Η κυρία Μόνα Παπαδάκου όταν ταξίδευε με το προεδρικό αεροσκάφος συνοδεύοντας τον παλιό της προϊστάμενο, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου
Η Μόνα του Παπακωνσταντίνου
Στην παρέα Ζερβού - Ποδηματά, όμως, προστέθηκε όπως προαναφέρθηκε και ένα άλλο άτομο. Ο λόγος για την κυρία Μόνα Παπαδάκου, τη στενότερη συνεργάτιδα του κ. Παπακωνσταντίνου, που μετά τις φουρτούνες του πρώην προϊσταμένου της με την Προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ αποφάσισε να ανοίξει ξανά ευρωπαϊκά πανιά, εγκαταλείποντας την ούτως ή άλλως μίζερη ελληνική πολιτική πραγματικότητα.
Μετά τις πολύωρες και εξαντλητικές συναντήσεις της με τους τροϊκανούς στο πλευρό του πολιτικού της μέντορα, πρώην υπουργού Οικονομικών, διαπραγματευόμενη σκληρά την οικονομική επιβίωση αυτού του λαού (με τα γνωστά αποτελέσματα), η κυρία Παπαδάκου πήρε των ομματιών της για τις Βρυξέλλες και για τη θέση της διαπιστευμένης βοηθού της Ελληνίδας αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρίας Ποδηματά. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, τα προβλήματα δεν λείπουν, με την ίδια να καλείται να αντεπεξέλθει σε ένα γενικότερο κλίμα αναταραχής και αναστάτωσης που επικρατεί στον επαγγελματικό της περίγυρο.
Η επιστημονική εξειδίκευσή της φαίνεται ότι συνετέλεσε στην επιλογή της από την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Οπως μας λέει χαρακτηριστικά η κυρία Ποδηματά: «Η Μόνα είναι ένας άνθρωπος που έχει πολύ ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο. Είναι ένα παιδί πολύ εργατικό και σοβαρό στη δουλειά του και με μεγάλη διάθεση προσφοράς. Εχω την καλύτερη άποψη για την επιστημονική και επαγγελματική της αρτιότητα». Η μεταξύ τους συνεργασία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012, με την πρώην σύμβουλο του κ. Παπακωνσταντίνου να απασχολείται ως επιστημονική συνεργάτιδα στο γραφείο της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα.
Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα αλλαγή σελίδας στα επαγγελματικά της κυρίας Παπαδάκου ύστερα από την τριετή θητεία της δίπλα στον πρώην υπουργό Οικονομικών σε όλα τα δημόσια αξιώματα που κατέλαβε μέχρι σήμερα. Βέβαια, οι Βρυξέλλες δεν είναι μια πόλη χωρίς οικείες εικόνες για τη «Μόνα του μνημονίου», όπως έγινε γνωστή λόγω της ενεργούς συμμετοχής της στη στενή οικονομική ομάδα που πήρε μέρος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα. Το καλοκαίρι του 2009 ο κ. Παπακωνσταντίνου, εκτιμώντας την επιστημονική της επάρκεια στα μακροοικονομικά μεγέθη, της πρότεινε να συνδράμει το έργο του ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκτοτε η δημόσια διαδρομή της ταυτίστηκε με την πορεία του πρώην υπουργού, ακολουθώντας τον στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μέχρι τον Μάιο του 2012.
Η άφιξη, όμως, της κυρίας Παπαδάκου στις Βρυξέλλες τη βρίσκει αντιμέτωπη με μια όχι και τόσο γνώριμη κατάσταση για τα δεδομένα των ελληνικών πολιτικών γραφείων. Απολύσεις συνεργατών, συνοδευόμενες από καταγγελίες για ηθική παρενόχληση εκ μέρους της κυρίας Ποδηματά, οι οποίες φτάνουν μέχρι τις αίθουσες των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, συνθέτουν τo παζλ μιας ιστορίας που απασχολεί το τελευταίο διάστημα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η διαμάχη που προκλήθηκε ύστερα από την απόφαση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ να απολύσει μία εκ των συνεργατών της πριν από λίγους μήνες και η προσφυγή της τελευταίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δημόσιας Διοίκησης, επικαλούμενη «ηθική παρενόχληση» εις βάρος της, φέρνει τον θεσμό του Ευρωκοινοβουλίου στη θέση του κατηγορουμένου, καθώς καλείται να υπερασπιστεί την επιλογή της εκπροσώπου του έναντι των δικαστικών αξιώσεων της πρώην βοηθού της.
Σύμφωνα με την κυρία Ποδηματά, η εκλογή της ως αντιπροέδρου τον Ιούλιο του 2011, όταν και υπουργοποιήθηκε ο προκάτοχός της κ. Σταύρος Λαμπρινίδης, και «το γεγονός ότι δεν όρισα και δεν αναβάθμισα κάποιον από τους βοηθούς μου στη θέση του βοηθού αντιπροέδρου, έχοντας συμβουλευτεί προηγουμένως όλους τους αρμόδιους αξιωματούχους, προκάλεσε μια απίστευτη έκρηξη από την πλευρά τους». Λύση στο εμπόλεμο κλίμα, όπως το χαρακτηρίζει, «λόγω του ότι δύο πρώην συνεργάτες μου υπονόμευαν συστηματικά τον καινούριο βοηθό μου», δόθηκε μέσω της απόλυσής τους, με τους Ευρωπαίους δικαστές να καλούνται τώρα να λύσουν το μυστήριο της «ηθικής παρενόχλησης» που καταγγέλλει ένας εξ αυτών.
ΑΠΟ: protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου