Την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου βάσει του οποίου εξασφαλίζουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα πολίτες τρίτων χωρών που αγοράζουν ακίνητα στη χώρα, είτε για στρατηγικές επενδύσεις είτε για επενδύσεις μικρότερου κεφαλαίου, εξετάζει η κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη ρύθμιση που πρόκειται να αλλάξει από το τέλος του έτους, θα γίνει πιο δελεαστική για τους ενδιαφερόμενους, καθώς οι πολίτες κρατών εκτός ΕΕ που θα αγοράσουν ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ, πέραν της «μόνιμης άδειας παραμονής» στην Ελλάδα θα αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης και στην ελληνική ιθαγένεια.
Με αυτό το μέτρο η κυβέρνηση επιχειρεί να αναθερμάνει την αγορά ακινήτων και παράλληλα να προσελκύσει επενδυτές. Επισημαίνεται ότι η ελληνική αγορά real estate έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την εμφάνιση της κρίσης, ενώ σύμφωνα με νέα έρευνα της Deutsche Bank, οι τιμές κατοικιών στην Ελλάδα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της παγκόσμιας κατάταξης.
Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece, Στέφανος Ησαίας, επισήμανε με βάση το πρόγραμμα Greece my Residence Golden visit programme στην Ελλάδα έχουν δοθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, 436 άδειες διαμονής και είναι σε εξέλιξη άλλες 83,συνολικά δηλαδή 519 άδειες.
Οι καλοί «πελάτες»
Οι Ρώσοι με 185 άδειες, οι Κινέζοι με 119 άδειες και οι Αιγύπτιοι με 33 άδειες είναι οι καλύτεροι «πελάτες» της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την 1η Μαίου 2014 δόθηκαν 210 άδειες διαμονής για ιδιοκτήτες και 182 άδειες σε μέλη οικογενειών τους. Προκύπτει ότι για κάθε 1 συμβόλαιο δίνονται μόλις 1,86 άδειες διαμονής, ούτε καν δύο άτομα δηλαδή. «Δεν φέρνουν όλο το σόι μαζί τους», είπε ο κ. Ησαίας.
Συνολικά έχουν εισπραχθεί 67 εκατ. ευρώ δηλαδή ο μέσος όρος της αξίας των ακινήτων που αγοράζουν οι ξένοι είναι 317 χιλ. ευρώ.
Το πλέον επιτυχημένο πρόγραμμα είναι στην Πορτογαλία, είναι 1441 άδειες, όμως στους 14 μήνες που ισχύει το πρόγραμμα στην Ελλάδα, στο αντίστοιχο πορτογαλικό δόθηκαν 420 ενώ στην Ελλάδα σε πέντε μήνες δόθηκαν 392, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό. Στην Ισπανία δόθηκαν 285 άδειες.
Τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι το χαμηλό κόστος της διαδικασίας και η ταχύτητα, οι ανταγωνιστικές τιμές ακινήτων και το ανταγωνιστικό κόστος επένδυσης, η θετικη τουριστική προβολή της Ελλάδας, η δυνατότητα πρόσβασης στη ζώνη Σένγκεν, η γεωγραφική θέση και η συνδεσιμότητα με την Ευρώπη.
Ο γενικός γραμματέας του υπ. Εσωτερικών, Αγγ. Συρίγος, ανακοίνωσε και τις αλλαγές που θα γίνουν στον σχετικό νόμο ώστε να είναι πιο ελκυστικός.
Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα πάει στη Βουλή και θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του έτους τα εξής:
-Θα μπορεί να υπάρχει πρόσβαση σε ιθαγένεια και μακροχρόνια διαμονή
-Δίνεται η δυνατότητα άδειας παραμονής και στους ανιόντες των ιδιοκτητών που έχουν άδεια. Π.χ. αν αγοράσει κάποιος ηλικίας 22 ετών θα μπορεί να φέρει μπαμπά και μαμά με άδεια. Μπορεί αν παντρευτεί ο ίδιος και η σύζυγος να φέρει και τον μπαμπά και τη μαμά. Το μέτρο αυτό θα κάνει πιο ελκυστικό το πρόγραμμα και σε άλλους.
-Τρόπος παρουσίασης του προγράμματος. Δεν είναι 5ετής άδεια αλλά μια μακροχρόνια άδεια που ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια. Θα λέγεται «μόνιμη άδεια παραμονής».
-Μεταβίβαση άδειας διαμονής, θα προσδιορίζεται με σαφήνεια. Η ιδιοκτησία θα μπορεί να μεταβιβάζεται μέσα στην 5ετία και ο νέος ιδιοκτήτης να μπορεί να πάρει άδεια διαμονής αφού βεβαίως ο παλιός ιδιοκτήτης χάσει την άδεια του.
Τονίστηκε επίσης ότι λύθηκαν σειρά θεμάτων όπως ότι άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο και επετράπη η ενοικίαση των ακινήτων από τους ξένους ιδιοκτήτες. Επίσης, επεκτάθηκε το όριο ηλικίας των παιδιών που μπορεί να διαθέτει την άδεια στα 21 έτη κι όχι από τα 18. Το παιδί κρατά επίσης για άλλα 3 χρόνια την άδεια αυτοτελώς για σπουδές ή άλλο θέμα. Επίσης, λύθηκε πρόβλημα με διπλά πιστοποιητικά υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου