...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Τεσσεράμισι χρόνια φυλακή για τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ροδρίγο Ράτο / Four-and-a-half-year jail for former IMF chief Rodrigo Rato

       REUTERS/Andrea Comas

Κρίθηκε ένοχος για κατάχρηση εταιρικών πιστωτικών καρτών σε αδικαιολόγητες δαπάνες.


Σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και έξι μηνών καταδικάστηκε στην Ισπανία ο πρώην διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ροδρίγο Ράτο, για κατάχρηση χρημάτων ενώ εργαζόταν ως στέλεχος σε δύο ισπανικές τράπεζες.

Κρίθηκε ένοχος για κατάχρηση εταιρικών πιστωτικών καρτών σε αδικαιολόγητες δαπάνες. Ο ίδιος είχε αρνηθεί τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως τα έξοδά του ήταν νόμιμα.


Ο κ. Ράτο, άλλοτε υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας και επιφανές στέλεχος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, υπηρέτησε στις Bankia και στην «αδελφή τράπεζα» Caja Madrid για δύο χρόνια. Αναχώρησε λίγο πριν την κρατική διάσωση του ισπανικού τραπεζικού κλάδου το 2012, όταν η Bankia βρέθηκε να είναι ο μεγαλύτερος «ασθενής».

Δεν είναι γνωστό εάν ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ θα καταθέσει έφεση κι αν η ποινή του θα ανασταλεί.

Μαζί με τον κ. Ράτο δικάστηκαν 64 πρώην και νυν στελέχη της Bankia και της Caja Madrid. Ο πρώην επικεφαλής της δεύτερης καταδικάστηκε σε έξι χρόνια κάθειρξη.

Τον Οκτώβρη του 2015 Δικαστής έδωσε εντολή να κατασχεθεί το διαβατήριο του Ροδρίγο Ράτο, του πρώην υπουργού Οικονομίας της Ισπανίας (1996-2004) και πρώην Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (2004-2007), ως προληπτικό μέτρο, στο πλαίσιο της έρευνας σε βάρος του για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, φορολογική απάτη και διαφθορά.

Ο Ράτο, ο οποίος είχε επίσης χρηματίσει πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ισπανικής τράπεζας Bankia, η οποία χρειάστηκε κρατική «διάσωση», κατέθεσε τότε επί τρεις ώρες ενώπιον του δικαστή.

Εικόνες που μετέδωσαν ισπανικά τηλεοπτικά δίκτυα απεικόνιζαν τον Ράτο πολιορκούμενο από ένα πλήθος φωτοειδησεογράφων και δημοσιογράφων καθώς έβγαινε από το δικαστήριο και βάδιζε προς το αυτοκίνητο που τον περίμενε.

 Συνολικά 16 πρόσωπα κλήθηκαν να καταθέσουν στο πλαίσιο της έρευνας την επόμενη και μεθεπόμενη μέρα, διευκρίνισε το δικαστήριο.

Το δικαστήριο της Μαδρίτης που ερεύνησε το πώς ο Ράτο απέκτησε την προσωπική του περιουσία και πώς τη διαχειρίστηκε ανακοίνωσε τότε ότι δέσμευσε ένα μέρος των περιουσιακών του στοιχείων, καθώς δεν κατέθεσε το ποσό που είχε προσδιοριστεί ως εγγύηση για την κάλυψη ενδεχόμενων οφειλών του και προστίμων που πιθανόν αντιμετώπιζε.

Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας διεξήγαγε έρευνα για τη διακύμανση της μετοχής της Μπάνκια επί των ημερών του Ράτο στην ηγεσία της. 

Η τράπεζα χρειάστηκε να τεθεί υπό κρατικό έλεγχο έναν χρόνο αργότερα και η κατάρρευσή της συνέβαλε η Μαδρίτη να ζητήσει δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δικαστικοί ερευνούσαν εξάλλου την καταγγελθείσα κατάχρηση των εταιρικών πιστωτικών καρτών της Μπάνκια από ανώτατα στελέχη της που φέρονται να φόρτωναν στην τράπεζα υπέρογκα προσωπικά τους έξοδα επί των ημερών του Ράτο στην ηγεσία της.

Ο Ροδρίγο Ράτο διέψευδε ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο και στις τρεις υποθέσεις αυτές, καμιά εκ των οποίων δεν έιχε φθάσει ακόμη σε δίκη.

Ο Ράτο μπορούσε να μετακινείται εντός της ΕΕ εάν το επιθυμούσε χρησιμοποιώντας το δελτίο ταυτότητας που είχουν εκδώσει οι ισπανικές αρχές, αλλά θα έπρεπε να ενημερώνει το δικαστήριο για το πού βρίσκεται μια φορά τον μήνα κατ' ελάχιστον, βάσει της απόφασης του δικαστηρίου της Μαδρίτης.

Ο Ροδρίγο Ράτο έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών της χώρας αλλά και Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ.

    ΔΙΑΔΩΣΤΕ:



 Τα περισσότερα άρθρα είναι αναδημοσιεύσεις που αξίζει να διαβαστούν επειδή κατά τη γνώμη μας ακόμα και μέσα σε κάποιο ψέμα κρύβεται πάντα μια αλήθεια. Στόχος είναι μέσα από την πολύπλευρη ενημέρωση να αποκαλυφθεί. Ή κρίση είναι πάντα δική σας. 




loading...



skai

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





loading...