδρο Μαδούρο. Αλλωστε ο πρόεδρος θεωρείται βασικός υπαίτιος της έλλειψης βασικών αγαθών και φαρμάκων στη Βενεζουέλα, αλλά και για τον υψηλό πληθωρισμό.

Οι διαδηλωτές προέρχονται από διάφορα τμήματα της κοινωνίας. Κάποιοι στήριζαν τη σοσιαλιστική κυβέρνηση υπό την προεδρία του Τσάβες, όμως θεωρούν ότι πλέον οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες επιβάλλουν την ανάγκη άμεσης πολιτικής αλλαγής. 

Αλλοι δηλώνουν ότι είναι απελπισμένοι με τις συνθήκες στις οποίες ζουν: 

«Πλέον αν δεν μας σκοτώσουν η φτώχεια και η πείνα, θα μας σκοτώσει το έγκλημα». 

Αρκετοί από αυτούς δηλώνουν διατεθειμένοι να παλέψουν μέχρι το τέλος για χάρη της «ειρήνης και της ανάπτυξης». Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι ζητούν τη βοήθεια του Πάπα. Του ζητούν να δράσει όπως ο προκάτοχός του στην Πολωνία, αναφερόμενοι στον ρόλο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού στην Κεντρική Ευρώπη.

Εντεκα χώρες από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών έχουν από κοινού καλέσει και τις δύο πλευρές να λύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους και την κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές. Τη θέση αυτή αντανακλά και η ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες επιρρίπτουν ευθύνες σε όσους παρακωλύουν τις ειρηνικές δημοκρατικές διαδικασίες και καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγόρησε τους αντιπάλους του ότι ευθύνονται για μια άγρια επίθεση το Σάββατο εναντίον ενός υποστηρικτή του, του Ορλάντο Φιγουέρα, 21 ετών, ο οποίος χτυπήθηκε, μαχαιρώθηκε και υπέστη σοβαρά εγκαύματα στο 80% του σώματός του στο περιθώριο μιας κινητοποίησης.

Η επίθεση αυτή μοιάζει με αυτές 


κατήγγειλε ο Μαδούρο, ενώ η εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα.

Ο Μαδούρο, η θητεία του οποίου λήγει στο τέλος του 2018, εξακολουθεί να κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ενορχηστρώνουν τις διαδηλώσεις, με στόχο να υποκινήσουν πραξικόπημα.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει μολύνει τα χέρια του και τα έχει βάλει βαθιά σε αυτή τη συνωμοσία, που έχει στόχο να πάρει τον πολιτικό έλεγχο της Βενεζουέλας», 

κατήγγειλε χθες.

«Ασχολήσου με την επίλυση των προβλημάτων των ΗΠΑ, ακόμη και ο δικός σου λαός δεν σε συμπαθεί», 

πρόσθεσε.

    ΔΙΑΔΩΣΤΕ:



 Τα περισσότερα άρθρα είναι αναδημοσιεύσεις που αξίζει να διαβαστούν επειδή κατά τη γνώμη μας ακόμα και μέσα σε κάποιο ψέμα κρύβεται πάντα μια αλήθεια. Στόχος είναι μέσα από την πολύπλευρη ενημέρωση να αποκαλυφθεί. Ή κρίση είναι πάντα δική σας. 




loading...



arouraios

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





loading...