...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΥΧΗ και ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΥΧΗ


Ένας νέος γιγαντιαίος κρυφός πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα. Αυτός ο πλανήτης ονομάζεται Τύχη και είναι ο μεγαλύτερος από τους γνωστούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Η ύπαρξή του
έχει προταθεί σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ίκαρος, το Νοέμβριο του 2010 από τους αστροφυσικούς John Matese και Daniel Whitmire του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, οι οποίοι πραγματοποίησαν έρευνες σχετικά με την αλλαγή της κατεύθυνσης των κομητών και αστεροειδών που εισέρχονται στο ηλιακό μας σύστημα.



Τώρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες,τα στοιχεία τους για την ύπαρξη του γίγαντα του φυσικού αερίου, έχουν εντοπισθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο WISE της NASA και απλά περιμένουν να αναλυθούν.

Όταν η Τύχη επιβεβαιωθεί και άλλα τηλεσκόπια θα μπορούσαν να την επισημάνουν και να επιβεβαιώσουν την ύπαρξή της. Οι δύο αστροφυσικοί είναι πεπεισμένοι ότι η Τύχη είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τον Δία, και είναι εδώ που βασίζεται το γεγονός για την υπόθεσή τους.
Αυτός ο τεράστιος εξωπλανήτης, οδηγεί πολλούς κομήτες μεγάλης περιόδου (οι οποίοι θα πρέπει να προέρχονται από το Νέφος του Oort) στο εσωτερικό του πλανητικού μας συστήματος.

Στην πραγματικότητα, μερικοί αστεροειδείς και κομήτες παρουσιάζουν ανώμαλες τροχιές, όπως η ελλειπτικότητα τους δεν είναι σύμφωνη με την προέλευσή τους και ως εκ τούτου πιθανώς κάτι να διατάραξε την τροχιά τους.




ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ

Πλανήτης Κρόνος


Στις 27 Νοέμβριου 2012 το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA τράβηξε τις πρώτες φωτογραφίες από τον πλανήτη Κρόνου και οι λεπτομέρειες που μπορούν να παρατηρηθούν από τους αστρονόμους είναι πολλές.

Ένα μεγάλο σύστημα καταιγίδας φαίνεται να περιβάλλει την ατμόσφαιρα του Κρόνου σαν ασπίδα. Ο βόρειος πόλος του πλανήτη Κρόνου καταπίνει τα σύννεφα… της καταιγίδας που στροβιλίζονται σαν ένας τεράστιος τυφώνας. Το διαστημικό σκάφος Cassini χρησιμοποίησε υπέρυθρα μήκη κύματος τα οποία μπορούν να φωτογραφίσουν μέσα από πυκνά στρώματα από σύννεφα.


ΤΥΦΩΝΑΣ  ΚΡΟΝΟΥ


Τον Μάιο του 2011 οι ερευνητές της NASA είχαν διαπιστώσει δυο σημεία σαν τεράστιες κηλίδες πάνω στον πλανήτη Κρόνο. Οι κηλίδες εμφανίζονται από τότε περιοδικά. Τώρα το 2013 έχουν συγχωνευθεί στην τεράστια καταιγίδα που περιβάλει τον Κρόνο και η διάμετρος τους είναι πιο μεγάλη και πιο φωτεινή από την κηλίδα του πλανήτη Δία. Η θερμοκρασία της καταιγίδας εκτοξεύτηκε στους 66ο βαθμούς Κελσίου!

Ένα τεράστιο ποσό αιθυλενίου που δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα πως υπήρχε στον πλανήτη Κρόνο εκτοξεύεται παντού με μεγάλη ταχύτητα!! Το αιθυλένιο είναι άχρωμο και άοσμο αέριο που αποτελεί την φυτική ορμόνη, προκαλώντας την έναρξη της ωρίμανσης στους καρπούς των δέντρων. Οι επιστήμονες βλέπουν πως με την συγχώνευση των κηλίδων παράγεται 100 φορές περισσότερο αιθυλένιο.

Για τον Κρόνο όλοι οι επιστήμονες πίστευαν πως είναι αδύνατον να υπάρχει αιθυλένιο και δεν γνωρίζουν από πού προήλθε.


Β.ΠΟΛΟΣ  ΚΡΟΝΟΥ


Επίσης ένα περίεργο και προς στιγμήν άγνωστο μείγμα αερίων περικυκλώνει την δίνη που έχει δημιουργήσει ο τυφώνας. Οι επιστήμονες περιμένουν μέσα στο 2013 να αρχίσει να διαλύεται ο τυφώνας. Αναρωτιούνται όμως τι άλλες εκπλήξεις μπορεί να περιμένουν στην συνέχεια από τον Κρόνο που μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στο πλανητικό μας σύστημα καθώς έχουμε συνέχεια νέες ανακαλύψεις και από άλλους πλανήτες, όπως πρόσφατα το νερό που βρέθηκε σε μορφή πάγου στον Ερμή και σε άλλους πλανήτες κατά καιρούς.


Σελήνη


ΔΕΣΜΗ ΦΩΤΟΣ ΣΕΛΗΝΗΣ

Ιούνιος 2013. Δέσμες φωτός ξεπροβάλλουν στην επιφάνεια της Σελήνης. Οι φωτογραφίες ελήφθησαν  από το Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC) της NASA όπου δείχνουν κάποιες περιοχές στην επιφάνεια της σελήνης  να εκπέμπουν δέσμες φωτός ή πλάσματος ίσως  να μιλάμε και για κεραυνούς. Η NASA δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής καμία εξήγηση.


Πλανήτης Δίας


Το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου τεράστιο αντικείμενο προσέκρουσε στην επιφάνεια του πλανήτη Δία. Το αντικείμενο έχει το μέγεθος της Σελήνης και στο βίντεο φαίνεται η πρόσκρουσή του με τον πλανήτη Δία (το βίντεο δεν υπάρχει πια...). Το επίκεντρο της έκρηξης είναι περίπου 3 φορές το μέγεθος της Γης και ακολούθησε ένα τεράστιο οστικό κύμα! Μετά από την πρώτη έκρηξη ακολούθησαν και άλλες.


Πλανήτης Ερμής


Νερό σε μορφή πάγου, ανακάλυψαν επιστήμονες στην επιφάνεια του πλανήτη Ερμή  στο τέλος Νοεμβρίου 2012, και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Η σπουδαία ανακάλυψη έγινε έπειτα από νέα στοιχεία που συνέλεξε και απέστειλε το σκάφος «Messenger» της NASA. Εκτιμάται, ότι ο όγκος μπορεί να φθάνει από 100 δισεκατομμύρια έως ένα τρισεκατομμύριο τόνους!

Αν σκεφτεί κανείς, ότι ο Ερμής είναι ο κοντινότερος πλανήτης στον Ήλιο και κυριολεκτικά «ψήνεται» από την ακτινοβολία, θα απορήσει για τον τρόπο που μπόρεσε να διατηρηθεί ο πάγος.


Β.ΠΟΛΟΣ ΕΡΜΗ


Το «κλειδί» είναι όμως, η τοποθεσία που βρέθηκαν οι εκτάσεις πάγου. Και αυτό γιατί, οι εννέα κρατήρες πάγου βρέθηκαν στο βόρειο πόλο τού πλανήτη. Ο άξονας του Ερμή, σε αντίθεση με αυτόν της Γης, έχει μηδενική κλίση σε σχέση με το επίπεδο περιστροφής του γύρω από τον Ήλιο. Το αποτέλεσμα είναι να μην γνωρίζει εποχές και οι πόλοι του να μην θερμαίνονται ποτέ από την ηλιακή ακτινοβολία

Ενδεικτικό είναι έτσι, ότι αν και η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη μπορεί να φτάσει τους 427 βαθμούς Κελσίου, στο βόρειο πόλο η θερμοκρασία ποτέ δεν ανεβαίνει πάνω από τους μείον 170 βαθμούς. Στην περιοχή αυτή βρέθηκαν και οι κρατήρες.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις, ο πάγος του Ερμή μετά από κάποιο βάθος είναι σχεδόν καθαρό νερό, άρα είναι σχετικά πρόσφατος, το πολύ 50 εκατ. ετών. Η προέλευση του νερού πιθανολογείται ότι προέρχεται από κομήτες και αστεροειδείς που έχουν προσκρούσει στον πλανήτη. Επιπλέον, όμως, ανακατεμένες στον πάγο, εντοπίστηκαν και άλλες ουσίες, πιθανότατα οργανικής προέλευσης.

Πρόκειται για σκούρα πτητικά υλικά, τα οποία θυμίζουν άνθρακα ή πίσσα. Ωστόσο, είναι πρόωρο να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι όντως πρόκειται για υλικά που αποτελούν θεμελιώδη συστατικά της ζωής.

Οι επιστήμονες, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν πιστεύουν ότι ο Ερμής φιλοξένησε ποτέ ζωή.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο πάγος του Ερμή, ιδίως στις πιο νότιες και θερμές περιοχές, μακρύτερα από το βόρειο πόλο, καλύπτεται από ένα στρώμα πάχους δέκα εκατοστών από αυτό το οργανικό υλικό που δρα ως θερμομονωτικό. Περαιτέρω έρευνες θα ρίξουν φως στη φύση αυτού του υλικού, που έχει μειωμένη ανακλαστικότητα και έτσι είναι δύο φορές πιο σκούρο από την υπόλοιπη επιφάνεια του πλανήτη.

Η ανακάλυψη, αν και επιβεβαιώνει τις υποψίες των επιστημόνων που υπήρχαν εδώ και δύο δεκαετίες, δημιούργησε έξαψη στους ερευνητές. Τους επόμενους μήνες, θα καθοδηγήσουν το Messenger να συλλέξει νέα δεδομένα για νερό. Μάλιστα, πιστεύουν ότι ο νότιος πόλος του πλανήτη έχει πάγους. Αυτό θα επιβεβαιωθεί, όταν το σκάφος θα προσεγγίσει ξανά τον Ερμή, όπου και τελικά θα προσκρούσει, όταν θα τελειώσουν τα καύσιμά του.

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος για την αποστολή του Messenger, Σον Σόλομον του πανεπιστημίου Κολούμπια, μεταξύ άλλων, ανακύπτει πλέον το ερώτημα αν υπάρχουν περιοχές μέσα ή πάνω στον Ερμή, όπου υπάρχει τόσο υγρό νερό, όσο και οργανικά συστατικά, κάτι που θα ενδιέφερε μια μελλοντική επανδρωμένη ή ρομποτική αποστολή στον πλανήτη.


Νέοι Δορυφόροι πλανήτη Πλούτωνα

Ονόματα από την αρχαία ελληνική μυθολογία απέκτησαν τα δύο φεγγάρια του Πλούτωνα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα! Υστερα από διαδικτυακή ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν περίπου 500.000 φίλοι της επιστήμης, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (International Astronomical Union – IAU) «βάφτισε» Κέρβερο και Στύγα τους δορυφόρους του μακρινού πλανήτη που μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν γνωστοί ως «P4» και «P5» αντίστοιχα.

Στις 25 Φεβρουαρίου ξεκίνησε διαδικτυακή ψηφοφορία, καλώντας τον κόσμο να προτείνει και να ψηφίσει τα ονόματα που προτιμά. Βούλκαν, Αχέρων, Αληκτώ, Κέρβερος, Ηλύσια Πεδία, Ερεβος, Ευρυδίκη, Εκάτη, Ηρακλής, Υπνος, Λήθη, Μηλινόη, Οβολός, Ορθρος, Ορφεύς, Περσεφόνη, Σίσυφος, Στυξ, Τάνταλος, Τάρταρος, Θάνατος, ήταν οι προτεινόμενες ονομασίες για τη «βάφτιση» των δύο ουράνιων σωμάτων.

Υστερα από 450.324 ψήφους, πρώτος σε προτιμήσεις αναδείχθηκε ο Ήφαιστος ή όπως τον ονομάζουν οι αρχαίοι Ρωμαίοι, ο Βούλκαν. Ο λόγος μάλλον είναι ότι έτσι ονομαζόταν η πατρίδα του δόκτορα Σποκ στη θρυλική σειρά επιστημονικής φαντασίας «Σταρ Τρεκ».

ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΠΛΟΥΤΩΝΑ

Όμως, επειδή το όνομα αυτό έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στην αστρονομία και επιπλέον δεν σχετίζεται άμεσα με τον Πλούτωνα, η IAU έκρινε ότι έπρεπε να παρακάμψει τον νικητή της ψηφοφορίας για χάρη των δύο αρχαιοελληνικών ονομάτων με τις περισσότερες ψήφους. Έτσι, ο P4 πήρε το όνομα του Κέρβερου, δηλαδή του σκύλου-φύλακα του Άδη με τα τρία κεφάλια και την ουρά με κεφαλή δράκου, ενώ ο P5 έλαβε το όνομα της Στυγός, δηλαδή του ποταμού που χώριζε τον κόσμο των ζωντανών από εκείνο των νεκρών.

Ο Κέρβερος ανακαλύφθηκε στις 28 Ιουνίου 2011 και έχει εκτιμώμενη διάμετρο από 13 έως 34 χιλιόμετρα. Η τροχιά του βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνες της Νύκτας και της Ύδρας και εκτελεί μια πλήρη περιφορά γύρω από τον πλανήτη κάθε 31 ημέρες. Ο πέμπτος δορυφόρος, η Στυξ, ανακαλύφθηκε στις 26 Ιουνίου 2012 και έχει διάμετρο μεταξύ δέκα και 24 χιλιομέτρων. Η τροχιά του βρίσκεται ανάμεσα στον Χάροντα και τη Νύκτα, ενώ για μια πλήρη περιφορά χρειάζεται περίπου 21 ημέρες.

Η ανακάλυψη των δύο νέων δορυφόρων έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αποστολή «New Horizons» της NASA. Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία σχεδιάζει να στείλει για πρώτη φορά στον Πλούτωνα ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο, το οποίο στις 14 Ιουλίου του 2015 θα προσεγγίσει τον πλανήτη σε απόσταση μόλις 10.000 χιλιομέτρων και θα αποκαλύψει πολλά από τα μυστικά του.

Η ύπαρξη των μικρών δορυφόρων εντείνει τις ανησυχίες των επιστημόνων ότι η περιοχή γύρω από τον Πλούτωνα μπορεί να κρύβει περισσότερα αχαρτογράφητα σώματα, που είναι πολύ μικρά για να είναι ανιχνεύσιμα από τη Γη, αλλά μπορεί να καταστρέψουν το διαστημόπλοιο καθώς αυτό θα κινείται με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 47.000 χιλιομέτρων/ώρα.

Το πλανητικό μας σύστημα μοιάζει να ξυπνά με γοργούς ρυθμούς μέσα από την Λήθη του χρόνου !!!

*******************

*******************




loading...

Τα περισσότερα άρθρα είναι αναδημοσιεύσεις που αξίζει να διαβαστούν επειδή κατά τη γνώμη μας ακόμα και μέσα σε κάποιο ψέμα κρύβεται πάντα μια αλήθεια. Στόχος είναι μέσα από την πολύπλευρη ενημέρωση να αποκαλυφθεί. Ή κρίση είναι πάντα δική σας.

  Σχετική εικόνα  



*******************

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





loading...