...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Η πολιτική αριθμητική "βγάζει" Πρόεδρο της Δημοκρατίας




 

“Αυτή η Βουλή μπορεί να ‘δώσει’ Πρόεδρο της Δημοκρατίας” σημείωνε το Capital.gr την... 1η Φεβρουαρίου. Οταν στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου διαμόρφωναν τους όρους της πολιτικής εξίσωσης που θα οδηγούσε στην αποφυγή πρόωρων εκλογών λόγω αδυναμίας εκλογής του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια. 

Ο πρώτος σταθερός όρος; Ο άγραφος νόμος που θέλει όσους βουλευτές φοβούνται ότι δεν θα επανεκλεγούν (δηλαδή...τους περισσότερους, όπως φάνηκε και από το ευρω-αποτέλεσμα) να απεύχονται πρόωρη προσφυγή στις εθνικές κάλπες. 

Στη θέση του άγνωστου “x” τοποθετείται το πρόσωπο που μπορεί να συγκεντρώσει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή ώστε να εξασφαλισθούν τα 180 “ναι” – τόσα χρειάζονται στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια. 

Τα… κομπιουτεράκια 

Εδώ και μήνες, στα πολιτικά γραφεία ακούγεται το όνομα του Φώτη Κουβέλη ως του πολιτικού που μπορεί να συγκεντρώσει την «προεδρική πλειοψηφία». Πέραν των αναλύσεων που αφορούν στο προφίλ του πρώην κυβερνητικού εταίρου και νυν υπό παραίτηση (;) προέδρου της ΔΗΜΑΡ, τον λόγο έχουν... τα κομπιουτεράκια: 

Η ΝΔ διαθέτει 125 βουλευτές – και σε λίγες ημέρες 126 αφού ο (προερχόμενος από αυτήν) ανεξάρτητος Ν. Σταυρογιάννης εξελέγη δήμαρχος και θα παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα υπέρ του πρώτου «γαλάζιου» επιλαχόντος. 

Το ΠΑΣΟΚ αριθμεί 27 βουλευτές – και σε λίγες… ώρες 29 καθώς θα ενταχθούν στην ΚΟ οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης. 

Η ΔΗΜΑΡ, που κλυδωνίζεται επικίνδυνα μετά την συντριβή στις ευρωεκλογές (1,2%), μετρά 14 βουλευτές. Θεωρητικά, θα στηρίξουν την εκλογή Κουβέλη όποια κι αν είναι η “τύχη” του κόμματος – εκτός κι αν κάποιοι μεταπηδήσουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ οπότε θα αφαιρεθούν (λογικά…) από την προεδρική πλειοψηφία, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αναμένεται να συναινέσει. 

Με ένα κατ΄αρχήν άθροισμα 169 “ναι”, απομένουν άλλα 11 που, κατά τους… πολιτικούς μαθηματικούς της κυβέρνησης, μπορούν να αναζητηθούν εντός των ΑΝΕΛ και στους ανεξάρτητους – “αυτές κι αν είναι οι ομάδες βουλευτών που απεύχονται πρόωρες κάλπες”, όπως λένε. 

(Το ΚΚΕ θεωρείται αδύνατο να συμπράξει, ενώ η Χρυσή Αυγή δεν θα ερωτηθεί καν). 

“Δεν έχω τέτοια σχεδίαση” 

Ο ίδιος ο κ.Κουβέλης, ερωτηθείς σχετικά (από τον Ν.Χατζηνικολάου στον Real fm) απάντησε με τρόπο που, κατά τους επιτελείς των κομμάτων, δεν απέκλεισε τίποτα: «Το ζήτημα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι βαθύτατα πολιτικό ζήτημα, συνδέεται με τις ασκούμενες πολιτικές και να σας το πω απλά, δεν έχω καμία τέτοια σχεδίαση και κανέναν τέτοιο στόχο». 

Η ανάγκη να διασφαλισθεί το «ναι» της ... όλης ΔΗΜΑΡ όταν (και εάν) έλθει η ώρα μίας τέτοιας ψηφοφορίας στη Βουλή, καθιστά τους δύο εταίρους πολύ προσεκτικούς στο θέμα της «διεύρυνσης» της κυβερνητικής πλειοψηφίας: μία ξαφνική, λένε, υπουργοποίηση βουλευτή από το εν λόγω κόμμα θα μπορούσε να εκληφθεί ως καιροσκοπισμός και να προκαλέσει αντισυσπείρωση των υπολοίπων. 

Αλλωστε μένει να αποδειχθεί ότι και ...η όλη ΝΔ θα συμφωνήσει σε μία τέτοια εξέλιξη, καθώς οι πρώτες «γκρίνιες» άρχισαν να ακούγονται στα πηγαδάκια εντός και πέριξ του Κοινοβουλίου. 

Κύκλους κάνει... 

Λεπτομέρεια: Πριν από 20 ακριβώς χρόνια, τον Ιούνιο του 1994, ο Κωστής Στεφανόπουλος αποφάσισε να αναστείλει τη δράση της ΔΗΑΝΑ επειδη δεν κατάφερε να εκλέξει ευρωεβουλευτή. Εναν χρόνο αργότερα, ο Αντώνης Σαμαράς, ως αρχηγός της Πολιτικής Ανοιξης, τον πρότεινε για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ στήριξε την πρόταση και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. 

Θα επαναληφθεί; Θα δείξει...
Της Μαρίνας Μάνη






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





loading...