...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Οι Γερμανοί και επίσημα οι πιο φτωχοί της Ευρωζώνης!

AI-CA226_EUPOOR_G_20130409121830-1.jpgΟι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κατά μέσον όρο πάνω από τρεις φορές πλουσιότεροι από τους Γερμανούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με την μελέτη της ΕΚΤ, οι πολίτες των κρατών με αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας ΑΑΑ, οι οποίοι αναλαμβάνουν και μεγαλύτερο βάρος στα προγράμματα διάσωσης των εταίρων τους,
«απολαμβάνουν λιγότερο πλούτο» από εκείνους στην περιφέρεια. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί, επισημαίνει η ΕΚΤ, το Λουξεμβούργο.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της περιόδου 2008-2010, η μέση περιουσία των πολιτών στο Λουξεμβούργο ήταν 397.800 ευρώ, στην Κύπρο 266.900 ευρώ και στην Μάλτα 215.900 ευρώ.
Τα αντίστοιχα ποσά για την Γερμανία ήταν 51.000 ευρώ, για την Ολλανδία 103.600 ευρώ και για την Φινλανδία 85.500 ευρώ.

Από τις χώρες οι οποίες έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης, μόνο οι πολίτες στην Ελλάδα (101.900 ευρώ) και στην Πορτογαλία (75.200 ευρώ) κατείχαν λιγότερο πλούτο από τις χώρες με ΑΑΑ.
Οι πολίτες στην Ισπανία και στην Ιταλία εμφανίζονται σημαντικά πλουσιότεροι, με 182.700 και 173.500 ευρώ αντίστοιχα. [Πηγή]

Epikairo Η έκθεση όπως αναφέρει η WSJ είναι η πρώτη προσπάθεια της ΕΚΤ να παρέχει συγκρίσιμα στατιστικά στοιχεία του πλούτου στις 17 χώρες της ζώνης του ευρώ. Ο πλούτος ορίζεται ως το σύνολο του ενεργητικού - συμπεριλαμβανομένου της ακίνητης περιουσίας, των αυτοκινήτων, των τραπεζικών καταθέσεων, των επενδύσεων και των συντάξεων, μείον υποχρεώσεις όπως υποθήκες, πιστωτικές κάρτες χρέος και άλλα δάνεια.
WO-AN327D_EUPOO_G_20130409162103-1.jpg

Βέβαια η μελέτη της ΕΚΤ έχει κάποια στατιστικά μεθοδολογικά προβλήματα... Οι σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, μπορούν να αποδοθούν στις αξίες των ακινήτων και στα ποσοστά ιδιοκτησίας τους. Η Γερμανία έχει το χαμηλότερο ποσοστό ιδιοκτησίας ακινήτων στην ευρωζώνη, με την ιδιοκτησία να είναι σαφώς ο πιο σημαντικός παράγοντας στον καθορισμό του καθαρού πλούτο των νοικοκυριών. Τα στοιχεία της έρευνας, επίσης, δεν περιλαμβάνουν την πτώση των τιμών των κατοικιών και άλλων περιουσιακών στοιχείων κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών.
 Οι Γερμανοί έχουν σαφώς υψηλό βιοτικό επίπεδο, αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στον καθαρό πλούτο. Για παράδειγμα το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανά άτομο - ως μέτρο του εισοδήματος στη Γερμανία ήταν € 29.000, ή 119% του μέσου όρου της ΕΕ κατά τη διάρκεια του 2010, σε σύγκριση με το 87% στην Ελλάδα, 101% στην Ιταλία και 99% στην Ισπανία. Από τις 41 περιφέρειες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ πάνω από το 125% του μέσου όρου, οκτώ βρίσκονται στη Γερμανία. Και η έκθεση επίσης δεν ενσωματώνει πλήρως ορισμένα pay-as-you-go συνταξιοδοτικά προγράμματα που χρησιμοποιούνται συνήθως στη Γερμανία.

 Υπήρξε πολλή κουβέντα στον γερμανικό Τύπο σχετικά με το γιατί η ΕΚΤ δεν είχε δημοσιεύσει τα στοιχεία πριν από τη διάσωση της Κύπρου, όταν τα δεδομένα υπήρχαν ήδη. Σήμερα το πρωί, στη Frankfurter Allgemeine υπήρχε ένα εξοργιστικό σχόλιο για φτωχούς Γερμανούς και Αυστριακούς  που διασώζουν τους πλούσιους Νοτιο-Ευρωπαίους. Και όπως η επισημαίνει ένα άλλο άρθρο της Wall Street Journal η έκθεση διαλύει επίσης το μύθο ότι τα γερμανικά νοικοκυριά έχουν μεγάλη εξοικονόμηση κεφαλαίων, με τη μορφή τραπεζικών καταθέσεων. 
 Το πορίσμα της ΕΚΤ θα μπορούσε να ενθαρρύνει την περαιτέρω συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε οποιαδήποτε μελλοντική διάσωση κράτων μελών της Ε.Ε με την επιβολή υψηλών φόρων στον πλούτο ή με ζημιές στις μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις, η οποία και θα μειώσει το τίμημα για τη Γερμανία και άλλες χώρες με ΑΑΑ. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς, γιατί οι Γερμανοί παρουσιάστηκαν αυτή τη χρονική στιγμή ως οι πιο φτωχοί της Ευρωζώνης...

ΑΠΟ: epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





loading...